IZVEŠTAJI SA KONCERATA

DOPELORD u Beogradu – Masno, masno veče u Elektropioniru

dopelord-koncert-izvestaj-2018
Written by Hardwired Crew

Dosta sam ovih dana razmišljao kako sam se ovoliko navukao na stoner/doom pravac. To traje već skoro dve godine, prvi koncert je definitivno bio Stoned Jesus, koji nam ponovo dolaze u maju, ali u muzici sam sigurno duže. Ne znam, čini mi se da se ova zaraza brzo širi našim prostorima i ovaj masni žanr prikuplja sve veći i veći broj pratilaca . Evo konkretno kod mene je slučaj da slušam veoma mali broj stranih bendova (još uvek polažem nadu u domaću scenu, haha), a velika većina tih stranih bendova su iz stoner, doom, ili nekog bliskog žanra. Jednostavno, poklopio me je ovaj talas i povukao nazad sa sobom.

dopelord-beograd-live-2018-jovan-ristic-01

Dopelord @ Elektropionir, Beograd | Foto: Jovan Ristić

E sad DOPELORD. Ako vas bar malo zanima evropska stoner/doom scena i ako je koliko god pratite, za Dopelord ste morali bar da čujete. Većinu (meni) novih bendova pronalazim preko Deezer-a, uđem u bend koji mi se u tom trenutku sluša i pustim artist mix. I onda Deezer počne da pušta i bendove slične izabranom i pretpostavljam da sam baš tako naleteo na ove mračne Poljake. Znam samo da mi je jedno slušanje bilo dovoljno da se zaljubim u njihov aktuelni, treći album „Children of the Haze“. Dovoljno da ne propustim koncert.

dopelord-beograd-live-2018-jovan-ristic-03

Dopelord @ Elektropionir, Beograd | Foto: Jovan Ristić

Elektropionir je bio poprilično prazan kada sam stigao, mada jerazlog verovatno bio i taj što sam došao mnogo ranije od najavljene satnice. Izbalio sam malo ispred dela gde su prodavali merch i odlučio da je ipak bolje da se sklonim odatle što pre. Prilazim ja polako bini, kad tamo Orange pojačala. Ovako, kada vidite da bend koristi Orange pojačalo, automatski treba da znate koliko je sati. U prevodu – mast. Prva pesma još nije bila gotova, a ja osećam da mi organi više nisu na mestu. Bas ih je prosto razbacao na sve strane. A iz pojačala i niz zidove skoro da vidite da curi mast. Onako gusta, bela i izlazi toliko sporo, kao da je ona glavni krivac što je rif toliko spor. Svaka pesma izgleda kao meso koje izlazi kroz one male rupice na vodenici dok se melje. Jebeno je sve toliko gusto i masno. A publika konstantnim usporenim hedbengovanjem upotpunjuje atmosferu nekog kulta. I hladnoća Elektropionira je pridodala da sve izgleda još mračnije. Doduše, pojedni članovi benda su se vremenom zagrejali, pa su nakon jakne i kape, koncert završili u majici sa kratkim rukavima. Ja baš i nisam. Ime drugog albuma ovog benda savršeno opisuje šve što treba da znate o njima – „Black Arts, Riff Worship & Weed Cult“.

dopelord-beograd-live-2018-jovan-ristic-02

Dopelord @ Elektropionir, Beograd | Foto: Jovan Ristić

Definitivna pobeda koncerta je bila scena u kojoj lik u prvom redu gleda u telefon neko vreme, a preko bine se, u sred pesme, naginje gitarista da baci i on pogled. Jedina mana ovog koncerta je što je sve trajalo oko sat i petnaest minuta. Jasno mi je da je bend na turneji, tokom koje nastupaju svaki dan, pa pretpostavljam da je to razlog kraćeg nastupa. Možda bi predgrupa upotpunila ovaj događaj, mada opet, da li je bend tražio da ranije završi, upravo zbog zgusnutog rasporeda, ili organizator nije bio u mogućnosti da nađe odgovarajući bend, to već ne znam. Ali to zapravo i nije bitno, jer koliko god da je trajao koncert, ja bih kukao što nije duže. Tako da jedina bitna stavka treba da bude ta da su Dopelord pregazili Elektropionir i da već umirem za nekim sličnim koncertom.

Piše: Uroš Matović; Foto: Jovan Ristić

dopelord-beograd-live-2018-jovan-ristic-04

Dopelord @ Elektropionir, Beograd | Foto: Jovan Ristić