INTERVJUI

Ras Mc Bean & SOULCRAFT – Pionirska saradnja na ovim prostorima

ras-mc-bean-soulcraft-promo-2018-intervju
Written by Nenad Pekez

Svakim novim albumom, rege muzika na ovim prostorima postaje sve kvalitetnija i samim tim dobija sve više na značaju. Da ovo nije samo šarena laža, pokazuje i činjenica da su iskusni gvajanski pevač Ras Mc Bean i beogradski bend SOULCRAFT ostvarili saradnju koja je u mnogome pionirska. Kako je došlo do ove saradnje, kako je izgledalo snimanje njihovog albuma „Reggae On A Mission“ i koji su dalji planovi, saznajte u nastavku u intervjuu sa bubnjarem Soulcrafta, Dejanom Utvarom, inače poznatim beogradskim bubnjarem i perkusionistom koji je u prošlosti svirao sa bendovima kao što su Del Arno Band, Lira Vega, Partibrejkersi i Eyesburn

Bend Soulcraft ostvario je krajnje nesvakidašnju saradnju. Možeš li nam objasniti kako su se Ras Mc Bean i bend uopšte upoznali, i kako je došlo do same saradnje?
Utvar: Kada smo Jimi, Damjan, Krle i ja u julu 2016. godine doneli odluku da nastavimo dalje da sviramo kao Soulcraft, odmah smo započeli intenzivnu potragu za novim pevačem i pevačicom u regionu, ali i u Evropi i svetu. Znali smo da taj proces neće biti nimalo jednostavan tako da smo bili svesni da će nam za to biti potrebno vreme,  pa smo uporedo sa potragom počeli da  spremamo riddime za novi album.

Na promociji albuma „Soul Infected“ beogradskog reggae benda Smoke ‘N’ Soul porazgovarali smo sa Draganom Stanićem – Gagijem, upornim promoterom reggae muzike kao basista benda FC Apatride UTD, isto tako poznatim kao DJ Gaggie Selekta, sa idejom da nam preporuči neka imena iz sveta reggae muzike za koje on zna da su  aktuelni, traže potencijalne saradnike ili mlade nade koje su trenutno na radaru muzičke javnosti.

Tada nam je pomenuo Ras Mc Bean-a, pevača iz Gvajane, koji je bio dva puta u Beogradu na izuzetno posećenim nastupima na Akademiji koje je Gagi organizovao. Rasu su ta dva koncerta ostala urezana u pamćenju i bio je veoma zahvalan Gagiju na uspešnoj organizaciji i gostoprimstvu, pa su njih dvojica ostali u kontaktu tako da nije bilo teško ponovo kontaktirati Rasa

Poslali smo prve mejlove u kojima smo Rasu predstavili našu ideju i planove, a njemu se sve to u startu jako dopalo i odmah je pristao na saradnju sa nama. Tokom pakleno vrućeg leta 2017. godine nastajali su riddimi koje su radili Jimi i Krle u studiju Sick Touch na Novom Beogradu. 18 riddima je bilo odabrano za samo snimanje. Rezultat svega toga je album „Reggae On A Mission“ sa 15 pesama koji smo objavili krajem maja meseca za nezavisnu izdavačku kuću Ammonite Records.

Koliko vam imponuje što je jedan iskusni reggae pevač kao što je Ras Mc Bean, koji je i sam mnogo bliži reggae, pa i Rasta kulturi, prepoznao muziku vašeg benda i poželeo da sarađujete?
Utvar: Svakako da nam imponuje da jedan takav kvalitetan pevač pristane da radi sa bendom kao što je Soulcraft. Pre donošenja odluke da radi sa nama, Ras je već bio upoznat sa našim prethodnim opusom i verujem da je i on negde uvideo kvalitet Soulcrafta što ga je  uvelo u ovu avanturu koja se dešava već godinu dana. Nismo imali  velike zahteve po pitanju izbora novog pevača, a potajno smo se nadali da to bude neko ko je autentičan u svom izrazu, iskusan, sa visoko profesionalnim odnosom prema radu, a Ras je već sve to posedovao s obzirom na to da mu karijera već dugo traje.

Soulcraft je i dalje opredeljen za roots reggae, a baš jedan takav album mu je nedostajao u  diskografiji, pa verujemo da je to možda bio jedan od okidača da uđe sa nama u priču. Soulcraft je već sa izdanjem „Safe Planet“ imao jako dobru promociju u Evropi, pogotovo u Nemačkoj, što je dodatno ukazalo na naše namere da ne želimo ništa da prepuštamo slučaju kada su promotivne aktivnosti u pitanju, što je za današnje prilike jako bitna stvar. Sve u svemu, osećaj da počnemo sa saradnjom je bio obostran i danas smo svi uvereni da smo napravili pravi izbor.


Povezano:

Iako je prvobitno najavljeno da će Ras biti deo benda, ova ideja nije zaživela sa albumom. Zbog čega ste se odlučili da ipak budete Ras Mc Bean i Soulcraft?
Utvar: Ras Mc Bean jeste deo benda Soulcraft. Rasu je posebno bitno da ima bend sa kojim može da sarađuje otvoreno i bez ustezanja, a to je doprinelo tome da stvari počnu da funkcionišu svakim sledećim korakom, da bi kulminiralo na samom snimanju. Sasvim sigurno da bez te jako bitne karike na poziciji glavnog vokala i tekstopisca, sve ovo danas ne bi bilo moguće.

Zajednički je doneta dobra odluka da se ubuduće predstavljamo kao Ras Mc Bean & Soulcraft jer je Rasovo ime već godinama  poznato na reggea sceni u Evropi i svetu, pa smo se složili da je ovo  najbolji način da se novi album promoviše kako bi na taj način bila dodatno skrenuta pažnja na naš bend, pa tu priliku nismo želeli da propustimo. Ras Mc Bean nas je od prvog susreta video kao ravnopravne partnere bez ikakvih namera da se bilo ko dodatno ističe iz bilo kog razloga, jer je ovo  poduhvat u kome smo svi zajedno dali maksimum.

S obzirom da Ras živi u Francuskoj, koliko je bilo komplikovano realizovati snimanje albuma i kako će uopšte vaša dalja saradnja izgledati u budućnosti (pre svega po pitanju uvežbavanja za svirke) s obzirom na fizičku udaljenost?
Utvar: Sama organizacija snimanja albuma nije mogla da se dogodi bez ozbiljnog planiranja koje smo do tančina dogovorili mesecima pre same realizacije u studiju Blaze u Beogradu, a u tome su nam pomogli Dejan Bošković iz izdavačke kuće Ammonite Records, kao i vlasnik studija Miloš Mihajlović. Organizacija snimanja je zahtevala čitav niz „malih organizacija“ u samoj organizaciji i sve je to na kraju besprekorno funkcionisalo uz nesebično zalaganje svih koji su dali doprinos tih dana kada je Ras bio u Beogradu.

Imali smo nepoznanica u samom planiranju kako će stvari da funkcionišu, jer pre toga nismo imali priliku da učestvujemo u nečemu sličnom, ali kako se sam Rasov dolazak približavao, gotovo da su se sve kockice poklopile, pa smo imali dovoljno vremena da se skoncentrišemo na sam rad u studiju koji je bio naporan i intenzivan u tih 15 dana. Miks i mastering je urađen u studiju Sick Touch gde smo imali potpunu slobodu i vreme da taj deo posla uradimo na pravi način. 

Saradnja sa Rasom se intenzivirala svakodnevnim kontaktom nakon izlaska albuma kako bismo uspešno radili na promociji. Uspeli smo da snimimo dva spota „Boots Tracks“ i „Give Thanks For Life“ koji su delimično snimljeni u Njujorku i Le Manu, tako da nam distanca i za ovo nije predstavljala problem, što visok profesionalni odnos stavlja u prvi plan. Sada smo trenutno u fazi promocije albuma koja će potrajati, a uporedo dogovaramo i način na koji ćemo dalje da funkcionišemo sa probama i budućim koncertima koje uveliko planiramo.

To svakako neće moći da se dešava na isti način kao da smo svi zajedno u jednom gradu ili državi, ali svaki sledeći trenutak, u kom ćemo da se sretnemo, biće iskorišćen za probe, snimanje novog spota i sve dalje aktivnosti koje će da poboljšaju promociju. Radujemo se budućim koncertnim nastupima koje sa nestrpljenjem očekujemo.

Ako biste mogli objektivno da sagledate album “Reggae On A Mission”, šta biste rekli da ga čini drugačijim u odnosu na ostala moderna reggae izdanja?
Utvar: Uvek smo razmišljali o tome kako naša muzika treba više da naginje ka „vintage“ načinu sviranja, aranžmanima i samom zvuku, sa svim mogućim stilovima od rockers, steppas, one drop, rocksteady pa i duba koji se kao nikad do sad čuje na ovom albumu u odnosu na prethodna izdanja. Mislim da danas nema toliko novih roots reggae izdanja. Na novom albumu nismo želeli da pravimo kompromis, već smo se ponovo odvažili i uradili potpuno suprotno, bez namere da robujemo trendovima koji su danas aktuelni.

Svašta može da se čuje na današnjoj reggae sceni i u toj hiperprodukciji novih pevača i bendova danas, sada je već teško pronaći nešto kvalitetno. Na evropskoj i svetskoj reggae sceni ima dosta prostora na roots reggae polju, što se savršeno uklapa u stil koji neguje Soulcraft. Rasov način pevanja ima dosta primesa soula što je dodatno opredelilo pravac u kom će se ideje na pesmama dalje kretati, pa smo na kraju dobili zanimljivu i neočekivanu kombinaciju Rasovog soula i Soulcraft roots reggaea. Tu negde vidim razliku koju ovaj album donosi u odnosu na ostala moderna reggae izdanja.

Postoji i druga doza eklektike koja može da se oseti u pesmama kao što su „Tomorrow’s Future“ ili „Miss My Yard“ koje je napisao gitarista Jimi, u kojima smo asocirali na stilove i bendove koji su nam privatno dragi i na kojima smo gradili naš muzički ukus. Recimo, Rasu je veliki uzor Stevie Wonder i dobro je što se taj uticaj čuje i mislim da može da bude dodatni kvalitet u današnjoj ponudi na svetskoj reggae sceni. Krle je odlično producirao album čime i dalje držimo korak sa modernom reggae produkcijom današnjice.

Prošlo je par nedelja od izlaska albuma. Kakve su reakcije ljubitelja reggae muzike, medija i kolega muzičara, da li se donekle podudaraju sa vašim očekivanjima?
Utvar: Imam utisak da je ljudima drago što se jedan ovakav album pojavio na našoj sceni i mislimo da nailazi na dobar odziv, kako kod slušalaca reggae muzike, pa čak i onih koji to nisu, tako i kod recenzenata od kojih dobijamo lepe kritike i visoke ocene. Promocija se radi najbolje što može u ovom trenutku. Mediji nam poklanjaju pažnju ne samo u regionu, već i u Evropi i svetu. Dobili smo prostor u veoma uticajnom reggae magazinu Irie Mag iz Kalifronije u njihovom majskom izdanju World Reggae i na to smo veoma ponosni, jer smo se našli rame uz rame sa velikim reggae izvođačima i bendovima.

Veliki broj blogova koji prate reggae muziku su već objavili izlazak albuma „Reggae On A Mission“, a pesme se već puštaju na radio stanicama u Americi, Australiji, Engleskoj, Francuskoj, Danskoj kao i u regionu. Spot „Give Thanks For Life“, koji je promovisao sam izlazak albuma, je imao premijeru na Reggaevilleu, prestižnom YouTube reggae kanalu sa preko pola miliona pratilaca. Mislim da je tek počela da se obraća pažnja na album.

Svakako da podrška dolazi od svih dobronamernih ljudi sa muzičke scene u Srbiji. Nije bitno u kojoj zemlji živiš, već je daleko bitnije ono što imaš da ponudiš bez ikakvog ustezanja. Sa jednom upornošću, odlučnim i pozitivnom stavom možeš da budeš primećen gotovo u svakoj tački ove planete. Na tome uporno radimo svakog dana i već je počelo da donosi rezultate. Zahvaljujemo se svima koji su nam do sada dali podršku i učinili da sve ovo bude moguće!

Veoma bitno mesto na ovom albumu pripada vokalima, ne samo vodećim, nego i pratećim, koje je otpevala Kristina Kovač. Da li je ona bila gostujuća na albumu, ili će možda biti i članica benda?
Utvar: Od samog starta, kada smo dogovarali saradnju sa Rasom, postojala je ideja da budu snimljeni i ženski prateći vokali. U procesu pripremanja za snimanje razmišljali smo o tome ko bi mogao da učestvuje kao prateći vokal, pa je klavijaturista i producent albuma, Krle, došao na ideju da pita Kristinu da nam preporuči nekoga za tu ulogu. Prijatno smo se iznenadili kada smo saznali da zapravo Kristina želi da učestvuje na albumu i to se ispostavilo kao pun pogodak, jer mislim da su Krle i Kristina uradili fenomenalan posao prilikom pripreme aranžmana, kao i samog snimanja pratećih vokala.

Kristina ima  svoje privatne planove, pa ne verujem da bismo uspeli da se uklopimo u ono što nas očekuje u budućnosti, ali svakako da bismo voleli, ako to bude bilo moguće, da zajedno nastupimo barem na promociji albuma u Beogradu. Ovom prilikom želim da se zahvalim Kristini na nesebičnom trudu, vremenu i doprinosu koji je dala na snimanju ovog albuma! Pored Kristine, prateće vokale pevala je i Debora Akinyombo na „Mother’s Love“ što nam je izuzetno drago jer je ona članica jednog gospel hora u Beogradu, pa se oseća taj uticaj na samoj pesmi.

Album će biti objavljen na disku i vinilu za domaću izdavačku kuću Ammonite Records. Međutim, činjenica je da sa ovim album vrlo lako možete gađati strano tržište, pa s tim u vezi, kakve su vaše ambicije?
Utvar: Naše ambicije su velike što se tiče same promocije, kao i distribucije fizičkih izdanja. Prema planu, vinil se očekuje na jesen. „Reggae On A Mission“  se već može preslušati na Bandcampu i YouTube-u, dostupan je za download i streaming na svim značajnim servisima koji služe za tu svrhu. Pratimo moderne trendove iz oblasti izdavaštva i činimo sve da naš album dopre do svih onih koji su zainteresovani da ga imaju u bilo kom obliku. Kada krenu koncertne aktivnosti, sigurno ćemo album prodavati i na samim koncertima.

Ammonite Records, kao ozbiljna izdavačka kuća, ne želi da prepušta stvari slučaju i već radi na distribuciji albuma, a već su prva naručena izdanja poslata širom sveta. Sa njima imamo jako dobru saradnju, evo već na trećem zajedničkom izdanju, tako da našu saradnju unapređujemo svaki dan. Promocija i prodaja su neodvojivi deo od samog kreativnog doprinosa, pa oba elementa moraju zajedno odlično da funkcionišu kako bi se postigao dobar rezultat. Za sada sve funkcioniše kako treba i krećemo se u dobrom pravcu.

Što se tiče koncerata, slično pitanje. Koliko ćete se fokusirati na svirke na ovim prostorima, a koliko na svirke u inostranstvu?
Utvar: Za nas će svaki  koncert biti bitan i u regionu, kao i u Evropi i svetu i tu se neće praviti nikakva razlika u pristupu. Gladni smo živih nastupa i jedva čekamo da počnemo da sviramo. Već imamo pozitivne signale od nekih evropskih reggae festivala, ali moramo da budemo strpljivi dok se ne desi konkretan poziv, jer smo tek objavili album. Potrebno je da se album zavrti na radio-stanicama, da dobijemo još recenzija koje će nas preporučiti ljudima koji odlučuju o nastupima na festivalima, a to nije nimalo lako zbog ogromne konkurencije.

Želimo da budemo ravnopravan i konstantan učesnik u dešavanjima na reggae sceni u Evropi i svetu, što nam saradnja sa Ras Mc Beanom daje priliku da se tome više nego ranije nadamo. Slična je situacija i u regionu, ali region je uvek bio specifičan jer je potreban dodatni trud da se podigne svest o reggae muzici kao žanru kod organizatora festivala; mislim da je bespotrebno zapostavljen na ovim prostorima poslednjih desetak i više godina. Nadam se da ćemo ovim albumom uspeti da pozicioniramo reggae u regionu i da ga vratimo na mesto gde pripada.

Reggae u misiji. Kako bi približnije objasnio u kakvoj je tačno misiji vaš novi reggae album?
Utvar: Možda bolje „roots reggae u misiji“. Ras Mc Bean & Soulcraft u misiji. Svi zajedno u jednoj misiji vraćanju dobrom i negde nepravedno zapostavljenom roots reggae kao žanru. Osećamo da smo uradili pravu stvar – i Ras kao pevač, i mi kao bend – već stvari polako dolaze na svoje mesto i veoma smo ponosni na to. Ovo je i jedna pionirska misija kojom želimo da skrenemo pažnju na to da u ovom delu sveta, u Srbiji, postoje roots reggae bendovi koji mogu da naprave dobar reggae album, izađu na binu i dele je sa velikim svetskim imenima iz reggae sveta. Znamo odakle potičemo, znamo u kom se pravcu krećemo i pokušaćemo da istrajemo na tom putu.

Potrebno je mnogo posvećenog rada, a i malo sreće, kako bi se uopšte došlo u situaciju da  jedno ovakvo izdanje bude moguće. Ovo je sigurno prvi put da jedan reggae bend iz Srbije ima priliku da pozove jednog tako kvalitetnog pevača kao što je Ras Mc Bean i ponudi mu saradnju i možda to može da bude vodilja drugim bendovima koji imaju slične namere da se odvaže i urade nešto slično što i mi, kako bi krenuli u neku svoju misiju. Jako je  bitno  biti uporan, imati jasnu strategiju i sprovesti zamišljenu ideju od početka do kraja. Imali smo sreće što smo počeli saradnju sa Ras Mc Beanom, a vidimo da i Rasu ne manjka samopouzdanja i velike želje da zajedno sa  nama krene u ovu veliku avanturu, a gde smo se zaputili, vreme će pokazati.