IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Josip A Lisac u Novom Sadu – Magija koja jača

josip-a-lisac-live-novi-sad-2017-photo-gabrijel-radatovic
Written by Nenad Pekez

Prošlo je gotovo dve cele godine od kako sam prisustvovao jednom od najboljih koncerata u svom životu. Ni manje ni više svirali su JOSIP A LISAC u CK13 jedne obične prolećne večeri, koja nikako nije nagoveštavala da nas čeka jedna takva izuzetna svirka. Bend je u tom trenutku bio na vrhuncu usviranosti koja je uz njihovu neverovatnu energiju sve prisutne dovela do potpune sumanutosti (da se ne bih ponavljao, najbolje je da pročitate ceo izveštaj sa te svirke ovde). Ne mogu u potpunosti da rekonstruišem osećanja sa te svirke, ali sam poprilično siguran da su bila veoma slična onome što sam osetio tokom njihove sinoćne svirke u Firchie ThinkTank studiju.

josip-a-lisac-live-novi-sad-2017-photo-gabrijel-radatovic

Josip A Lisac uživo u Novom Sadu 2017. godine, photo Gabrijel Radatović

Bilo je promena tokom prethodne dve godine, pre svega među članovima benda, što je već standardna i poznata priča. Međutim, za jedan višečlani band sa ozbiljnim i kompleksnim aranžmanima te promene zaista mogu biti velika opstrukcija za dalji rad i napredak. Na svu sreću JAL se ipak nisu obeshrabrili, posebno nakon što su ostali bez klavijaturiste, koji je predstavljao veoma bitnu kariku od samog nastanka benda. Desile su određene promene i na duvačkim instrumentima, i sve je to uticalo na to da se vrate nekoliko koraka unazad i sa novom postavom pokušaju da dođu do stare usviranosti.

josip-a-lisac-live-novi-sad-2017-photo-gabrijel-radatovic

Josip A Lisac uživo u Novom Sadu 2017. godine, photo Gabrijel Radatović

Najzad, ta usviranost je opet tu. Sinoć smo u solidno popunjenom Firchie Think Tank studiju mogli da osetimu još jednom tu koheziju u njihovoj svirci. Tu žestinu koju precizno i u isto vreme energično odsvirani prelazi mogu da proizvedu. Ti prelazi jesu glavna poenta ovog benda, i kada su oni zaista dovedeni do visokog nivoa, što je sinoć bio slučaj, onda je fenomenalna svirka neminovna. Naravno, ta usviranost pre svega je rezultat dugogodišnjeg zajedničkog sviranja ritam sekcije, koja se na svu sreću nije već jako dugo menjala (i nadam se da neće!). Bas i bubanj zvuče toliko uvežbano da verujem kada biste ih u po noći probudili da bi mogli da vam odsviraju bilo koji segment bilo koje njihove pesme.

Na pozitivnu atmosferu u čitavom klubu posebno su uticale nove pesme, po svojoj prirodi znatno “rokerskije” nastrojene, koje su nam samo povećale želju za novim albumom. Svakako treba obratiti pažnju na pesme “Fight Club”“Kako smo mi mi” i “Svako spava svoje”. Ali mnogo starih i proverenih hitova odsvirano je sa nekim novim i zdravim samopouzadnjem, pri čemu su me posebno oduševile izvedbe pesama “Dva junaka”“Nema u nama te” i “Dobre riječi”, kada je i sam Vedran priznao: “Ljudi, ovo je bilo jako dobro…”. Kao što to inače biva “Revolucija” je proizvela najveće oduševljenje publike, a grla su nam otpala pevajući stihove te pesme…

josip-a-lisac-live-novi-sad-2017-photo-gabrijel-radatovic

Josip A Lisac uživo u Novom Sadu 2017. godine, photo Gabrijel Radatović

Za razliku od njihova prethodna dva koncerta kod Firčija, zvuk je sinoć najzad bio podešen baš kako treba za ovaj bend. I naravno, upravo je taj element svirke posebno uticao na čitavu izvedbu i atmosferu. Sve je to verovatno posledica njihovog novog stalnog tonca, kojeg nisam siguran ni da su imali do sada. Nije bilo ni suviše glasno (što je bio slučaj na prvom koncertu), a ni suviše tiho, baš potaman da uživate ispred same bine. A ako je neko negde uživao, onda su to bili fanovi u prvim redovima, koji su do kraja svirke napravili pravu malu žurku. A zapravo čitava sinoćna svirka bila je sinonim za žurku.

Nisam siguran kako u tome uspevaju, ali JAL uvek izvlače najbolje iz sebe i publike. Na svakom koncertu je tako,  iako je prava premija kada se “ubodu” svirke na kojima se sve nekako savršeno poklopi, i atmosfera i ljudi i zvuk i bend sam sa sobom. I dalje pokušavam da razumem kako su JAL i dalje alternativa, tj. kako se priče o takvoj energiji koju oni pružaju na živim svirkama još uvek nisu proširile. Bez obzira na to, JAL opravdavaju svoj status jednog od najboljih live bendova u regionu i ako nastave istim tempom rezultati će sigurno biti još evidentniji.  

Piše Nenad Pekez

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.