IZDVAJAMO ZANIMLJIVOSTI

Istraživanje pokazalo kada prestajemo da otkrivamo novu muziku

publika-exit-arkona-2017-jovan-ristic
Written by Jovan Ristić

Istraživanje koje je sproveo muzički streaming servis Deezer pokazalo je da ljudi prestaju da otkrivaju novu muziku i slušaju nove izvođače nakon 30. godine života. Prema tom istraživanju, ovaj fenomen koji oni nazivaju „muzička paraliza“ najverovatnije će vas pogoditi šest meseci nakon što napunite tridesetu.

Kada su u pitanju razlozi zbog koga prestaju da se interesuju za nove izvođače, ispitanici u ovom istraživanju naveli su dosta njih, a najčešće se javljaju briga o deci i prezasićenost novim izvođačima na internetu. Što je još tužnije, 60% ispitanika je izjavlo da se osećaju u ćorsokaku kada je muzika u pitanju i da slušaju samo izvođače čiji im je rad već poznat.


Povezano:


Nažalost, pokretači ovog istraživanja ne nude konkretan lek, osim naravno otkrivanja novih izvođača putem njihovog servisa. Iz našeg iskustva, najbolji način da otkrijete neki novi bend je da razgovarate sa ljudima sličnog afiniteta i potražite preporuke, da zapravo kliknete i poslušate bendove koje vaši drugari kače na društvenim mrežama, ili da se raspitate koji koncerti nas očekuju u narednom periodu. Od svega toga, nešto će vam sigurno zapasti za uho. Ukoliko ne znate odakle da krenete, preporučiću vam par novijih bendova:

Beast in Black

Ovaj mladi finski power metal sastav sa članovima iz Mađarske i Grčke svoj debitantski album „Berserker“ objavio je prošle godine, i pravi je izbor ukoliko ste poklonih stare škole heavy/power metala i bendova kao Sonata Arctica, Nightwish, Sabaton ili HammerFall. Imali smo prilike da ih gledamo kao goste na koncertu benda Rhapsody, i još bolje zvuče uživo a možda ćete imati prike da ih gledate kao predgrupu bendu Nightwish na predstojećoj turneji.

Code Orange

Ukoliko vam je ovo previše mekano i želite nešto više hardcore, Code Orange je američki hardcore/punk bend koji postoji tek deset godina i ubedljivo vlada underground scenom za koji kod nas tek treba da se čuje. Iza sebe imaju tri albuma i nominaciju za nagradu Grammy za pesmu „Forever“. Istoimeni album objavljen 2017. godine pokupio je brojne pozitivne kritike i zauzeo vrh mnogih lista najboljih izdanja.

Visigoth

Ukoliko svoj novi metal volite „bez mleka“ i veran zvuku 80-ih, Visigoth su jedan od najinteresantnijih novih bendova koji neguje tradicionalni metal zvuk u duhu sastava Judas Priest, Manowar i Iron Maiden. Svoj aktuelni, drugi studijski album „Conqueror’s Oath“ objavili su ove godine za izdavača Metal Blade Records.