VESTI

Kezz objavila spot snimljen u Norveškoj za singl „Tamo“

Written by Nenad Pekez

Domaća umetnica i autorka Tamara Ristić poznatija kao Kezz predstavila je spot za singl „Tamo“ sa njenog debi i još uvek aktuelnog albuma „Kezz“. Za specifičnu pesmu pripremljen je i specifičan spot snimljen na planini Bjørnfjell u Norveškoj, u blizini ostataka logora Øvre Jernvannet iz 2. svetskog rata.

Tamara nam je objasnila svoje viđenje ove pesme: „Video “Tamo”, kao i sama pesma su otvorene forme koje nude višestruka čitanja i značenja, sa namerom da podstaknu razmišljanje o sopstvenom “Tamo”. Ovo je jedna od retkih pesama koju ni sama u početku nisam potpuno razumela. Nastala je u trenucima preispitivanja i želje za promenom, kada sam imala izrazito snažan osećaj da moram negde da odem. Iako geografska destinacija nije bila potpuno jasna, znala sam kako želim da se osećam kada stignem “Tamo”“, objasnila je Tamara i nastavila, „“Tamo” je gde se osećamo najprirodnije i u miru sa sobom i drugima. Može biti bilo gde. Može biti bilo šta. Dok ga ne pronađete, nailazićete na slične situacije i odgovarati istim reakcijama. Zato bi bilo dobro da na put do “Tamo” krenete od sebe.“

Video je sniman u toku realizacije umetničkog projekta “Beisfjord Remembrance”, juna prošle godine. Autor Marsil Anđelov Al-Mahamid okupio je četvoro umetnika: Darko Taleski, Igor Smiljanić, Eirik Fagerheim Kalsås i Tamara Ristić, sa kojima je zajedno radio na performansu povodom obeležavanja Memorijala 75. godina od stradanja jugoslovenskih interniraca u logoru Beisfjord u Norveškoj. Lokacija snimanja je na planini Bjørnfjell, u blizini ostataka logora Øvre Jernvannet iz 2. svetskog rata, na samoj “podmornici” – steni koja je opisana u izvorima. Njoj su se internirci radovali dok su je gledali iz daljine, vraćajući se preko planine sa fizičkog rada, jer su znali da se nalaze u blizini logora koji je u tom trenutku za njih čak bio najsigurnije mesto i njihovo “Tamo”.

Recenziju Tamarinog debi albuma pročitajte na stranicama našeg portala iliti ovde.