RECENZIJE ALBUMA

LEE „SCRATCH“ PERRY & SUBATOMIC SOUND SYSTEM – „Super Ape Returns To Conquer“

lee-perry-super-ape-2017-featured
Written by Nenad Pekez

LEE „SCRATCH“ PERRY & SUBOATOMIC SOUND SYSTEM
„Super Ape Returns To Conquer“
Dub/Reggae/Electro
(Subatomic Sound, 2017)

Bez preterivanja ili nepoštovanja prema originalnu, ali ovo „reciklirano“ izdanje u mnogome prevazilazi originalni album „Super Ape“ iz 1976. godine. Lee „Scratch“ Perry ne zastajkuje ni na sekundu, čak ni u svojoj 81. godini.

Šta reći o čoveku koji sa svojih 80 godina radi sa istim žarom kao i kad je imao 20? Šta reći o čoveku koji je ceo svoj život beskompromisno dosledan rege i dub muzici? Šta reći o ovom često neshvaćenom geniju koji je pretvorio u magiju svaki album koji je provukao kroz svoje prste? Uprkos svim svojim postignućima, ostao je poznat samo onim najvećim i najtvrdokornijim fanovima rege, dub i elektronske muzike, koji su svesni da je Lee “Scratch” Perry jedan od najvećih modernih muzičkih revolucionara.

U svom poslednjem projektu (ne zna se više ni kojem po redu), Perry je sarađivao sa njujorškim Suboatomic Sound System-om, sa kojima je uspeo da nađe dodirne tačke po pitanju produkcije i muzike generalno. Perry je još jednom je zašao u samu suštinu dub muzike, ovog puta “reciklirajući” jedan od svojih najvećih albuma u karijeri – “Super Ape” (1976). Onim velikim ljubiteljima ovog albuma možda se to neće svideti na prvu, ali zapravo, i bez ikakvog preterivanja ili nepoštovanja prema originalnom albumu, “Super Ape Returns To Conquer” u mnogome prevazilazi originalno izdanje. Nije reč samo o modernoj i nabudženoj verziji, već je zadržan duh sedamdesetih godina, dok su moderne tehnologije i efekti iskorišteni na najefikasniji mogući način.

Ovo je jedan od rege/dub albuma koji je obeležio 2017. godinu bez ikakve sumnje, pa tako oni koji sebe smatraju dub fanovima moraju ovaj album bar preslušati, ako ne i doći do lične kopije. Lee “Scratch” Perry ne zastajkuje ni na sekundu, čak ni u svojoj 81. godini.

Spisak pesama:

01. New Ark Subatomic Energy
02. Zion’s Blood
03. Chase The Devil
04. War Inna Babylon
05. Dread Lion
06. Patience Dub
07. Super Ape
08. Curly Dub
09. Underground Roots
10. Dub Along
11. Three In One
12. So It Conquer
13. Croacking Lizard
14. Black Vest
15. Super Ape
16. Dread Lion

Poslušajte album na Bandcamp stranici benda.

5

Bez preterivanja ili nepoštovanja prema originalnu, ali ovo „reciklirano“ izdanje u mnogome prevazilazi originalni album „Super Ape“ iz 1976. godine. Lee „Scratch“ Perry ne zastajkuje ni na sekundu, čak ni u svojoj 81. godini.