IZVEŠTAJI SA KONCERATA RECENZIJE

Interpol u Beogradu – Kada se svetla upale

interpol-live-belgrade-featured
Written by Jadranka Balaš

Neki albumi stare graciozno dok neki drugi ostanu zakopani u prošlosti. Značajni tada ali ne nužno i u današnjem vremenu. Ono što je pre tačno 15 godina bilo obeleženo kao sjajna ploča danas se smatra jednim od najvažnijih gitarskih albuma ovoga veka. Vreme je prema njemu bilo više nego blagonaklono, što se ne može reći za mnoge njegove sledbenike. Debi benda INTERPOL „Turn On The Bright Lights“ sada važi za album koji je definisao čitavu eru. Album koji sa svakim novim slušanjem, iz godine u godinu dobija na još većoj važnosti. 15 godina kasnije jedini pravi način da proslavite rođenje ovog čuda jeste da ga odsvirate uživo. Upravo to su Interpol na ovoj turneji i uradili.

interpol-belgrade-2017-live-01-foto-Mirjana-Mitrovic

Interpol live @ Belgrade, photographer Mirjana Mitrović | click on photo for more

Nekoliko dana pred najavljeni koncert u Beogradu gledajući snimke njihovih nastupa jedna reč mi se stalno motala po glavi. Sterilno. Tamne košulje, tamna odela, bez preteranog kontakta sa publikom, naizgled bez neke posebne emocije i povezanosti. Ako se njihova svirka uporedi sa metal koncertima, ipak sam ja primarno metalac, onda je ova reč „sterilno“ pogodna. Ipak, nakon što sam imala priliku da joj uživo prisustvujem, da stojim među gomilom fanova u rovovima Kalemegdana gledajući delom u nebo i kišu koja preti da će pasti a delom na binu, shvatila sam da je ova reč ipak preterana.

Ekipa predvođena sjajnim Paul-om Banks-om kada se pojavila na binu i zasvirala prve tonove  pesme Not Even Jail“ jeste delovala odmereno, u neku ruku distancirano, ali pre svega usvirano, i to hirurški precizno usvirano. I dok su se ređali dobro poznati hitovi „Take You on a Cruise“, „All The Rage Back Home“, „Lights“, reč koja mi je tada pala na pamet jeste „kulturno“. Ovo jeste bila prava kulturna svirka, da se tako izrazim. Ona na kojoj je više nego dovoljno pustiti muziku da govori sama za sebe. Ona na kojoj bi animiranje publike na bilo koji način bilo suvišno. Publika se i te kako dobro zabavljala i zagrejala pevajući „Slow Hands“ koja je označila i kraj prvog dela nastupa.

interpol-belgrade-2017-live-03-foto-Mirjana-Mitrovic

Interpol live @ Belgrade, photographer Mirjana Mitrović | click on photo for more

Uvodna deonica pesme „Untitled“ najavila je početak drugo dela, onog zbog kojeg smo se i okupili u tolikom broju. Koliko su se trudili da prenesu zvuk ploče u izvornom obliku toliko su i začinili svaku pesmu i osvežili je, time samo dokazujući koliko je vanvremenska. Jedna po jedna nizale su se sve numere sa albuma „Turn On The Bright Lights“ svaka ispraćena sa sve većom pažnjom i sve većim aplauzom.

Od početka pa do kraja koncerta, bisa na kom su izveli „Specialist“, „The Heinrich Maneuver“ „Evil“, bend nije odustajao od toga da govori muzikom ne da animira prisutne, uspeli su da na sebi svojstven način, „sterilan“ način, ipak, iz svakog od nas izvuku emocije, osmehe i prenesu svoju prepoznatljivu energiju. Savršen koncert za nedeljno veče, nakon koga smo, sigurna sam, svi započeli novu radnu nedelju sa većim elanom nego što to činimo inače.

interpol-belgrade-2017-live-02-foto-Mirjana-Mitrovic

Interpol live @ Belgrade, photographer Mirjana Mitrović | click on photo for more

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.