KONCERTI VESTI

Hugo Race i Michelangelo Russo 15. novembra u Novom Sadu

hugo-race-michelangelo-russo-2017-promo
Written by Marko Ristić

Hugo Race više od trideset godina piše pesme, svira, producira, obilazi zemaljsku kuglu izvodeći svoje i tuđe numere, muzicirajući sa mnogobronim svetskim muzičarima. Godine 1984. sa 20 godina bio je član Nick Cave & The Bad Seeds i kao gitarista učestvovao na nekoliko legendarnih albuma „From Her To Eternity“, „Kicking Against the Pricks“, „Tender Prey“, „Murder Ballads“

Novosađani će imati prilike da ga vide uživo 15. novembra u Startit Community Baru. Koncert počinje u 21 čas.

hugo-race-michelangelo-russo-2017-promo

Godine 1988. formira True Spirit sa kojima ima sedamnaest albuma, a u međuvremenu je objavljivao i solo albume kao i ploče u saradnji sa drugim muzičarima kao što su: „DirtMusic“ (Chris Eckman iz The Walkabouts i Chris Brokaw iz Codeine), „Sepiatone“ (Marta Collica), „Hugo Race and Fatalists“ (Sacri Cuori).

Poslednji projekat ovog neumornog Australijanca je album iz ove godine „John Lee Hooker’s World Today“ sa Michelangelo-m Russo-om, a za renomiranog americana izdavača „Glitterhouse Records“. Radi se o jednoj, prema mišljenju kritike, vrlo uspešnoj verziji bluza koji bi John Lee Hooker svirao danas u 21. veku.

Iako mu štampa po inerciji učitava pripadnost post-punk žanru, senka JL Hookera prati čitav Race-ov opus. Ove „rekonstruisane“ obrade bluz božanstva uz podosta elektronike, dašak avangarde i ambijentalne muzike, zvuče kao da Suicide iz doba prvog albuma sviraju delta bluz. Na trenutke zastrašujuće, uz dosta sugestivnog vokala, gitarskog feebacka i kontrolisane narastajuće buke. Race i Russo snimili su album za praktično jedan dan u Berlinu, a snimatelj je bio Boris Wisdorf (Einsturzende Neubauten). U pažljivo odabranih osam numera duo se zavlači pod kožu Hookerovih pesama, duboko u samu srž bluzerovog zvuka uz vanredan krajnji rezultat tj. JLH bluz sedamdeset godina kasnije.

Ulaznice za ovaj koncert se mogu kupiti u Mungos CD shopu i Startit Community Baru, a početak koncerta je zakazan za 21 čas.