IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Hollywood Undead u Beogradu – Bomba puna iznenađenja

hollywood-undead-beograd-2018-izvestaj
Written by Jovan Ristić

Iako obično forma nalaže da se krene od početka, iako je koncert benda HOLLYWOOD UNDEAD bio ništa manje nego savršen, najupečatljiviji momenat po meni desio se sat vremena nakon njegovog završetka. Čekajući noćni prevoz u pustinji Tošinog bunara koju i GPS odbija da registruje, već sam počeo da gubim strpljenje i razmišljam o tome kako ću ustati za posao sutradan. Kada je bus napokon stigao, putnike je činila mahom ekipa koja se vraćala sa koncerta. Tišinu razbija snimak koncerta koji je neko pustio sa telefona, na šta ceo autobus horski počinje da peva uz Hollywood Undead, kao da smo i dalje na koncertu! Odjednom su sve moje brige nestale i da mi je neko ponudio da se vratim na još jedan set, ne bih ni trepnuo! To je moć muzike!

Moćna, žestoka hip-hop petorka iz sunčanog Los Anđelesa, legendarni Hollywood Undead napokon su doneli dašak kalifornijskog sunca i u Srbiju samo nedelju dana nakon nastupa još jednog kultnog rap metal sastava, Body Count. U organizaciji Charm Music Serbia, bend je nastupio na platou bazena „11. april“ na Novom Beogradu. Pored toga što je ovim koncertom otvorena sezona koncerata u tom prostoru, ujedno je i moj prvi put tamo. Iako nisam znao šta da očekujem, bio sam prijatno iznenađen. No, o tome kasnije.

viva-vops-hollywood-undead-beograd-2018-jovan-ristic-01

Viva Vops @ 11. april, Beograd | Foto: Jovan Ristić

Kada ih već pominjem, veče je bilo puno iznenađenja. Iako sam spakovao dosta entuzijazma, opet sam uspeo da odem sa koncerta oduševljen, pa se nadam da ću delić toga da prenesem i na vas koji čitate ove redove. No krenimo redom, po iznenađenjima.

Prvo iznenađenje: Predgrupa. Sa imenom kao što je Viva Vops koje nimalo suptilno aludira na popularni hor, iskreno sam očekivao neki pank u pokušaju u najboljem slučaju. Pošteno, moja greška je što se nisam uputio u njihov rad pre koncerta. Ali onda verovatno ne bih bio prijatno iznenađen.

Bend neguje stil blizak zvezdama večeri, pa zapravo nije toliko iznenađenje što su upravo oni odabrani za lokalnu podršku. Iskusno muziciranje pojačali su energičnim nastupom, humorističnom spikom i stavom iskusnog, popularnog benda. Tako da kada su članovi benda pozvali publiku da reaguje, publika je reagovala. Pošteno, ovakav prizor ne viđam prečesto na nastupima predgrupa.

hollywood-undead-beograd-2018-jovan-ristic-04

Hollywood Undead @ 11. april, Beograd | Foto: Jovan Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA KONCERTA ***

Drugo iznenađenje: Prostor. Kao što rekoh, ovaj koncert je moj prvi susret sa pomenutim bazenima. Iskreno, nisam plivač pa nisam imao ni šta da tražim tamo. Znate kako se žalimo da nemamo adekvatan prostor za malo veće koncerte? Možda smo ga upravo dobili!

Iskreno to mislim. Prostrana bina, sasvim pristojan toalet, relativno dobro povezan sa gradom, mada bi vreme dešavanja ubuduće definitivno trebalo pomeriti ranije zbog cele situacije sa ranim prevozima. Staću tu da ne bih zvučao kao plaćena reklama, ali kapirate sliku. Kako prostor igra ogromnu ulogu u celokupnom utisku, verujem da je ovo bio odličan izbor i da koncert verovatno ne bi bio tako upečatljiv da je održan negde u zatvorenom.

Treće iznenađenje: Zvezde večeri. Znao sam da su dobri, ali ne ovoliko! Naravno, svi smo bili ovde upravo zbog Hollywood Undead. Bend koji iza sebe ima pet albuma, pregršt hitova i sjajnu reputaciju iskusnih partimejkera. U sve to smo imali prilike da se uverimo sinoć.

Petorka koju čine J-Dog, Funny Man, Johnny 3 Tears, Charlie Scene Danny koju pokreće bubnjar Matt Oloffson opravdala je svoju reputaciju. Njihov sjajan, energičan scenski nastup pojačala je sjajna scenografija uz palme okićene kao božićna jelka, dosta pirotehnike i fantastično osvetljenje. Praćen neverovatno glasnim ovacijama publike, bend izlazi na binu sa svojim prepoznatljivim maskama, jedan po jedan izazivajući glasno oduševljenje publike iznova i iznova dok se napokon svi nisu našli na bini. Do četvrte pesme, maske su već odletele iza bine, a bend se vratio u nešto opuštenijem stilu. Ko će vući one maske na ovoj vrućini?

hollywood-undead-beograd-2018-jovan-ristic-01

Hollywood Undead @ 11. april, Beograd | Foto: Jovan Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA KONCERTA ***

Bend neguje interesantan koncept razmene instrumenata, pa je tako u svakom trenutku neko od MC-eva dobio priliku da se pokaže na gitari, basu ili mikseti. Čak je i bubnjar dobio priliku da se pokaže na vokalu, pevajući Bon Jovi-ev „Living on a Prayer“ (pravićemo se da nismo skontali da je pevao na plejbek originalne vokalne trake).

Pored toga što znaju da zabave masu muzikom, znaju i kako da se ophode sa publikom. U nekom trenutku je i član publike dobio priliku da zablista na gitari sa svim reflektorima doslovno uperenim u njega. Opet, pravićemo se da je lik koji se zove George totalno iz Srbije, a ne deo njihove ekipe. No ako se pak varam, George javi se redakciji.

hollywood-undead-beograd-2018-jovan-ristic-03

Hollywood Undead @ 11. april, Beograd | Foto: Jovan Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA KONCERTA ***

Bend je pod punim gasom gazio do kasno u noć, ređajući jedan za drugim hit za hitom kao što su „California Dreaming“ i „Whatever It Takes“ sa novog albuma, ali i „Day of the Dead“, „Been to Hell“, „Everywhere I Go“ i druge već poznate stvari sa starijih albuma. U miks je upao i miks pesama „Enter Sandman“ benda Metallica i „Du Hast“ sastava Rammstein, čisto da razmrdaju i poneke koji su zalutali na koncert (a nije ih bilo previše).

Četvrto iznenađenje: Publika. Na posletku, razlog zbog koga je koncert bio neverovatno iznenađenje u kompletu je publika. Pre svega me je iznenadio raspon godina članova publike. Iskreno sam očekivao stariju ekipu, kako sam Hollywood Undead oduvek vezivao za moju generaciju X. Zapravo se sećam kako smo ih zvali „hip-hop Slipknot“ kada smo prvi put nabasali na njihove spotove na diskovima. Nisam ni imao predstavu da su toliko popularni među toliko mlađom populacijom koja verovatno ni ne kapira koncept rezanja spotova na diskove, a koja je sinoć činila većinu.

hollywood-undead-beograd-2018-jovan-ristic-05

Hollywood Undead @ 11. april, Beograd | Foto: Jovan Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA KONCERTA ***

Mlađi ljudi u publici znači i više energije, pa me je tako publika doslovno oduvala više od zvučnika kada je bend napokon izašao na binu dok sam stajao u foto pitu. Vatreno pozdravljajući svaku novu stvar, pevajući iz srca svaku strofu, masa je sinoć bila MVP. Strasti su eksplodirale tokom pesme Riot koja iako je novija je već definitivni koncertni favorit u njihovom arsenalu. Bukvalno nije bilo duše koja u tom trenutku nije skakala, barem koliko je moj pogled uhvatio.

Na kraju, šta reći a da ne zvuči kliše. Da smo napravili nenormalnu žurku na radni dan? Da jedva čekamo da se ponovo vrate? Ni sam nisam siguran šta bih ovde napisao, pošto i dalje slažem utiske. Mogu samo reći da je nastup svakako nadmašio moja već visoka očekivanja i da je bendu zaradio mnogo više kredibiliteta u mojim očima. Bend koji to može da postigne uživo, može sve!

hollywood-undead-beograd-2018-jovan-ristic-02

hollywood-undead-beograd-2018-jovan-ristic-05

Dodaj komentar

Share via