ZANIMLJIVOSTI

Konzola na kojoj su snimali LED ZEPPELIN i druge legende stavljena na aukciju

Written by Hardwired Crew

Aukcijska kuća Bonhams će sledećeg meseca na aukcijskoj prodaji imati impresivnu količinu znamenitih predmeta iz sveta muzike i filma. Veoma vredan predmet o kojem se poprilično mnogo govorilo jeste konzola koja je korišćena za snimanje delova albuma „IV“ legendarnog benda LED ZEPPELIN. Na njoj snimali i mnogi drugi muzički velikani – David Bowie, Bob Marley, Eric Clapton.

Famozna HeliosCentric Helios konzola je kroz svoje uređaje puštala zvuke hitova „Stairway to Heaven“ i „Four Sticks“ benda Led Zeppelin, „Holy Holy“ David-a Bowie-a, „I Shot the Sheriff“ Bob-a Marley-a. Na tom „spisku“ hitova su i „After Midnight“ Eric-a Clapton-a i „All Riht Now“ benda Free, kao i mnogi drugi.

Konzola se sastoji iz dva dela, od kojih je jedan korišćen od 1970. do 1974. godine, nakon čega je povučen iz upotrebe i stavljen u skladište sve do 1996. Drugi deo konzole je korišćen od 1973. godine pa sve do devedesetih, nakon čega su ih u HeliosCentric Studios spojili u jedno Elvis Costello i njegov dugogodišnji prijatelj i saradnik Chris Difford.

Aukcija pod nazivom Entertainment Memorabilia zakazana je za 11. decembar, a na njoj će se pored pomenute konzole naći i mnogi drugi vredni predmeti. Gitare i delovi opreme nekadašnjeg člana benda Judas Priest K.K. Downing-a, potpisane udaraljke koje je svirao Carl Palmer iz benda Emerson Lake and Palmer, te portret koji je naslikao pokojni pevač benda Pink Floyd Syd Barrett.