RECENZIJE ALBUMA

Kezz – „Kezz“ (2017)

kezz-kezz-2017-featured
Written by Nenad Pekez

Kezz
„Kezz“

Electro/World Music
(Mascom Records, 2017)

Mistično i duhovno… I povrh svega duboko emotivno i iskreno. „Kezz“ će vas odvesti u drugu dimenziju i tek kada se završi možda ćete biti svesni šta ste preslušali i doživeli.

U moru manje ili više (ne)uspešnih domaćih projekata koji kombinuju moderne stilove sa tradicionalnim balkanskim motivima, pojavila se nova autorka, mlada i ambiciozna Tamara Ristić, to jest, Kezz.  Na svom debi albumu predstavila je kristalno jasnu ideju i viziju svoje muzike, koja je, ako mene pitate, bar jedan veliki korak ispred tih ostalih sličnih projekata i pokušaja.

Muzički, pa i vokalno, radi se o jednostavnom, pa čak i minimalističnom albumu, ali atmosfera, tematika i kompletna energija koji prožimaju ovo izdanje čine ga krajnje kompleksnim i slojevitim.  Svojim teškim i mračnim muzičkim temama može da deluje i zastrašujuće, ali samo zato što se Tamara između ostalog bavi i mnogim dubokim psihološkim i emotivnim dilemama, koje su sve samo ne jednostavne. Jedna od verovatno najtežih i najiskrenijih dilema koje se dotiče jeste dilema o ostanku tj. odlasku iz zemlje u kojoj je odrasla i želi da nastavi da živi, ali je materijalne, pa i mnoge druge poznate okolnosti jednostavno odvode na drugu stranu. Pesma “Tamo” je pravo malo remek-delo: “Želim da odem odavde, koraci moji teški su…”, poput mantre teškim glasom ponavlja Tamara kroz celu pesmu. Nije bilo moguće bolje i iskrenije opisati dilemu koja muči mnoge ljude na ovim prostorima. Mračno deluje i adaptacija makedonske narodne pesme “Šanko si Bonka zalibi”, koja predstavlja manifest čitavog albuma i ideje koju Tamara ima: povezivanje popularnih elektro uticaja (ili drugih “zapadnjačkih” stilova) sa tradicionalnim, prodornim balkanskim vokalima.

Mistično i duhovno… I povrh svega krajnje emotivno i iskreno. Ovaj album će vas odvesti u drugu dimenziju, i tek kada se završi možda ćete biti svesni šta ste preslušali i doživeli. Singl “Moma” koji je Tamari doneo veliki uspeh i praktično je plasirao u medije, ironično se nije uopšte uklopio u ovaj album. Radi se o fenomenalnom singlu svakako, samo mi je dao očekivanja o albumu koji je nekako znatno zabavniji i jednostavniji, nego što ovo izdanje zapravo jeste.

Piše Nenad Pekez

Spisak pesama:
01. Intro
02. Sitna riba po potoku
03. Oko šareno
04. Nema mog dragana
05. Sedi di si
06. Kiša
07. Noć je duga
08. Tamo
09. Šanko si Bonka zalibi
10. Cvet
11. Deca meseca
12. Moma

4

Mistično i duhovno… I povrh svega duboko emotivno i iskreno. „Kezz“ će vas odvesti u drugu dimenziju i tek kada se završi možda ćete biti svesni šta ste preslušali i doživeli.

Dodaj komentar