IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Leprous i Agent Fresco u Domu omladine – Savršeno prog veče u Beogradu

leprous-beograd-2018-izvestaj
Written by Jadranka Balaš

Činjenica je da je broj progressive rock/metal koncerata koji se održavaju u Srbiji poražavajuće mali, pogotovo kada su u pitanju koncerti mlađih bendova i bendova koji su okrenuti nešto modernijem prog zvuku. Zašto je to tako možemo nagađati i raspravljati u nedogled a da nikad ne uspemo da objasnimo averziju domaće publike prema svemu što nije „trve“. Ne sećam se kada smo posednji put, i da li smo ikada imali priliku da za jedno veče čujemo ne jedan, ne dva, nego čak tri ovakva benda. I uživala sam u svakoj sekundi ove večeri.

Prog spektakl otvorio je norveški sastav 22, nesvakidašnjeg imena, izgleda a i muzike koju sviraju. Svoj zvuk opisuju kao „New Energy Music“ i u najmanju ruku su u pravu. Nisam se sa njihovim radom susrela ranije i ono što mi se zapravo i najviše svidelo je to što ne znam sa kojim bendom bih ih uporedila. Vrlo specifični i zanimljivi, i za gledanje i za slušanje, napravili su sjajan uvod za ono što sledi.

AGENT FRESCO su za mene bili zvezde večeri. Iako sam čula bezbroj oduševljenih komentara nakon njihovog prethodnog nastupa u Srbiji, nisam bila pripremljena za ovako nešto. Ni deseti deo pozitivne enrgije, iskrenosti i emocije koju nose ne može da se oseti na studijskom snimku i u ovakve bendove se istinski zaljubljujete tek kada ih čujete uživo.

Ne znam da li me je više kupio iskren, topao osmeh koji nije skidao sa lica ili neverovatne vokalne sposobnosti frontmena islandskog sastava, koji je u stanju da savršeno ušuška sanjivim čistim vokalnim, razigra gotovo veselim pop deonicama a zatim vriskom iz dubine duše probudi u vama sve ono što ste i zaboravili da postoji, što ste sami od sebe krili. Oduševljenu publiku nagradio je tako što se nonšalantno prošetao kroz nju, pružajući jednu ruku svim srećnicima pored kojih je prošao dok je drugom držao mikrofon kanališući kroz njega svoju magiju.

LEPROUS su nakon mnogo godina borbe konačno počeli da ubiraju plodove svog rada i truda. Sada slobodno mogu da kažem da su jedan od najoriginalnijih i najperspektivnijih bendova žanra, čije se ime u progressive metal svetu izgovara sa najdubljim poštovanjem. Od njih se sa svakim novim albumom, i svakim novim gostovanjem očekuje sve više i više. Ne samo da očekivanja ispunjavaju, nego ako postoje savršeni živi nastupi onda je jedan od njih definitivno nastup benda Leprous.

Naša publika i norveški velikani odavno su prešli na „ti“ i pozdravili smo se kao stari dobri prijatelji. Savršen zvuk, idealan balans između profesionalnosti i emocije koji su nam prikazali, energije koju su crpeli iz publike i publika od njih, učinili su da zidovi „Amerikane“ odzvanjaju od horskog pevanja predvođenog vanserijski talentovanim Einar-om Solberg-om i postanu premali za količinu energije koja se nakupljala unutar njih. Koncert koji je u meni probudio nadu da ćemo jednog dana biti spremni da ugostimo ovaj bend na mnogo većem prostoru, jer ga zaslužuju, i dočekamo sa istim ovim žarom još mnogo njima sličnih.

 

Dodaj komentar