IZDVAJAMO VESTI ZANIMLJIVOSTI

Istraživanje pokazalo da 73% muzičara pati od mentalnih bolesti

Written by Marko Ristić

Novo istraživanje je pokazalo da 73% muzičara pati od nekog vida mentalne bolesti, dok samo 19% uživa u uslovima koje ima na tom poslu. To istraživanje je sprovela kuća Red Unicorn koja se bavi digitalnom distribucijom anketirajući skoro 1500 muzičara u periodu od 21. marta do 2. aprila, prenosi Billboard.

Ta kuća je objavila da čak 3 četvrtine anketiranih oseća stres, anksioznost i/ili depresiju dok se bave svojim poslom. Brojke su čak i gore kada je u pitanju mlađa populacija od 18 do 25 godina starosti, jer se kod njih javljaju poremećaji koji ih prate celog života i to kod 80% ispitanika.

„Naše istraživanje govori da nešto mora da se promeni“, rekao je Johan Svanberg, CEO ove kompanije i dodao: „Vreme je da se pozabavimo muzičarima i da im pomognemo sa tim problemima. To mora da se desi pre nego što dođu do komercijalnog uspeha. Kao industrija treba da se zapitamo koja je naša odgovornost za pravljenje pozitivnije klime u ovoj industriji?“

Dalje istraživanje govori da je procenta muzičara dobija napade panike, dok se 57 procenata veoma brine za svoje mentalno zdravlje (čak 41% kaže da im se ta briga ponavlja više puta u toku dana). Samo 39 procenata anketiranih muzičara kažu da su pokušali da potraže stučnu pomoć, dok 51% pokušava da taj problem reši na svoj način primenjivajući svoje taktike.