INTERVJUI

John Petrucci, DREAM THEATER: „Ovo je pravi teatar snova“

john-pretucci-dream-theater-in-studio-2013-featured
Written by Marko Ristić

Sigurno najpoznatiji progressive metal bend ikada. Kako se nisu proslavili sa prethodnim albumom, ovoga puta su rešili da isprave sve greške i da nastave punom parom. Budući da je teško dobiti duži termin za intervju ovih dana kada bend priprema izdanje, iskoristili smo 10 minuta da popričamo sa John Petrucci-jem o novom albumu.

john-pretucci-dream-theater-in-studio-2013

Novi album benda Dream Theater će izaći 24. septembra. Šta je to što čini ovaj album drugačijim od ostalih Dream Theater izdanja?
John: Novi album je u potpunosti dinamičan. Radili smo na njemu prilično dugo i trudili se oko svake sitnice. Imamo sjajno otvaranje albuma, to smo hteli da uradimo kako bismo mogli da otvorimo koncert kako dolikuje. Stalno smo koristili neke uvode iz filmova, pa smo bili u fazonu “Hajde da uradimo naš intro, to bi bilo kul”. Tu su i klasične pesme od 4-5 minuta, a imamo i jednu epsku od 22 minuta. Takođe, prvi put smo bili u studiju sa Mike Mangini-em od početka i to je samo po sebi bilo sjajno iskustvo. Richard Chycki je radio sa nama sve vreme i uradio odličan posao. Jedva čekam da album bude dostupan svima.

Pomenuo si da je ovo bio prvi put kada ste Mangini i vi radili album od početka. Predpostavljam da si zadovoljan celim procesom?
John: Mike je sjajan lik. I kao muzičar i kao osoba. Rad u studiju sa njim je bio prilično lak i zabavan posao. Uvek je znao šta želi, nismo imali nikakvih problema sa dopunjavanjem.

Album sadrži 9 pesama i tu je jedna epska numera od 22 minuta. Dream Theater to nije uradio dugo. Šta nas očekuje ovoga puta?
John: Jako sam ponosan na ovu numeru. Sadrži apsolutno sve što DT ima u ovom momentu. Uključili smo i mali gudački orkestar kako bi pesma dobila na dinamici. Nije ni malo lako napraviti toliku kompoziciju koja će kontantno držati pažnju. Mislim da smo ovom uspeli da sklopimo sve te detalje u jednu celinu.

Postoje i neke glasine da će na albumu biti i skrivena pesma?
John:
 (smeh)

Znači da to nećemo da otkrivamo sada?
John: Ne (smeh)

Da li pored te pesme želiš da izdvojiš još neke momente sa ove ploče?
John: Da! Pored ovih što sam pomenuo, na albumu se nalazi još par sjajnih momenata. Obratite pažnju na numeru “Surrender To Reason”. Mada, kada bolje razmislim, sve pesme su mi podjednako drage.

Zašto novi album nosi naziv benda?
John: Nekako je uvek normalno da bend svoj prvi album nazove po imenu grupe. Mi smo to uradili tek sa dvanaestim albumom i to ne zato što nismo mogli da nađemo adekvatan naziv, nego smo prosto osećali da tako treba da bude. Bend je neverovatno produktivan i album je izleteo za svega par meseci. Temeljno smo radili sve to i prosto je bilo potrebno da nosi to ime. Ovo je pravi Dream Theater!

Pomenuo si da ste dugo bili u studiju kada ste radili album. Koliko sam ja ispratio, to je bilo čitavih šest meseci. Kako je taj period tebi izgledao?
John: Da budem iskren, nije mi uopšte teško palo. Ceo album je nastao u studiju. Od samog starta smo radili zajedno i veoma sam srećan što imamo priliku da radimo na taj način. Ranije to nije bilo tako, pa smo ovoga puta i to promenili. Verujem da će se svaki sekund tog rada čuti na novoj ploči.

Zanimljiva stvar je kako si ilustrovao želju za zvukom gitare na albumu. Poređenje je palo sa parčetom čokoladne torte?
John: To mi je palo na pamet tokom komponovanja albuma. Budimo iskreni, to parče čokoladne torte ima sve što je potrebno, zar ne? Lepo je, uživaš u tome, ima mnogo sastojaka, puno slojeva i na vrhu mnogo čokolade koja daje specifičan ukus. To sam hteo da postignem i sa zvukom gitare i mislim da smo uspeli.

dream-theater-band-2013-promo

I ovoga puta si ti autor svih tekstova na albumu. Da li svaka numera ima svoju priču ili…
John: Svaka pesma ima priču za sebe. Teme su dolazile sa svih strana, ali sam i dalje zadržao onu mističnost u našim pesmama, pa svako može  sebe pronaći u tim tekstovima.

Hoće li uskoro biti nekog konceptualnog albuma?
John: Sigurno, nismo to radili neko vreme. Prijaju nam takve stvari.

Turneja kreće sledeće godine. Šta je to specijalno što ste pripremili za istu?
John: Cela turneja nosi naziv “An Evening With Dream Theater” i biće dva seta na koncertu. Želeli smo da ljudima damo nešto specijalno – a to je iscrpan repertoar našeg benda. Na ovoj turneji nećemo imati predgrupe, ali ćemo to sami nadoknaditi svima koji dođu na naš koncert.

(u tom trenutku se javlja devojka koja nas je zamolila da to bude poslednje pitanje)

Za kraj mi reci da li planiraš novu solo ploču skoro i da li će se možda desiti novi Liquid Tension Experiment?
John: Prošle godine je izašao G3, a ja već uveliko radim na novoj solo ploči. Mada, nemam nikakvu ideju kada će se to tačno desiti. A što se Liquid Tension-a tiče, tu moraju da se sklope mnoge kockice da bi se to desilo…

John, hvala ti i nadam se da se vidimo u Srbiji uskoro.
John: Hvala tebi Marko. Pozdravljam sve čitaoce Nocturne magazina i nadam se da ćemo doći i u Srbiju, jer je to jedna od retkih zemalja u kojima do sada nismo svirali.

Intervju pripremio Marko Ristić
Ovaj članak je prvo objavljen na Nocturne Magazine sajtu

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.