ZANIMLJIVOSTI

Koliko brzo diskovi odlaze u zaborav?

Written by Hardwired Crew

Još je u februaru velika američka kompanija Best Buy najavila da će u julu početi sa povlačenjem diskova iz svojih prodavnica. Pre nekoliko dana se ovaj tužni trenutak za muzičku industriju zaista i dogodio, pa je tako zvanično ovaj prodajni gigant u potpunosti ugasio prodaju CD-ova.

Ono što je bitno napomenuti u ovoj situaciji, jeste to da će vinil ploče nastaviti da se isporučuju.

Ovako drastičan potez posledica je ogromnih promena koje se dešavaju u samoj strukturi muzičke industrije usled rastuće popularnosti streaming platformi. Na primer, sredinom prošle godine zabeleženo je da su streaming usluge dostigle čak 62 odsto ukupnog tržišta, dok je fizička prodaja muzike bila na svega 16 odsto ukupnog prihoda.

Kako je ljubiteljima muzike širom sveta kupovina diskova uvrežena u sam način života, ovakve pojave zaista pokazuju da se približava kraj jedne velike ere. Iako su, pretežno kod mlađih generacija, brzina i dostupnost sadržaja od presudnog značaja – da li to znači da će zauvek biti zaboravljena iskustva kao što je osećaj adrenalina kada odlazite u prodavnicu CD-ova na dan izlaska albuma omiljenog benda?

Kako razni mediji spekulišu, još jedna velika američka korporacija – Target, je takođe najavila da će početi sa reorganizacijom svoje prodajne strukture koja se odnosi na muziku, kao što je prodaja Blu-ray i DVD izdanja, tako da diskovima sa još jedne strane preti nastavak nestajanja.