IZDVAJAMO RECENZIJE ALBUMA

KANDA, KODŽA I NEBOJŠA – „Uskoro“ (2019)

Written by Nenad Pekez

KANDA, KODŽA I NEBOJŠA
„Uskoro“
R’n’R
Mascom Records
2019

Jedna KKN pesma na dan – tera doktora van. Kao glas zdravog razuma u nenormalnim okolnostima i melema na tešku ranu, novi album je tu da nas uveri da će sve biti u redu.

Jednog dana, a verujem da će to biti vrlo “uskoro”, kada se budemo osvrtali na domaću r’n’r scenu, siguran sam da ćemo bend KANDA, KODŽA I NEBOJŠA smatrati kultnim. Mnogi ga verovatno već sada smatraju, posebno nakon izdanja kao što su “Igračka plačka” i “Prekidi stvarnosti” i univerzalnih hitova koje su ti albumi iznjedrili. Međutim, potrebna je određena prostorna i vremenska distanca kako bi većina uvidela šta su imali pred nosom, jer inače sve to uzimamo zdravo za gotovo. “Uskoro” je album koji daje još jednu jaku potvrdu reputacije koju KKN zavređuju i tek će zavređivati.

Fuzija fanka, džeza i regea koje se bend držao upravo na albumu “Igračka plačka”, ali ju je često i kasnije provlačio, neprikosnovena je i jedinstvena na mnogo nivoa. Kako se bend razvijao, tako su ti stilovi jenjavali, a jaka rock gitara je dobijala sve bitniju ulogu. Godinama kasnije, nešto je kliknulo. Bila je to pesma “Sve je stalo u R’n’R”. Energija, žustrina, naboj emocija, sve se poklopilo do te mere da su KKN i sirova r’n’r muzika najzad postali jedno. Nastavak na tu energiju je bio logičan. Nastavak je upravo i stigao u vidu albuma “Uskoro” kojim su sirovi r’n’r stil još više razradili i uobličili. Laganiji rege ritmovi i dalje su prisutni, u maloj razmeri doduše – pesma “Letnji dan” je bliski rođak čuvene “Izlazim i nema me čitav dan”.

Očekujte prljavu produkciju na granici garažnog r’n’r. Očekujte gitarske zvuke i Oliverove reči oštre kao britve koji seku i režu sve pred sobom. Sve one ustaljene šablone, prašnjave police zamrlih delova uma i podsvesne strahove koji nam ne dozvoljavaju da se prepustimo i razbijemo status quo. Zapravo, upravo ti momenti nisu izostali ni na jednom njihovom albumu. Momenti koje slušalac oseti da su mu potrebni u vremenima u kojima su nenormalne okolnosti postale normalne. Momenti potrebni kao kakav glas zdravog razuma i melema na tešku ranu. Svakodnevne terapije koja leči . Doza istine i iskrenosti. Reči pesme “Misli dobro”, duhovnog naslednika pesama „S.A.T.“ i “Budi dobro”, treba prepisati na papir, uramiti i podsećati se svaki dan dok nam se ne urežu u svest: “sve će da bude u redu, tako verujem i tako osećam, zato mislim dobro…”.

Jednostavno rečeno, KKN su preneli još jednu jaku r’n’r emociju, upravo ono zbog čega uspevaju uvek da isplivaju sa izvanrednim albumima. Bez potrebe za dokazivanjem ili osvrtanjem. Iskreno i osećajno. Uskoro… je metafora na sve ono što priželjkujemo, bilo na planu naših unutrašnjih ili onih spoljašnjih borbi, koje se međusobno prepliću, raspliću i uvrću, utičući jedne na druge dok mi u suštini iz svih tih borbi pokušavamo da izvučemo samo jedno – ispunjen život. (Uglavnom se ipak zadovoljavamo i „samo“ živom glavom.)

Lista pesama:

01. Prekidi ponovo
02. Jamajka
03. Lakopolako
04. Horor u BG
05. Misli dobro
06. Letnji dan
07. Tako volim da živim
08. Uradio sam sve
09. Čoek ker

4.5

Jedna KKN pesma na dan – tera doktora van. Kao glas zdravog razuma u nenormalnim okolnostima i melema na tešku ranu, novi album je tu da nas uveri da će sve biti u redu.

Dodaj komentar