IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Iced Earth u Domu omladine – Ledeno kraljevstvo u Beogradu

iced-earth-live-belgrade-2014-featured
Written by Hardwired Crew

Iako je Florida nadaleko poznatija po drugoj vrsti metala jer je pod svojim nebom izrodila neke od prvoklasnih, neprikosnovenih metal bendova, Iced Earth čvrsto opstaje na nogama svog zvuka još od 1985. godine. Deo publike koja je prisustvovala koncertu sinoć, nije bio ni rođen te decenije. Da li su Iced Earth tek uvertira za otkrivanje ozbiljnijih metal bendova ili pak toliko legendarni da se u muzičkom sazrevanju ne mogu preskočiti, stvar je polemike i različitih mišljenja. Nepobitno uspravno stoji činjenica da su njihove „pitke“ pesme, pune melodija i emotivnih tekstova pevljive i prijemčive za uho, te je bend izgradio metal zvuk za širu publiku ljubitelja malo „tvrđeg“ zvuka ili gitara sa distorzijom.

Na evropskoj turneji koja je počela 9. januara i kojom promovišu svoj novi album „Plagues Of Babylon“, prate ih bendovi Elm Street i Warbringer. To je drugi album sa novim pevačem, Kanađaninom Stu-om Block-om, koji je sastavni deo benda od 2011. godine.

elm-street-live-belgrade-2014-photo-marko-ristic

Elm Street uživo u Beogradu 2014. godine, photo Marko Ristić

Koncert je počeo tačno na vreme pred ne tako brojnom, ali znatiželjnom i pozitivnom publikom koja je svakako ohrabrila Elm Street, australijski bend koji je prvi izašao na binu. Ne toliko uverljivi u svojoj izvedbi sa slabim pesmama, u toku pola sata svog muziciranja teško da su zaista nekoga oduševili. Simpatičan je na trenutke bio frontmen, Ben Batres, čija je uživljenost u najavljivanje pesama i “buđenje” publike bila zaista impresivna. Batres je delovao kao da stoji ispred najvećeg svetskog benda i kao da se isred njega nalaze hiljade gledalaca dok je najavljivao numere i obraćao se publici.

warbringer-live-belgrade-2014-photo-marko-ristic

Warbringer uživo u Beogradu 2014. godine, photo Marko Ristić

Warbringer je, u drugu ruku, uverio nešto brojnije gledaoce da je u pitanju jedan kvalitetan bend. Na thrash metal bend iz sunčane Kalifornije nije uticala hladna evropska zima sudeći po njihovoj svirci. Nemerljivo zategnutija muzička izvedba nego od strane momaka pre njih bila je malo poljuljana sitnim greškama na par trenutaka, no to nije umanjilo intenzitet njihove eksplozivne svirke, energiju koju su izneli i znoj koji su prolili jureći za ludačkim tempom svojih pesama.

warbringer-live-belgrade-2014-photo-marko-ristic

Warbringer uživo u Beogradu 2014. godine, photo Marko Ristić

„Seveared Reality”, “Living in a Whirlwind” i “Towers of the Serpet” bile su neke od pesama kojima su momci iz ovog benda pozdravili beogradsku publiku, i to po drugi put, budući da su već nastupali u Beogradu i nisu sasvim nepoznati na našim prostorima.

Napokon su i Iced Earth izašli na binu negde oko deset sati, i bili gromko i srdačno pozdravljeni od strane svojih raznolikih obožavalaca. Budući da je najnoviji album „Plagues Of Babylon“ objavljen prošlog meseca i da je bend na turneji kojom ga promoviše, set je logično počeo naslovnom i prvom numerom sa istog albuma. Deluje da je prisutna publika već bila upoznata sa novim albumom i dobro se pripremila za koncert, budući da je veliki deo ljudi u prvim redovima ispred benda prepoznao pesmu. Sledila je „Democide“, druga pesma sa pomenutog albuma. Naglo se vraćajući u prošlost i 1996. godinu, kada je bio objavljen album „Dark Saga“, bend je nakon odsvirane naslovne pesme napravio pauzu, te se frontmen, Stu Block, po prvi put obratio beogradskoj publici.

iced-earth-live-belgrade-2014-photo-marko-ristic

Iced Earth uživo u Beogradu 2014. godine, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA KONCERTA BENDA ICED EARTH ***

Gledano sa bine, publika je verovatno delovala jako imresivno, naročito su desni i levi kraj prednjih redova bili očito ispunjeni vernim fanovima benda. Nakon pesme „V“, publika je glasno usklikivala, a onda je atmosfera malo utihnula sa prvim tonovima nežne balade „If I Could See You Now“, koja je vratila vetrove emotivnih turbulencija sa albuma koji su Iced Earth snimili prošlog veka. Odmah nakon nje, rasplamsala se ljutina koncerta sa druge strane te ere benda i „Disciples of the Lie“ sa čuvenog albuma „Something Wicked This Way Comes“ (1998), da bi odmah ponovo doskočili na sadašnje vreme sa „Among the Living Dead“.

Ipak, nakon nje su sledile još dve pesme sa pomenutog albuma, gde se Stu Block zapravo pokazao sjajno u izvedbi pesama koje je Matt Barlow neprikosnoveno  svojevremeno otpevao. Iako je delovalo kao da ga imitira, Block nije loše imitirao Barlow-a u „Burning Times“ i naročito u „Blessed Are You“, gde ste na kratke trenutke mogli biti zavarani da čujete Barlow-a. Nakon „A Question of Heaven“ sa albuma „Dark Saga“ bend se povukao sa bine.

iced-earth-live-belgrade-2014-photo-marko-ristic

Iced Earth uživo u Beogradu 2014. godine, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA KONCERTA BENDA ICED EARTH ***

Publika je usklikivala njihovo ime, i nije trebalo dugo da se bend ponovo nađe na pretpostavljenom mestu sa instrumentima u rukama, spremni da svojoj vernoj publici daju još. Iako se moglo čuti da publika traži „Melancholy“, bend je ostao gluv na te usklike i vratio se otvorivši bis sa pesmom „Distopia“. Nade da će svirati „Melancholy“ su svakako ponovo bile probuđene kada su najavili sledeću pesmu sa albuma „Something Wicked This Way Comes“ (1998), međutim bila je to „Watching Over Me“, nesumnjivo jedna od pesama, ako ne i upravo ta pesma koja je mnoge prisutne zainteresovala za ovaj bend.

Block je tek ovde pokazao koliko dobro „skida“ Barlow-a, toliko dobro da je sve prisutne uverio zašto se baš on našao za mikrofonom, nakon što je po drugi put prekinuta saradnja sa pevačem koji je, inače, oženjen sestrom gitariste i vođe benda Jon-a Schaffer-a. Iced Earth je, kao i mnogi bendovi gde je glavni jedan čovek, imao velike promene u svom sastavu, tako da je od originalnih članova, još samo Jon Schaffer tu. Set je završen pesmom „Iced Earth“, sa malo kraće od intenzivnih sat i po vremena besprekidne svirke.

iced-earth-live-belgrade-2014-photo-marko-ristic

Iced Earth uživo u Beogradu 2014. godine, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA KONCERTA BENDA ICED EARTH ***

Setlista koja je svirana u Beogradu, bila je identična onoj koja je izvedena u Sofiji. Ta setlista je bila nešto kraća od one koju je bend svirao u Grčkoj pre samo nekoliko dana – dve pesme kraća zapravo. Publika je bila aktivna, interaktivna i srdačna, premda određeni deo nje nije mogao da usliši molbu benda da je pušenje zabranjeno tokom koncerta.

Piše Milica Marić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.