RECENZIJE ALBUMA

IRIE FM – „Putevi“ (2018)

Written by Nenad Pekez

IRIE FM
„Putevi“
Electro/Pop
(Mascom Records, 2018)

Plitko i isforsirano. Jednostavno – komercijalno. Baš kako sistem zapoveda.

Apsolutno je jasno da su promene neminovne. Danas smo mladi buntovnici koji pljuju po sistemu, a već sutra se asimiliramo u taj isti sistem. To je potpuno razumljivo. Sa bendovima je situacija ista. Transformacija koju je IRIE FM doživeo zaista nije nepoznanica. Najbolji primeri, bar u rege svetu, su UB40, Black Uhuru, Aswad i Steel Pulse, svi inicijalno veoma revolucionarni bendovi koji su drastično promenili svoje stavove i muziku već posle prvih nekoliko albuma. Irie FM je doživeo čak i drastičniju promenu.

“Putevi” su sušta suprotnost njihovog prvog albuma. Bez obzira na bol u ušima koje slušanje ovog albuma potencijalno može izazvati (o tome ćemo malo kasnije), moram priznati da u svom jezgru “Putevi” zaista imaju neke veoma originalne, autentične melodije, potom i inovativne aranžmane. To je veliki iskorak, zajedno sa tekstovima na srpskom. Upravo su ti segmenti glavni razlozi zbog kojih je bend promenio stil i uputio se u nešto novo. Iako sve to jeste jedan (bitan) deo celine, sve ostalo – produkcija, vokali, poruke, načini izražavanja i generalno pristup – što zajedno čini krajnji “proizvod” je poprilično diskutabilno. Do te mere da je već sasvim prirodno pitati se da li je ovo i dalje rock’n’roll?

Prepun nekakve lake i površne patetike, album uzima zdravo za gotovo i zloupotrebljava inače veoma duboke i snažne emocije. Krv, znoj, slomljena srca, drhtave ruke… Ma ovo nam je svima već poznato odnekud, zar ne? Evo da pomognem: iz r’n’r sveta sigurno nije! Trudio sam se da pronađem bar neke ne-ljubavno-patetične momente od kojih srednjoškolke neće padati u nesvest, i nekako došao do pesme “Oda” i možda “Svi”? Može proći. Međutim, pomenuti bolovi u ušima se najviše javlaju usled ispolirane i plastificirane produkcije. Potreba da se dobije po svaku cenu nešto drugačije i moderno je poprilično isforsirana. A tu su najzad i vokali, koji se sa jedne strane mogu nazvati inovativnim, ali sa druge zaista zvuče kao pokvareni Bee Gees.

Pobegavši od nečega što je sam bend nazvao imitatorskim svetom (rege), ušli su u jedan naizgled autentičniji svet koji podilazi onome što većina želi da čuje. A to svakako nije još bunta i revolucije, jer kome to još treba! Nije zaista ni diskutabilna ljubavna tematika sama po sebi, već stil i način na koji je to predstavljeno. Plitko i isforsirano. Jednostavno – komercijalno. Baš kako sistem zapoveda. Sa r’n’r stanovišta ovaj album neće biti dugo upamćen, a sa nekog drugog, recimo pop stanovišta će priča verovatno biti drugačija. No, o tome više na nekim drugim vrstama portala.

Lista pesama:
01. Ljubav što smo stvorili
02. Svi
03. Oda
04. Samo budi tu
05. Kliziš
06. Magija
07. Što ti telo pulsira
08. Putevi
09. Ljubav što smo stvorili acoustic

O autoru

Nenad Pekez

Journalist

Contact
nenad@hardwiredmagazine.com

1 komentar