RECENZIJE ALBUMA

Lovebites – „Clockwork Immortality“ (2018)

lovebites-clockwork-immortality-2018
Written by Jovan Ristić

LOVEBITES
„Clockwork Immortality“
Heavy/Power Metal
Arising Empire/Nuclear Blast Records (2018)

If you manage to look past the gimmicky appearance, you’ll find these girls have a lot to offer in terms of quality arrangements, lots of shredding and an overall outstanding performance.

Ne sumnjam da će mnogi porediti sastav Lovebites sa svetskom senzacijom Babymetal. Nije ni čudno, Lovebites čine mlade, slatke Japanke sa namerom da osvoje metal svet. Ali sva poređenja staju na zemlji porekla.

Ako ste naišli na njihove pesme dok ste listali Facebook-om ali se niste usudili da kliknete, odmah odbacite predrasude. Ovde nema izleta u J-pop, rap ili druge vode. Štaviše, „Clockwork Immortality“ je jedan od najkvalitetnijih heavy metal albuma koje ćete čuti ove godine. Ne verujete mi? Nastavite da čitate!

U poslednje vreme se puno govori o ženama u metalu. I pored sjajnih bendova koje predvode žene kao Burning Witches, Nervosa, Myrkur, pa i naših Jenner, kao i Lovebites, ljudi i dalje sude o bendovima po polu, a ne kvalitetu. Lako bih mogao da okrenem na ovakvu polemiku, ali neću, čak iako ćemo time izgubiti gomilu lajkova i share-ova. Zašto? Verujem da je ovaj album zaslužio više!

Istini za volju, tradicionalni heavy metal albumi su luksuz ovih dana, posebno albumi novih bendova. Zbog toga me je „Clockwork Immortality“ kupio na prvu loptu. Od prvih taktova uvodne „Addicted“ do kliše balade „Epilogue“ koja zatvara album, celo izdanje podseća na dane slave power metal žanra, ali u novom ruhu.

Lovebites-band-promo-2018

Oni nostalgični poput mene će lako pokupiti uticaje ubrane iz ovog žanra, bendova kao što su Helloween, Stratovarius ili Angra. Međutim, najveći uticaj na ove devojke imali su njihovi zemljaci iz legendarnog sastava X Japan. Lovebites blisko prate progressive/power formulu koju su X Japan skuvali još 80-ih.

Atmosferične klavijature i prepoznatljivi vokali podsećaju me na srećna vremena kada sam rastao uz crtane filmove kao što su „Robotech“ i „Digimon“. Sve pesme na albumu zvuče kao da bi mogle biti naslovne pesme ovakvih crtanih filmova, zbog čega su lako prepoznatljive i vrlo zarazne. Uz rizik da me optužite da ih trpam u stereotip (jako je zabavno biti novinar u 2018. godini), Japanci imaju unikatan pristup rock i metal muzici, i ovo se jasno čuje na albumu „Clockwork Immortality“. To je upravo ono što mu daje poseban šarm. 

Na albumu se ističu frantična „The Final Collision“ i prvi singl sa albuma „Rising“, koje demostriraju virtuoznost ovih devojaka na svojim instrumentima. Njihovo izvanredno muzičko umeće uobličio je poznati finski duo Mikko KarmilaMika Jussila, koji su zaduženi za produkciju sastava poput Nightwish, Edguy, Sonata Arctica i drugih.

„Clockwork Immortality“ je album koji bih preporučio svakom power metal fanu koji se rado seća ranih 2000-ih. Ukoliko zanemarite to što po pojavi podsećaju na stereotipne japanske princeze, shvatićete da ovaj album ima dosta kvalitetnih aranžmana, brzih gitara i pregršt sjajnih pesama. „Clockwork Immortality“ nije album za svakoga i sigurno neće biti album godine, ali je ogroman korak napred za ovaj bend čije će se ime tek čuti.

3.5

Sažetak

„Clockwork Immortality“ je album koji slušaoca vraća u zlatno doba power metala i nudi pregršt pamtljivih pesama

Dodaj komentar