IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Jenner u Beogradu – Fatalni udarac lepšeg pola

jenner-live-belgrade-2017-photo-jovan-ristic-1
Written by Jovan Ristić

Kada god me neko sa strane pita o stanju na domaćoj sceni samo slegnem ramenima i tužno konstatujem „duga je to priča“. Nije da nemamo kvaliteta i talenta, realno imamo ih za izvoz isto kao i mozgova u drugim sferama. Gvožđe se kuje u najljućoj vatri, pa tako neki bendovi u razvijenijim zemljama nikada neće znati koliko više truda, odricanja i sredstava jedan bend u Srbiji mora da izdvoji ne bi li se za njih čulo. Dodajte na to sujetu, to što je nekima draže da drugi ne uspe nego da sami nešto postignu i jasno vam je zašto Srbija nema bend koji će biti poznat širom sveta kao naš. Srećom, ako je sudeći po sinoćnjem nastupu benda JENNER, to bi se uskoro moglo promeniti.

Već sa debi albumom pod imenom „To Live is to Suffer“ Jenner su na sebe privukle pažnju svetskih i za ovu scenu relevantnih medija, što uopšte nije mala stvar. Nakon par nastupa u regionu, bend je napokon održao dugoočekivanu promociju u rodnom gradu i to u klubu Elektropionir, uz podršku prijateljskih sastava SUPERHAMMER iz Inđije i STEEL HORNET iz Kragujevca.

superhammer-live-belgrade-2017-photo-jovan-ristic-5

Superhammer uživo u Beogradu 2017. godine, photo Jovan Ristić

Bendu Superhammer ovo je povratnički koncert u izmenjenom sastavu koji predvode Jadranka i Igor Stanić. No i pored perioda koncertne neaktivnosti, bend je zvučao interesantno, energično i najvažnije usvirano. Vidi se da je želja za scenom ključala u njima, a posetioci kluba Elektropionir su sinoć u facu dobili lavinu te pozitivne, nakupljene energije koja se krčkala u njima. Posebna poslastica je usledila kada su im se na bini pridružile Aleksandra Stamenković iz benda Jenner na gitari i Dejana Garčević iz sastava Claymorean na vokalu, sa kojima su izveli obradu upravo benda Claymorean„We Fight Like Lions“

steel-hornet-live-belgrade-2017-photo-jovan-ristic-4

Steel Hornet uživo u Beogradu 2017. godine, photo Jovan Ristić

Bend Steel Hornet iz Kragujevca predstavio je repertoar sačinjen od autorskih stvari i obrada bendova kao što su SaxonTestament i Venom. Iako je atmosfera razumljivo bila najpozitivnija tokom ovih kasnijih, reakcija publike nije izostala ni tokom autorskih numera. Kako su njihovi prethodno najavljeni sugrađani Deadly Moshmorali da otkažu nastup, Steel Hornet su obradom svojih kolega utešili one koji su se nadali njihovom nastupu ali i odali počast bendu KBO!. U publici je vladala vrlo prisna atmosfera, te su se iz publike često latili mikrofona i skakali sa bine i time upotpunili ovaj nastup Kragujevčana u prestonici.

jenner-live-belgrade-2017-photo-jovan-ristic-1

Jenner uživo u Beogradu 2017. godine, photo Jovan Ristić

Prostor se već solidno popunio pred nastup zvezda večeri. Drago mi je da je ona sujeta iz uvoda izostala, te je dosta fanova i kolega došlo da isprati ovaj trijumfalni događaj za devojke iz benda Jenner. Naravno, one imaju jedan ogroman adut, a to je da opasno dobro sviraju! Mislim da nema svrhe upuštati se u onu debatu da je metal muški žanr, pošto su brojni članovi lepšeg pola iznova i iznova dokazivali da to mišljenje neguju samo oni najzatucaniji. Pritom, Jenner su sinoć dokazale da imaju daleko više umeća, muda i ideja nego mnogi pripadnici jačeg pola koji neguju ovaj stil. Svaki aspekt svirke je bio pod konac, od muzičkog umeća do zvuka, koliko to ovaj prostor dozvoljava.

jenner-live-belgrade-2017-photo-jovan-ristic-1

Jenner uživo u Beogradu 2017. godine, photo Jovan Ristić

Publika je sinoć imala priliku da čuje kompletan album „To Live is to Suffer“, a repertoar su upotpunile i obrade kultnih bendova Kreator i Agent Steel. Ova druga, izvedena kao bis na zahtev publike, dovela je atmosferu do usijanja te da je krovna konstrukcija bila malo slabija, verujem da bi se plafon srušio na nas. Vidno ushićene zbog fantastičnog odziva i još bolje atmosfere, devojke su se uz iskreno hvala oprostile od fanova i obeležile ovaj, za njihovu karijeru presudan momenat tortom.

jenner-live-belgrade-2017-photo-jovan-ristic-1

Jenner uživo u Beogradu 2017. godine, photo Jovan Ristić

Za kraj moram da konstatujem da su fantastičnim nastupom devojke pokazale da zaslužuju svu pažnju koja im je uoči izdavanja albuma posvećena. Iako nisam imao prilike da pre svirke preslušam album, materijal koji su sinoć prezentovale zvuči sjajno, jednostavno svetski. Dodajte tome dve sjajne predgrupe, odličnu organizaciju i raspoloženu publiku i imate koncert kakvih nam je za zdraviju scenu potrebno više.

Piše Jovan Ristić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.