IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Kwoon u Novom Sadu – Sanjiva poezija tonova

kwoon-live-novi-sad-2013-photo-jelena-acin
Written by Marko Ristić

Prvi put u karijeri Srbiju je posetio jedan od najperspektivnijih post-rock bendova iz Francuske. Parižani su, u okviru jesenje turneje kojom najavljuju treći studijski album, svoju viziju muzike predstavili novosadskoj publici u klubu CK13.

Kako su bili jedini bend predviđen za ovo veče, KWOON su lagano i skromno počeli svoj nastup sa jedva pola sata kašnjenja (kod nas je lepo videti kada se neko drži dogovorene satnice) pred nekolicinom znatiželjnika koji su već neko vreme spremno čekali nastup unutar kluba. Simpatičnim i potpuno smirenim intro deonicama privukli su ostatak publike koja je čekala početak koncerta na svežem vazduhu. Već kroz umirujuće, tužne i pomalo mračne tonove pesme „Schizophrenic“ uveli su publiku u svoj sanjivi svet, te je svako dobio svoj oblak sa kog je posmatrao sva prostranstva koja su se mogla videti tokom koncerta. Niste morali da zatvarate oči kako biste se udubili i videli sve te predele, jer su uši činile sve.

kwoon-live-novi-sad-2013-photo-jelena-acin

Kwoon uživo u Novom Sadu 2013. godine, photo Jelena Aćin

Prikazujući svoju diskografiju sačinjenu od dva albuma, „Tales and Dreams“ nastao 2006. godine i „When the flowers were singing“ iz 2009. godine, dali su prostora i EP-u „The Guillotine Show“ iz 2011. godine, kojim su eksplodirali i lansirali svoju post-rock raketu daleko u beskrajne prostore vasione. Nakon prelepog dvojca, fantastične „Wark“ i upečatljive „Emily Was A Queen“, koja na momente ima takvih emotivnih muzičkih erupcija da se morate naježiti, upustili su se i u malo eksperimentisanja sa novim pesmama, te odsvirali kompoziciju „Swan“, koja tek treba da se snimi za nadolazeći album. U dremljivoj „The Last Trip Of A Drunken Man“ čuo sam subotički indie-folk bend Wooden Ambulance, što je bilo zanimljivo otkriće, jer izgubljeni u bespućima prostranih predela kroz koje vas Francuzi vode možete naići na mnogo toga bliskog svom uhu.

kwoon-live-novi-sad-2013-photo-jelena-acin

Kwoon uživo u Novom Sadu 2013. godine, photo Jelena Aćin

Zaista su se mogli čuti uticaji velikana ovog žanra, što se uz mnogo sopstvene kreativnosti koju su prikazali uopšte ne može smatrati kao nešto negativno. Osete se tu i Mono, i Explosions In The Sky, i veliki Mogwai sa kim su Kwoon već svirali, i Sigur Rós, i God Is An Astronaut, ali i nešto snažniji Godspeed You! Black Emperor. Usledio je povratak na smireni i dobro poznat put sa starijim pesmama „Eternal Jellyfish Ballet“ i „Blue Melody“, a došla je na red i njihova najpoznatija pesma „I lived on the Moon“, sa čijim genijalnim animiranim spotom su osvojili brojne nagrade na filmskim festivalima u nekoliko država.

Njihova muzika zaista dobija na intenzivnosti gitarskim trojcem koji je savršeno uklopljen, i dok rastućom i proganjajućom skalom tonova dolaze do potpunog ludila na sceni, delovalo je kao da oko sebe stvaraju neki zvučni zid kojim mame publiku da im se pridruži i podeli sva osećanja sa njima, a tekstovi su tako poetično ispisani da ćete se pronaći u mnogim njihovim rečima. Još jedna bitna stvar za amosferu jeste da je zvuk upotpunjen violončelom kog svira jedina devojka u bendu. I taj segment su uklopili perfektno, jer zvuk violončela varira od najdubljih i najmračnijih tonova do potpuno visokih od kojih vam se povremeno čini da čujete i prisustvo violine.

kwoon-live-novi-sad-2013-photo-jelena-acin

Kwoon uživo u Novom Sadu 2013. godine, photo Jelena Aćin

Svoj besprekoran nastup, koji mogu da zahvale i svom toncu koji je uradio odličan posao, završili su pesmama „Great Escape“ i „Ayron Norya“ sa poslednjeg albuma, i u potpunom ludilu zvuka u kom je i bubnjar svirao na stojeći, jednostavno spustili instrumente na pod i izašli sa bine. Tada tek sledi nešto potpuno novo što pre ove turneje nisu radili, a to je izvedba pesme „Frozen Bird“ u akustičnom maniru. Naime, kada su sa ovom pesmom izašli na bis, izveo ju je praktično sam pevač i gitarista Sandy, dok su ostali tek na momente upotpunjavali atmosferu. U jednom trenutku publika je potpuno ućutala  i samo slušala izgubivši se u lavirintu umetnosti, dok su se svi članovi benda poređali jedan pored drugog i horskim pevanjem završili pesmu uz tanke zvuke ksilofona u bubnjarevim rukama isprepletene zanosnim tonovima violončela.

kwoon-live-novi-sad-2013-photo-jelena-acin

Kwoon uživo u Novom Sadu 2013. godine, photo Jelena Aćin

Zaista divan nastup u svakom pogledu. Toliko vremena, ljubavi, posvećenosti i mašte je uloženo u ovako nešto i prosto je nemoguće ne ceniti to. Tek mali bend iz Francuske, koji je prvi put došao u Srbiju i sa kojim ćete uskoro moći da pročitate i intervju, ispunio je srca u punom klubu CK13, i učinio ovu Noć veštica posebnom, bez i jedne maske.

Piše Boris Džinić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.