IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Hypocrisy u Beogradu – Prvi susret dva entiteta

hypocrisy-live-belgrade-2013-featured
Written by Hardwired Crew

Ovaj 23. septembar 2013. godine dugo je rastao samo kao hipoteza u glavama metal publike u Srbiji. Naravno, niko nije očekivao da će ta hipoteza baš toliko dugo da se razvija, jer je dobar deo pomenute publike bio još mali kada je gospodin Peter Tägtgren prašio krajem osamdesetih, te pokrenuo bend HYPOCRISY pre tačno 23 godine. Konačno dođosmo do tog datuma o kom smo sanjarili i ova dva entiteta, Hypocrisy i srpska metal publika, su se sreli.

condemnatio-christi-live-belgrade-2013-photo-marko-ristic

Condemnatio Christi uživo u Beogradu 2013. godine, photo Marko Ristić

Koncert je počeo nešto posle 20 časova nastupom prve grupe za to veče, CONDEMNATIO CRISTI. Mlad i relativno neiskusan symphonic/black metal bend iz Slovenije je ispratio veoma mali broj ljudi, tek oko tridesetak njih, i uzimajući u obzir to da smo se nalazili u velikoj sali Doma omladine, okruživala nas je blago neprijatna i prazna atmosfera. Iako su momci iz benda pokušavali da makar malo pokrenu prilično mirnu publiku, to im nikako nije polazilo za rukom, što je rezultiralo tim da naposletku i oni sami na bini budu statični i obeshrabreni da iznesu svoju muziku na pravi način. Pred kraj nastupa od naše publike su ipak uspeli da izmame jednu omanju „šutku“ i time nas zagrejali za naredni bend HATESPHERE.

hatesphere-live-belgrade-2013-photo-marko-ristic

HateSphere uživo u Beogradu 2013. godine, photo Marko Ristić

Njihovim dolaskom se primetila velika promena u publici, ali i na bini. Iskusniji i uigraniji HateSphere uspeli su da nas sve pokrenu, ali ne dovoljno da im uzvratimo „šutkama“ u svakoj pesmi. Uostalom, zna se za koga je naša publika štedela energiju. Bend je svirao devet pesama, od toga i numeru Murderlust“ sa novog istoimenog albuma, koji će izaći za nekoliko dana. Glavna pokretačka snaga ovog benda je svakako pevač Esse, koji vas odličnim scenskim nastupom (čitaj: ludiranjem), harizmom i velikom energijom može naterati da zavolite njihovu muziku iako do tad niste bili ljubitelj. Nasmejana i radosna publika je sa velikom pažnjom i oduševljenjem ispratila njihov nastup, a pevač se zahvalio svima što su došli i najavio zvezde večeri Hypocrisy.

hypocrisy-live-belgrade-2013-photo-marko-ristic

Hypocrosy uživo u Beogradu 2013. godine, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU SA NASTUPA BENDA HYPOCRISY ***

Laganim uvodom, uz malo produžen i „epski“ začinjen početak, izašli su na binu uz pesmu čije ime nosi i novi album i trenutna turneja, „End Of Disclosure“. Nakon oduševljenja publike i daška novijeg Hypocrisy zvuka, jer su sledećom numerom samo nastavili novi album i odsvirali Tales Of Thy Spineless“, došao je red na šaranje starijim i žešćim pesmama, kao što su „Fractured Millenium“ i „Left to Rot“, koje je publika dočekala sa oduševljenjem i poštovanjem. Ugrabili su svaku priliku da organizuju „šutku“, odnosno na svakom „tupa-tupa“ ritmu digla se prašina i kosa je letela svuda po velikoj sali Doma omladine.

Nakon prvog seta pesama kratko su se pozdravili sa publikom i jednostavno krenuli da „rokaju“ dalje, opet mešajući nove i stare pesme. Dotakli su se i središnjeg perioda svoje karijere, i albuma „The Arrival“ i „Into The Abyss“, pa se tačno moglo pratiti kako su zvučali u kom periodu postojanja benda, jer su toliko verno predstavili pesme. Neobično je bilo jedino Peter-ovo pevanje, koje je bilo dosta neujednačeno kada su u pitanju dublji vokali. Svaki scream mu je zvučao perfektno, a pojedini su tako cepali vazduh da je bilo nemoguće da se ne naježite, dok oni grublji growl vokali kao da se nisu dovoljno dobro čuli. Ostatak ekipe je radio svoj posao, mada je animiranje publike moglo da bude energičnije. Bubnjar Horgh je bio najistaknutiji na bini, jer se nalazio na „postolju“ iza benda, ali je ostvario minimalan kontakt sa publikom, dok su se basista Mikael i drugi gitarista Tomas trudili da deluju „poletnije“ povremenim smenjivanjem mesta.

hypocrisy-live-belgrade-2013-photo-marko-ristic

Hypocrosy uživo u Beogradu 2013. godine, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU SA NASTUPA BENDA HYPOCRISY ***

Nastavili su da ređaju starije pesme kao što su „Necronomicon“„Buried“„Elastic Inverted Visions“, ubacujući još samo jednu sa novog albuma – „44 Dubble Zero“. Pred poslednji deo koncerta činilo se kao da publici pomalo opada raspoloženje, ali kada su se vratili na bis sa hitovima „Eraser“ i „The Final Chapter“ sve je ponovo došlo na zadovoljavajući nivo ludila. Završivši poslednju pesmu, bend se lagano pozdravio sa prvim redovima pobacavši im trzalice i palice, i odšetao sa bine u tamu bekstejdža.

Utisci su na kraju ostali prilično neuravnoteženi, i dok su jedni odlazili sa oduševljenjem na licu, drugi su pak zbunjeno očekivali nešto više. Istina je da su svi očekivali apsolutni spektakl velikana švedskog death metala, koji su po prvi put u svojoj, dve decenije dugoj, karijeri došli u Srbiju, ali ostao je ipak neki neobičan osećaj da je još samo malo nedostajalo da to zaista bude veče za pamćenje. Da li su Peter i momci bili umorni, ili je nešto drugo po sredi, je nepoznato područje koje se tiče samo njih, a publika, zahtevna kao i uvek, želi da čuje i vidi bend koji voli u savršenom spoju dobre atmosfere, zvuka i energije koju dele zajedno. Svakako ih očekujemo ponovo u Srbiji, da pruže veličanstven koncert kakav dolikuje ovako velikom bendu, za koji se nadamo da neće biti tek daleke 2036. godine.

Pripremili Maša Polić Boris Džinić
Ovaj članak je prvo objavljen na Nocturne Magazine sajtu

hypocrisy-live-belgrade-2013-photo-marko-ristic

Hypocrosy uživo u Beogradu 2013. godine, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU SA NASTUPA BENDA HYPOCRISY ***

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.