INTERVJUI IZDVAJAMO

INTERVJU: Zoltán Farkas, EKTOMORF: „Radujem se dolasku u Beograd“

Written by Hardwired Crew

Uoči nastupa u Beogradu, a između svirki u brojnim gradovima Evrope, ekluzivno za HARDWIRED magazin  razgovaramo sa frontmenom mađarskog trash metal benda EKTOMORF, koji će 1. maja premijerno nastupiti u beogradskom Domu omladine. Munjevitu svetsku turneju pod nazivom „Legion of Fury tour 2019“ EKTOMORF su započeli ove godine, koncertima u Južnoj i Severnoj Americi da bi potom njihov poslednji album „Fury“, objavjen prošle godine za AFM Records, nastavio da žari starim kontinentom.

Za koncert u Beogradu, vrata Doma omladine otvaraju se u 18.30, a već od 19.15 h počinje nezaboravano veče koje otvara Motorcharge, kao predgrupa. Pored kragujevčana, uz Ektomorf  te večeri sviraju i sludge/stoner trio Apey and the Pea iz Mađarske, švajcarski sastav Soulline i austrijanci The Phobos Ensemble. Organizator koncerta je RTR Records.

Zoltán Farkas osnovao je Ektomorf 1993. godine. Bend je snimio 14 studijskih albuma i jedno live izdanje. Postali su prepoznatljivi 2004. godine zahvaljujući albumu „Destroy“ koji je objavio Nuclear Blast. Ektomorf redovno nastupaju na svim poznatim svetskim festivalima. Članove benda čine: Zoltán Farkas (gitara i vokal), Szabi Murvai (bas), Róbert Jaksa (bubnjevi) i Tamás Schrottner (gitara).

INTERVJU SA FROTMENOM BENDA EKTOMORF

Šta znači naziv vašeg benda?
Zoltán: Ektomorf je tip ljudskog tela, naziv je latinski.

Ko je na vas ostavio najsnažniji utisak koji je ujedno i pokretač vaše kreativnosti?
Zoltán: Moja najveća inspiracija bila je i biće Metallica.

Iza „Ektomorfa” je više uspešnih albuma, koliko vremena trošite na pisanje stihova?
Zoltán: Najbolji tekstovi nastaju u studiju tokom snimanja. Dešava se da pišem i pre ulaska u studio, ali kvalitet pesme je najbolji kada je čujem u studiju. 

Kako ste odabrali članove benda, šta vas je nateralo da odaberete baš njihov specifičan talenat?
Zoltán:
Poznavali smo se od ranije, složićete se, bilo je lako odabrati ih.

Ektomorf prvi put svira u Beogradu, kakva su vaša očekivanja?
Zoltán:
Radujem se dolasku u Beograd baš zato što nikad nisam bio tamo, jedva čekam.

Ektomorf  je poznat bend sa dugogodišnjim iskustvom i morem turneja. Šta je apsolutno najluđa stvar koja se ikada dogodila na turneji?
Zoltán: 
Hvala, ne mogu vam izdvojiti samo jedan, za 25 godina mnogo toga se dogodilo, od hapšenja, do raznih drugih ludih stvari.

Do sada se ova turneja desila od Južne i Severne Amerike, a sada i duge liste gradova u Evropi. Kako publika širom sveta reaguje na vašu „FURY“ energiju?
Zoltán: „Fury“
je najbolji album benda Ektomorf. Dospeo je na nemačke i švedske top liste što ni jedan naš album do sada nije postigao. Reakcije fanova su bile neverovatne. „Prophet of doom“ dostigao je blizu 1 milion pregleda. 

Poznati ste po tome što vas podržava ESP, mnogi fanovi komentarisu koliko je zanimljiva vaša gitara. Jel’ istina da je pravljena baš za vas? Šta biste poručili ESP metal umetnicima u Srbiji?
Zoltán:
Da, ja sam deo ESP porodice i veoma sam zahvalan za to.  Moje gitare jesu pravljene po narudžbini i imam ih 5.  Dve sa 6 žica i 3 sa 8 žica. Sve su jedinstvene i napravljene samo za mene. Veoma su kvalitetne. ESP je po mom misljenju najbolji brend za gitare na svetu. LTD je jeffiniji brend, ali i oni imaju veoma kvalitetne instrumente.

Beograd je pokriven Ektomorf-ovim plakatima, srpski Metal fanovi željni su žestoke svirke, pogotovo što uz vas nastupa još nekoliko bendova. Šta želite da poručite beogradskoj publici?
Zoltán: 
Dođite na koncert da se zabavimo!

intervju pripremila Danijela Stevanović / BravoArt Studio