RECENZIJE ALBUMA

Hornsman Coyote – „Sevengreen“ (2017)

hornsman-coyote-sevengreen-2017
Written by Nenad Pekez

Hornsman Coyote
„Sevengreen“

Reggae
(Ammonite Records, 2017)

Deseti jubilarni solo album dokaz je da Kojot ima u sebi nepresušan izvor inspiracije za rege muziku. 

Siguran sam da su svi rege ljubitelji bili razočarani kada su saznali da su Hornsman Coyote i bend Soulcraft raskinuli saradnju. Dok je trajalo bilo je i više nego dobro. Dva albuma koja su proizašla iz te saradanje ostavila su veliki trag na regionalnu rege i muzičku scenu. Međutim, baš kao što su se iz raspada nekih drugih sastava rađali uspešni samostalni projekti, tako i ova nezavisna putovanja već donose mnogo toga zanimljivog za rege svet. Prvo, sa Kojotove strane album „Sevengreen“, dok Soulcraft ima velike i obećavajuće planove sa novim pevačem. Iskustva prikupljena tokom te dugogodišnje saradnje nemoguće je izbrisati i sigurno će se osetiti u daljem radu obe strane.

Što se tiče Kojota, čini se da on ni u jednom jedinom trenutku nije izgubio inspiraciju za rege muziku. Štaviše, novi album potvrđuje da su njegovi inspiracija i kreativnost na vrhunskom nivou. Tome je doprineo i sastav House Of Riddim sa kojim je već sarađivao i očigledno ima veoma dobro sporazumevanje. Veliki deo albuma „Sevengreen“ obiluje svežim i novim motivima, kako muzičkim, tako i vokalnim. Vokalni aranžmani i harmonije su znatno zreliji, i očigledno postaju sve značajniji sa svakim novim albumom. Muzički i produkcijski, album je nešto manje roots nego što sam očekivao, ali i dalje obiluje veoma zanimljivim bas linijama, tako da je velika šteta što nema više dub deonica (ima jedna sjajna u „Loving You“) ili što nisu napravili nekoliko dub instrumentala.

Ceo album vrišti od pozitivne energije. Kojot peva sa posebnim samopouzdanjem i verom, i drugačijom energijom od one koju je imao na prethodna dva albuma. Slušajući ga, imam osećaj kao da je sve vreme imao široki osmeh na licu dok je pevao, pa čak i u kritičkim pesmama kao što su „Bells of Hate“ i „Modern Age Slavery“. U drugim vrstama pesama taj osmeh postaje još širi i jasniji, pesmama kao što je „Holy Ways“ koja apeluje na pružanje ljubavi i pomoći svim bićima, ili pesmi „I Belive“ koja se nastavlja u istom ohrabrujućem i duhovnom maniru i naglašava veru u vrhovnu dobrotu koja živi u svima nama.

Na samom kraju je ostavljena „Liberation Re-visited“, koja je me je baš obradovala. Posle toliko godina od originala bilo je jako zanimljivo čuti svu trojicu sada zrelih pevača i autora koji su se opet okupili i najzad napravili studijsku verziju svojevremeno velikog hita. Rege solidarnost ispred svega, kao nekada. Bar što se tiče rege muzike na ovim prostorima, mislim da zime nema. Ovo je bila još jedna sjajna godina za rege i što je najbolje, očigledno je da još mnogo toga tek dolazi.

Piše Nenad Pekez

Lista pesama:
01. Selassie Tree
02. Holy Ways
03. Bells of Hate
04. I Belive
05. Modern Age Slavery
06. Star
07. Tone of Your Voice
08. Bitter Sweet
09. Towers of Babywrong
10. Bad Memories
11. Loving You
12. Liberation Re-visited

4

Deseti jubilarni solo album dokaz je da Kojot ima u sebi nepresušan izvor inspiracije za rege muziku.