RECENZIJE RECENZIJE ALBUMA

KREATOR – „Gods Of Violence“ (2017)

kreator-gods-of-violence-2017-featured
Written by Marko Ristić

KREATOR
„Gods Of Violence“
Thrash Metal
(Nuclear Blast, 2017)

Još jedan veteran se upisao u listu sjajnih albuma. Nemački KREATOR je posle dugo najavljivanja konačno pustio svoj četrnaesti studijski album u etar sa namerom da vam razvali bubne opne.

Thrash metal kao žanr u poslednjih nekoliko meseci nudi ozbiljne albume. Setimo se poslednjeg albuma benda Anthrax, potom odličnih izdanja koje su protekle godine iznedrili Metallica, Megadeth Testament. Ako se ovaj trend nastavi i u 2017. godini, nije zgore očekivati da će se ovaj žanr vratiti na velika vrata. Ukoliko se pride pojave i neke mlađe snage koje će parirati ovoj plejadi velikana, biće zaista fantastično. No, još jedan veteran se upisao u listu sjajnih albuma. Nemački KREATOR je posle dugo najavljivanja konačno pustio svoj četrnaesti studijski album u etar sa namerom da vam razvali bubne opne.

Na moju veliku sreću, ovaj bend sam imao prilike da gledam tri puta uživo i sva tri puta sam imao prilike da vidim fantastičan šou, od kojih bi svakako izdvojio nastup na Metal Days festivalu, gde su kao headlajneri održali fantastičnu lekciju svima koji su te večeri bili u Tolminu. Svakako te večeri nismo imali prilike da čujemo ništa od novog materijala, ali se i te kako naziralo da nas čeka nešto opasno, pošto su Mile i ekipa zvučali usvirano do koske.

Kreator je bend koji je tokom svoje 34 godine duge karijere vrlo temeljno i predano radio na svakom izdanju. Šta više, ako me sada pitate da li bih mogao da kažem da postoji loš album, negirao bih to činjenicom da njihov best of koji su letos svirali vuče numere sa skoro svih albuma. Sigurno su jedan od retkih bendova koji tokom karijere nije imao značajnije padove, već su svojim beskompromisnim zvukom gazili sve pred sobom.

Tako je i sa izdanjem „Gods Of Violence“. Već sa prvim singlovima mogli ste da zaključite da vas čeka potpuna ludnica u kojoj će vas Mille, Ventor i ekipa samleti svakim tonom. Nakon prvog slušanja ćete shvatiti da je ovo jedan od onih albuma koji nećete odbaciti posle prvog preslušavanja, već ćete svaku od 11 numera sigurno vrteti dugo. Naravno, pod uslovom da ste ljubitelj ovog žanra. Još ako tome dodate činjenicu da se na ovaj album čekalo punih pet godina i da je to ujedno najveća diskografska pauza ovog benda, čekanje je potpuno vredelo.

Ako bih morao pak da poredim sa nekim ranijim izdanjima, oni su se vratili brzini koja je bila zaštitni znak ovog benda u početku karijere, ali su svakako sve to dosta moderno upakovali da zvuče kao bend koji svoj album izdaje 2017. godine. I to je u mnogome tajna ovog benda. Nikada nisu otišli daleko od onoga što su u suštini predstavljali sve ove godine.

Nisam baš u stanju da izdvojim neku pesmu kao favorit, to će bend odabirom singlova i sam uraditi, ali je sigurno da je „God Of Violence“ proča koju će ljubitelji thrash metal zvuka dugo vrteti. Moje je bilo da vam skrenem pažnju na ovaj album, ostalo je na vama.

Piše Marko Ristić

Lista pesama:

01. Apocalypticon
02. World War Now
03. Satan Is Real 
04. Totalitarian Terror
05. Gods Of Violence
06. Army Of Storms
07. Hail To The Hordes
08. Lion With Eagle Wings
09. Fallen Brother
10. Side By Side
11. Death Becomes My Light

4

Još jedan veteran se upisao u listu sjajnih albuma. Nemački KREATOR je posle dugo najavljivanja konačno pustio svoj četrnaesti studijski album u etar sa namerom da vam razvali bubne opne.