IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Kinoklub i Tea Break u KC Gradu – Henganje na beogradski način

kinoklub-uzivo-beograd-2015-photo-danijela-radojkovic
Written by Hardwired Crew

Proleće je i zvanično stiglo, a sa dolaskom lepšeg vremena red je i na srećnju muziku. U prevodu, red je na pop punk. Kako naša prestonica, a uopšteno i zemlja nisu navikle na svirke ovog žanra, gostovanje zagrebačkog sastava KINOKLUB nije smelo da se propusti, a uz pojačanje kakvo je TEA BREAK, ta tvrdnja je postajala samo jača. Ovo je drugi put da ova dva benda sviraju zajedno, kombinacija očigledno funkcioniše, i karta za Beograd je bila u džepu.

U samom klubu dočekalo nas je prijatno iznenađenje. Kako je KC Grad drutveno angažovan prostor, a i bendovi koji su svirali ne odskaču od te ideje, ceo koncert je kasnio sat vremena iz aktivističkih razloga. Naime, obeležen je Dan planete zemlje, a ceo događaj priključio se akciji „Sat za planetu. Isključi svetlo-osvetli problem“  te je gašenjem kompletne rasvete, i privremenim prelaskom na svetlost sveća simbolično poslat signal.

tea-break-uzivo-beograd-2015-photo-danijela-radojkovic-1

Tea Break uživo u Beogradu 2015. godine, photo Danijela Radojković

Prvi na binu izlaze Tea Break, bend koji gotovo svaku svoju svirku koristi za promociju novog materijala. Nažalost, razlog tome nije njihova hiperprodukcija, već ne baš sjajna situacija u našoj zemlji i na punk rock scenu, te sa po nekoliko koncerata godišnje koliko bendovi uspevaju da održe svaka diskografska atktivnost može da se smatra uspehom i hiperprodukcijom. Ali loše stvari na stranu, niko nije bio ovde zbog toga.

Svoj nastup otvorili su čvrsto, i odmah krenuli sa novim materijalom – pesmama „Glaomorous Murder“ i „Rise“. Nakon ovoga usledilo je kraće obraćanje publici, zahvalnica organizatoru, kao i prigodan uvod u „Troublemaker“– „pozdrav“ aktuelnom premiijeru. Tea Break su oduvek bili aktivan i angažovan bend, ali su do sada stavove izražavali svedenije, i tražili od publike da se udubi u ono što sluša. U poslednje vreme, kako na bini, tako i na snimcima, zvuče mnogo direktnije, konkretnije i jasnije. Sada imaju već dovoljno godina, dovoljno iskustva i zaostavštine da se nikoga ne boje, da nikome ne moraju da se ulizuju i da mogu otvoreno da kažu sve što misle.

tea-break-uzivo-beograd-2015-photo-danijela-radojkovic-1

Tea Break uživo u Beogradu 2015. godine, photo Danijela Radojković

Nastavak je doneo još jednu novu pesmu, „The Embyo“ uz opasku da je to tačka iz koje svi krećemo, ali da dalje svoj put biramo sami, da bi rafali nastavili da se nižu dalje uz „Suffer for the Last Time“„Life Injection“, ili  „1-1-1 Parasites“ uz još po koju rečenicu o parazitima ovog društva koji sede nedodirljivi „negde gore“ uz jasan poziv na reakciju. Publika je spremno odgovarala, pevala sa bendom, a pokrenute su i prve šutke, koje su se nastavile i dalje uz „Handful of Misery“ i „My Hope“.

Povratak na novi materijal doneo je i poslednju novu pesmu, „Still Waiting“, da bi udarci nastavili da stižu sa „Kinetic“ i „All to You“. Usledila je „Screamager“ irskih Therapy? Uz poziv svima da posete njihov koncert u Zaječaru, da bi svoj set završili sa dva do sada najveća hita – „The Sign“ i „Killing Words“ koje je publika otpevala sa njima od reči do reči. Poslednji put kada sam ih slušao, Tea Break su zvučali moćno, a sada su bili još bolji. Takođe, poradili su i na vizualnom aspektu nastupa, te su tako tokom poslednje pesme iza sebe imali teretni voz u pokretu. Doduše, ova vizalizacija je zbunila i neke članove benda.

kinoklub-uzivo-beograd-2015-photo-danijela-radojkovic-1

Kinoklub uživo u Beogradu 2015. godine, photo Danijela Radojković

Odmah nakon Beograđana binu preuzima četvorka iz Zagreba. Pauza između nastupa donela je promenu u prvim redovima, tako da se sada publika sastojala od uglavnom nešto mlađih članova. Svoj prvi nastup u Beogradu Kinoklub započinju velikim hitom „Vrati se u Zagreb“. Već sa prvim sekundama nastupa bend potpuno preuzima binu, ali i publiku ispred sebe koju odlično kontroliše tokom celog koncerta.

Odmah zatim nastavljaju sa „Nisam lud“„Pet sati“„Skini se sa Škvadrofona“„Zadnji put“„Prvi semestar“, kao i pesme sa poslednjeg EP izdanja „Henganje“ – „Druge žene“„Lutka ili Osoba“„Prijatelji do kraja“„Kapetan Zaspan i patrola snova“, a dobili smo priliku da čujemo i pesmu „Nešto“ koja se ne nalazi ni na jednom od izdanja benda, a u originalu je akustična. Bend je u komunikaciji sa publikom između pesama iskoristio priliku i da se zahvali članovima naše redakcije zbog promocije „dobre, tj. njihove“ muzike. Simpatična je bila i opaska prisutnim članovima benda Doghouse koji su se našli u prvom redovima, uz napomenu da je to bend koji su slušali pre mnogo godina kada su počinjali sa sviranjem, te da im je čast što su delili binu sa njima, i što ih vide tu ispred sebe.

kinoklub-uzivo-beograd-2015-photo-danijela-radojkovic

Kinoklub uživo u Beogradu 2015. godine, photo Danijela Radojković

Energija se ni u jednom trenutku ne stišava, kako na na bini, tako ni među okupljenima, i samo sve više kumulira sa svakim stihom. Tome doprinosi i vidno raspoložen bend, na čelu sa Lukom Tomašem, u majici novosadskog „Rebulid kolektiva“, koji prosto vlada binom i u odličnoj interakciji sa publikom priprema ih za ono što sledi. Ređaju se hitovi, „Slatka tajna, a nije slatkiš“„Nije bed, imamo 20 minuta pješke“„Oh ne, Langolijeri!“, da bi za sam kraj sačuvali definitivno svoj najveći hit. Ukoliko su euforija i energija, propraćene uz horsko pevanje publike koje na momente nadglašava sam bend, do sada bile na granici pucanja, „Za nju“ probija tu granicu.

Kinoklub su ovim nastupom, i onim u Novom Sadu koji su održali krajem prethodne godine, pokazali da je domaća scena itekako željna pop punk bendova. Kada smo već kod nastupa u Novom Sadu, bend je nešto tehnički bolje zvučao u CK13, a bio je i nešto veći broj prisutnih, posebno kada se u obzir uzme to da je dvocifren broj Novosađana došao u prestonicu samo zbog ovog nastupa. Ovom prilikom izostao je i bis, no to nije umanjilo fantastičan utisak koji je ovaj koncert ostavio.

Tea Break su u svojoj punoj snazi i samo je pitanje vremena kada će to publika konačno prepoznati, dok je Kinoklub polako počeo svoj proboj na teritoriji Srbije. Kvalitet imaju, određenu bazu svojih fanova su stvorili i sada je na njima da je dodatno razvijaju. Nadam se da će se tempo nastaviti, te da ćemo imati prilike da ih ubrzo vidimo ponovo. Između prva dva koncerta u našoj zemlji prošle su gotovo četiri godine. Sada ravno tri meseca. Dobar početak.

Pisali Miljan Milekić i Tamara Samardžić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.