IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Kulpin fest 10 (prvi dan) – Proslava punoletstva uz prijatelje i fanove

lude-krawe-kulpin-fest-2014-photo-jelena-acin-1
Written by Hardwired Crew

‘Najveći mali festival u Vojvodini’. To je bar bila najava za Kulpin fest prošle godine, a ta najava svakako odlično opisuje ovaj festival koji se održava na igralištu FK Kulpin u Kulpinu. Te 2013. Kulpin fest je trajao samo jedan dan, no na sreću organizatora, mene i Vas Kulpin fest je 2014. vraćen na dva dana, a dobili smo i zanimljivu listu izvođača. Prvi dan 10. jubilarnog Kulpin festa je svakako protekao u znaku 18 godina benda LUDE KRAWEorganizatora festivala. Za ovu priliku ‘agropankeri’ su pozvali sebi drage bendove da dele binu sa njima, bendove sa kojima su se najviše družili tokom ovih 18 godina, bar tako oni kažu, a line up je pojačan bendom Fusion iz Novog Sada, koji su pred Novu godinu proglašeni za mlade nade 2014. godine, po mišljenju ekipe R’N’R TV emisije Gruvanje.

fusion-kulpin-fest-2014-photo-jelena-acin

Fusion na Kulpin Festu 2014. godine, photo Jelena Aćin

Upravo je bendu FUSION pripala čast da otvore jubilarni Kulpin fest. Bez kašnjenja, kako i dolikuje ozbiljnim festivalima, Fusion izlaze na binu u 21.00 i otpočinju svoj nastup, tradicionalno, pesmom „Ah sanjaš“. Ubrzo se ispred bine okupio lep broj publike, uzevši u obzir termin nastupa, uglavnom sastavljen od mladih lokalaca i starijih kolega, koji su se kasnije tokom večeri popeli na binu. Ovog puta kao četvorka, bez ritam gitariste Čebe, bend je proveo prisutne kroz najbolje pesme svoje karijere, bar po njihovom ukusu, tako da su se nizale „Sekund je prekratak“„Nikad više isto“, ali i novije pesme, od kojih bih izdvojio najnoviju „Ja znam“. Ne znam kako je zvučalo ljudima koji su prvi put slušali Fusion, što je većina tada prisutnih, ali ja jesam osetio nedostatak druge gitare. No, kako ovi momci sada imaju haos oko upisivanja fakulteta, to ne smemo da im zamerimo, možemo samo da ih pohvalimo što su našli vremena da upotpune ovaj događaj.

nova-kulpin-fest-2014-photo-marko-ristic

Nova na Kulpin Festu 2014. godine, photo Marko Ristić

Sledeći na binu izlazi bend NOVA, koji žanrovski najviše odstupaju od ostatka bendova na dvodnevnom programu, ali ekipa čiji član je jedno vreme bio i David iz Ludih Krawa. U svakom slučaju, nisu bili tu slučajno. Pamtim ovaj bend još od pre četiri godine, sa prvog Live Shot takmičenja i posebno mi je ostala u sećanju pesma „All Night“, koja je i otvorila ovaj nastup. Ovaj bend očigledno ima šta da ponudi…imaju oni zapravo odavno šta da ponude, ali su se ozbiljnije posvetili promociji svog materijala tek u poslednje vreme. Čist rokenrol zvuk gitare u pop rock pesmama nije nešto što će previše privući pažnju meni lično, ali sudeći po publici koja je tokom njihovog nastupa popunjavala prostor festivala, mesta za veći uspeh ima.

 Feđa Popov

 

Nakon prva dva benda došao je red i na prvu pauzu. Pauzu za čaj, u pravom maniru zemlje kolevke punk zvuka. S tim što je ova pauza ipak odigrala na beogradski način. Šoljice i tacne su zamenjene gitarama i pojačalima, dok je umesto čajnika na meniju bio set bubnjeva. Upravo je ovaj instrument dužim uvodom i započeo naredni koncert, i pesmu “All to You” koja sada već tradicionalno “načinje” koncerte sastava koji se odaziva na ime TEA BREAK.

 

Gledao sam ovaj bend bezbroj puta, ali ovaj mi je bio posebno zanimljiv, jer sam želeo da čujem kako funkcionišu sa novim bubnjarem u postavi. Odgovor sam dobio odmah – bolje nego ikad. Iako je Cookiesuperiorniji u tehničkom smislu, stekao sam utisak da Aleksa mnogo bolje oseća muziku benda, a i sam bend mi je delovao mnogo opuštenije sa njim kao pogonom. Još samo da nauči “Heroic”.

Bend se u setlisti mahom bazirao na poslednji dvostruki EP, kao i na album “Second Hand Hero”, te smo imali priliku da čujemo “Kinetic”“My Hope”, “The Sign”“1 1 1 Parasites”“Burn this Town”“Handfull of Misery”, uz tek poneko vraćanje u ranije faze uz nekoliko starijih pesama, pre svih “Troublemaker”. Takođe, dobili smo i jednu potpuno novu pesmu odličnog gruva – “Rise” koja će se naći na narednom izdanju benda koje je uveliko u pripremi.

 

tea-break-kulpin-fest-2014-photo-jelena-acin

Tea Break na Kulpin Festu 2014. godine, photo Jelena Aćin

Ono što me je posebno iznenadilo jeste odličan zvuk koji je dopirao sa bine, i koji je još više naglašavao već poznatu uvežbanost i energiju po kojoj su Tea Break poznati. Jedino što je izostalo jeste – publika. Iako je bilo već 23h, prostor festivala je bio sporadično popunjen uz prisustvo par desetina ljudi, od kojih je opet samo deo aktivno učestvovao u koncertu i pratio bend. Praktično jedine prave reakcije pratile su dva, možda i najveća hita benda – “Life Injection”, i “Killing Words” koja pomalo neobično zvuči bez Koce i njegovog prepoznatljivog vokala sa studijske verzije.

Tea Break neguju američku varijantu punk zvuka koja se prosto nikad nije primila na prostorima Balkana, i kako stoje stvari, to se skoro neće promeniti. Za njih ne važi ona priča sa početka i britanski običaji. Oni su večeras slavili Dan nezavisnosti, a “spašavanje kraljice” ipak ostavljaju nekom drugom. Ipak je četvrti juli. Doduše, bez vatrometa.

Miljan Milekić

Šumadijske bendove dosta često viđamo u Vojvodini, ali jedan od tih bendova dosta retko, pogotovo kada pričamo o samostalnim svirkama. Naravno, reč je o bendu SIX PACK iz Smederevske Palanke, a oni su nastupili nakon Tea Breaka. Postava u kojoj Miki ne svira gitaru je na prvu izazivala čuđenje, ali mislim da su se sada ljudi već navikli na prisustvo i Šomija iz benda LUR. Setlista sastavljena uglavnom od hitova počela je sa „Nekako najviše me boliš ti“ i „Olovkama izlomljenog srca“, a da lokalnoj publici Six Pack nije stran bilo je očigledno odmah. Zapravo, najbolji odziv publike u poslednje dve godine na Kulpinu video sam upravo na ovom bendu, ne računajući lokalne heroje Lude Krawe.

six-pack-kulpin-fest-2014-photo-marko-ristic

Six Pack na Kulpin Festu 2014. godine, photo Marko Ristić

Uz reči da ih je na nastupu pre nedelju dana oldskul ekipa kritikovala zbog manjka pesama sa prvog albuma Palančani započinju legendarnu „Vodite me“, doduše u malo bržoj varijanti, koju nisam imao prilike da čujem uživo do sada. Mnogo pesama je imalo svoj ‘akustični’ uvod, tj. samo gitara bez distorzije i vokal, možda je i previše pesama tako počinjala, ali kako su upravo tekstovi najjače oružje Six Packa njihovo naglašavanje je dobro uticalo na publiku. Ostatak setliste se uglavnom sastojao od starijih hitova – „Anđele“„Delfinovog leta“ i drugih, a bend se osvrnuo i na poslednje izdanje uz „Kupleraj“ i „Paramparčad“. Vrlo ubedljiv nastup završavaju bez bisa, iz razloga što je Kulpin ozbiljan festival na kojem se satnica poštuje.

Kada kažemo Led Zeppelin ili The Who tačno znamo koja četiri čoveka su u pitanju. Malo koji domaći bend može da se pohvali sličnim konstatacijama, a opet kad god se pomenu Lude Krawe setimo se JaraDavidaZareta i Kocka i to je to. E pa, nije baš to to, jer Lude Krawe u 18 godina dugoj karijeri u ovoj postavi sviraju ‘samo’ 15 godina. Priča koja prethodi okupljanju klasične četvorke je tu i tamo poznata, ko je malo istraživao sigurno ju je pročitao, ali su Krawe, iz samo njima znanih razloga, materijal iz tog perioda kriju, a većina današnjih fanova benda ne može da se pohvali da su ih tada pratili po nastupima.

Kada su najavljeni specijalni gosti za ovaj nastup mogli smo predpostaviti da će to biti (između ostalog) i stari članovi benda, ali nije mi palo na pamet  da će hronološki biti ispričana priča od osnivanja do ustaljivanja ove postave, koju svi znaju kao Lude Krawe.

lude-krawe-kulpin-fest-2014-photo-jelena-acin-2

Lude Krawe na Kulpin Festu 2014. godine, photo Jelena Aćin

Nisam bio blizu bine kada je nastup započet, ali na prve tonove prve pesme osetio sam oduševljenje. Ne mogu da se pohvalim baš dvocifrenim brojem prisustva na nastupima ‘agropankera’, ali jesam ih slušao dosta puta i uvek se nadam da ću kad-tad čuti i „Neka bude“, jedinu pesmu koja se našla i na ‘skrivenom’ prvom albumu „Može tako?“, ali i na „Slika rodnog kraja“. O da, zaboravio sam da napomenem da od Kocka ni traga ni glasa, ali je zato tu truba. Truba? Da, poštovani čitaonica, nastup je otvorila prva postava Ludih KrawaDavidu i Jaru su se sa na bini pridružili Kibi (vokal) i Peđa (truba), a tu je i Zare zbog, meni nepoznatog, odsustva prvog basiste Lemija. To nisu Lude Krawe koje danas znamo, a da je bend nastavio da ide u tom pravcu siguran sam da bi imali potpuno drugačiju bazu fanova od ove koju imaju danas, što su potvrdili i svojim aranžmanom pesme „Wild Thing“, benda Troggs.

Onda je Kocko došao u bend i lista sa „Slike rodnog kraja“ mogla je da počne, naravno, sa „Dobro jutro“, a zatim „Otprilike“ i još nekolicina, ali… onda je David morao da ode u vojsku, a prijatelj benda Zdeno je pozvan da ga zameni za to vreme. Ovaj period je verovatno najviše obeležila pesma „Vojnička“, urađena po Davidovom tekstu u njegovom odsustvu, ali ne treba zaboraviti ni „Nije grad“.

lude-krawe-kulpin-fest-2014-photo-jelena-acin-1

Lude Krawe na Kulpin Festu 2014. godine, photo Jelena Aćin

 

Kada se David vratio bilo je još malo osvrtanja na „Sliku rodnog kraja“, no kada je počela „Panika“ jasno je bilo da ipak neće ceo nastup teći po hronološkom nastajanju pesama, nego da ćemo tokom ostatka večeri videti još jedan ‘običan’ nastup Ludih Krawa. Čuli smo „Petra Pana“„Nadrkan“, sa „Reinkarnacije“ „Metronom“ i „Predizbornu“, ali su se osvrnuli i na poslednje izdanje „Svetla cirkusa“ uz „Deset dana“ i „Ispod kože“. Publika je masovnim pevanjem tokom dobrog dela nastupa tražila „Naš svet“, a onda su ga i dobili pred kraj nastupa.

Zdeno je u jednom periodu karijere menjao i Zareta, doduše nije odsvirao pesmu sa poslednjeg albuma „Ne odustajem“, ali simoblike radi ponovo se pojavio na bini, upravo na basu i na toj pesmi, a zatim i na poslednjoj, a te dve je Zare vodio glavnu reč na mikrofonu. Tradicionalno uz „Radiopasivan“Lude Krawe završavaju svoj nastup, na bini im se ponovo pridružuju Peđa i Kibi, a van bine je ceo Kulpin pevao sa njima.

Po mom mišljenju, svaki rođendan benda treba proslaviti u upravo ovakvoj atmosferi. Proslava jubileja ne sme biti još jedna obična svirka, a Lude Krawe su svojim scenarijom proslave punoletstva postigli odličnu atmosferu. Prvo veče Kulpin festa prošla je upravo u znaku ove proslave, koju su uveličali prijatelji benda, a večeras naš čeka mnogo žanrovski određeniji program koji obuhvata po jednog ili dva predstavnika iz svake podvrste punka koje su trenutno najrasprostranjenije na ovim prostorima.

Feđa Popov

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.