RECENZIJE ALBUMA

IRIE FM – „Putevi“ (2018)

Written by Nenad Pekez

IRIE FM
„Putevi“
Electro/Pop
(Mascom Records, 2018)

Plitko i isforsirano. Jednostavno – komercijalno. Baš kako sistem zapoveda.

Apsolutno je jasno da su promene neminovne. Danas smo mladi buntovnici koji pljuju po sistemu, a već sutra se asimiliramo u taj isti sistem. To je potpuno razumljivo. Sa bendovima je situacija ista. Transformacija koju je IRIE FM doživeo zaista nije nepoznanica. Najbolji primeri, bar u rege svetu, su UB40, Black Uhuru, Aswad i Steel Pulse, svi inicijalno veoma revolucionarni bendovi koji su drastično promenili svoje stavove i muziku već posle prvih nekoliko albuma. Irie FM je doživeo čak i drastičniju promenu.

“Putevi” su sušta suprotnost njihovog prvog albuma. Bez obzira na bol u ušima koje slušanje ovog albuma potencijalno može izazvati (o tome ćemo malo kasnije), moram priznati da u svom jezgru “Putevi” zaista imaju neke veoma originalne, autentične melodije, potom i inovativne aranžmane. To je veliki iskorak, zajedno sa tekstovima na srpskom. Upravo su ti segmenti glavni razlozi zbog kojih je bend promenio stil i uputio se u nešto novo. Iako sve to jeste jedan (bitan) deo celine, sve ostalo – produkcija, vokali, poruke, načini izražavanja i generalno pristup – što zajedno čini krajnji “proizvod” je poprilično diskutabilno. Do te mere da je već sasvim prirodno pitati se da li je ovo i dalje rock’n’roll?

Prepun nekakve lake i površne patetike, album uzima zdravo za gotovo i zloupotrebljava inače veoma duboke i snažne emocije. Krv, znoj, slomljena srca, drhtave ruke… Ma ovo nam je svima već poznato odnekud, zar ne? Evo da pomognem: iz r’n’r sveta sigurno nije! Trudio sam se da pronađem bar neke ne-ljubavno-patetične momente od kojih srednjoškolke neće padati u nesvest, i nekako došao do pesme “Oda” i možda “Svi”? Može proći. Međutim, pomenuti bolovi u ušima se najviše javlaju usled ispolirane i plastificirane produkcije. Potreba da se dobije po svaku cenu nešto drugačije i moderno je poprilično isforsirana. A tu su najzad i vokali, koji se sa jedne strane mogu nazvati inovativnim, ali sa druge zaista zvuče kao pokvareni Bee Gees.

Pobegavši od nečega što je sam bend nazvao imitatorskim svetom (rege), ušli su u jedan naizgled autentičniji svet koji podilazi onome što većina želi da čuje. A to svakako nije još bunta i revolucije, jer kome to još treba! Nije zaista ni diskutabilna ljubavna tematika sama po sebi, već stil i način na koji je to predstavljeno. Plitko i isforsirano. Jednostavno – komercijalno. Baš kako sistem zapoveda. Sa r’n’r stanovišta ovaj album neće biti dugo upamćen, a sa nekog drugog, recimo pop stanovišta će priča verovatno biti drugačija. No, o tome više na nekim drugim vrstama portala.

Lista pesama:
01. Ljubav što smo stvorili
02. Svi
03. Oda
04. Samo budi tu
05. Kliziš
06. Magija
07. Što ti telo pulsira
08. Putevi
09. Ljubav što smo stvorili acoustic

2.5

Plitko i isforsirano. Jednostavno – komercijalno. Baš kako sistem zapoveda.

Dodaj komentar