IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Josip A Lisac u Novom Sadu – Rasplesani 5. rođendan

josip-a-lisac-live-novi-sad-2014-photo-tamara-samardzic
Written by Nenad Pekez

Nakon samo malo više od godinu dana, novosadski sastav JOSIP A LISAC održao je koncert na istom mestu sa drugačijim povodom. Ovog puta su se ljubitelji harizmatičnog ska/world music sastava nameračili u omladinski centar CK13 radi proslave 5. rođendana benda. Mnogo toga se izdešavalo od prošlogodišnjeg nastupa, počevši od malih promena u sastavu pa do dosta novog materijala. Jedan mini album je u međuvremenu snimljen i predstavljen, ali što je još bolje, u pripremi je još jedno, čak peto studijsko izdanje pod nazivom “Sve u moje vreme”. Znači, spremljena je poprilično dobra podloga za slavlje prve polovine decenije postojanja.

josip-a-lisac-live-novi-sad-2014-photo-tamara-samardzic

Josip A Lisac uživo u Novom Sadu 2014. godine, photo Tamara Samardžić

POČIIIINJEEEEMOOOOO!!!” – zaurlao je ispred ulaza više nego raspoloženi Vedran nakon sat vremena od najavljenog početka, pozivajući tako sve koji su se nalazili u bašti da se prebace u unutrašnjost. CK13 je bio poprilično pun, ali taman toliko je svako imao mesta za plesanje, što je definitivno bilo potrebno. Odmah smo upoznati sa planom izvođenja pesama koji je govorio da će se sa svakog albuma odsvirati određen broj numera i to u hronološkom redosledu, kako su albumi objavljivani. Tako je svirka otvorena sa numerama “Pade cvet jebo cvet” i “Dva junaka” sa prvog albuma “Poslednji samuraji”.

josip-a-lisac-live-novi-sad-2014-photo-tamara-samardzic

Josip A Lisac uživo u Novom Sadu 2014. godine, photo Tamara Samardžić

Tok razvoja energije u publici bio je vrlo jasan i jednostavan – kako je koncert odmicao, atmosfera je postajala sve bolja i bolja! Za takav razvoj atmosfere zaslužan je bio sam bend koji je zvučao izuzetno dobro i sigurno, ali i sam Vedran koji je neprestano pleseo i nakon svake pesme imao odgovarajuće vedre komentare i reakcije. Tih prvih nekoliko pesama je bilo ispraćeno stidljivim laganim đuskanjem u publici, ali već nakon eksplozivne “Nema u nama te”, otvoren ples među većinom bio je i te kako prisutan. “Revolucija” je dozvolila manji predah, ali uz jednoglasno pevanje svih gostiju. Kako su krenule vesele ska pesme sa tog prošlogodišnjeg albuma “Pali Ideali”, kao što su “Prestani da se motaš oko moje žene”,“More Ska”“Predstava”“Jesen”“Ajde briši mala”, tako se plesna energija opet povratila, da bi već u trenutku kada su došle na red pesme sa četvrtog albuma, bukvalno svi posetioci bili potpuno razigrani.

josip-a-lisac-live-novi-sad-2014-photo-tamara-samardzic

Josip A Lisac uživo u Novom Sadu 2014. godine, photo Tamara Samardžić

Izvedene su premijerno i dve pesme sa predstojećeg albuma, nakon kojih je usledio bis. Ponovljene su tri pesme“Prestani da se motaš oko moje žene”“Klokan” i “Nema u nama te”, nakon kojih su se izmoreni i iznojeni posetioci i bend razišli. Može se slobodno reći da je prvih pet godina benda prošlo i više nego dobro, nasnimili su puno autorskog materijala (gotovo album godišnje!), izuzetno puno kvalitetne muzike i što je jako bitno održali su čist obraz “ska sceni” u Novom Sadu, i Srbiji uopšte. Definitivno, bend nema na umu da stane – novi album se priprema, kao i turneja po regiji. I da ne zaboravim, srećan rođendan Josip A Lisac, da svirate i budete tako energični i veseli još jako dugo!

Piše Nenad Pekez

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.