IZVEŠTAJI SA KONCERATA

HIM na Fezen festivalu – Love metal na 666 načina

him-fezen-fest-2015-featured
Written by Marko Ristić

Gradić Székesfehérváru smešten je nedaleko od naše granice sa Mađarskom i četvrtu godinu za redom domaćin je Fezen festivala. Smešten na prostranoj poljani, festivalski prostor nudi sve što njegovi posetioci mogu da zatrebaju u datom momentu. Od štandova sa hranom i pićem, prodavnica sa majicama omiljenih bendova, različitih vidova zabave ako vam se muzika ne svidi, stolova i klupa za odmor, kao i kampa za posaetioce koji dolaze sa različitih krajeva sveta. Muzički prgram odvija se na dve bine, manjoj koja je većinom bila rezervisana za domaće bendove i velike, glavne koja je ove godine ugostila Black Label Society, Judas PriestSabatonSoilwork, i bend koji je bio razlog naše posete, jer ove godine nismo imali prilike da ih čujemo HIM.

him-fezen-fest-2015-photo-marko-ristic

HIM uživo na Fezen Festivalu 2015. godine, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA HIM ***

Finski love metal sastav, kako ih obično deklarišu, postoji od 1991. godine i za ovih dvadeset i kusur godina izdali su 8 studijskih albuma, naređali brdo hitova i ostavili traga na metal sceni, ne samo u Finskoj nego i van granica svoje postojbine, prvenstveno u Americi. Početak ove godine nimalo nije bio lak za harizmatičnog frontmena Ville-a Valo-a i ekipu, budući da je dugogodišnji bubnjar Mika „Gas Lipstick“ Karppinen napustio bend. Ovaj nemili događaj pogodio je fanove širom planete kao grom iz vedra neba, jer je bend ove godine, pored vega ostalog najavio i novi album. Prvi tračak nade javio se kad je bend počeo da objavljuje datume predstojećih nastupa, počevši od Evrope. Svi su se pitali šta se dešava i ko će preuzeti palice i zauzeti Gas-ovo mesto. Ovu informaciju bend je držao u tajnosti sve do pre nekoliko dana, kada je tokom nastupa iznenađenja na Qstock festivalu u Finskoj HIM izašao na binu u novoj postavi i poželeo dobrodošlicu Jukka-i „Kosmo“ Kröger-u kao svom novom članu.

Nismo dugo morali da čekamo da čujemo kako Finski metalci zvuče u novoj postavi. Tačno u 22:30 na binu su počeli da redom izlaze Emerson Burton, Linde, Mige, Kosmo i jedan jedini, onaj koga su svi čekali Ville Valo. Uz gromoglasne vriske publike, koja je razumljivo bila većinski ženskog pola, začuli su se i prvi taktovi pesme „Buried Alive By Love“ kojom svoje setove otvaraju godinama. To su uradili čak i davne 2006. godine kada su po prvi, a i jedini put za sada, nastupili u Srbiji i to na Exit festivalu. Prošetali su publiku kroz svoju diskografiju, od početka do kraja, sa nepogrešivim odabirom pesama, pevajući najveće hitove. Nakon energičnog uvoda usledila je „Poison Girl“  sa drugog studijskog albuma „Razorblade Romance“ koji mnogi smatraju njihovim najboljim izdanjem do sada.

him-fezen-fest-2015-photo-marko-ristic

HIM uživo na Fezen Festivalu 2015. godine, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA HIM ***

Nastup see nastavio, kao i problem. Sam početak se činio stidljiv, Ville je zvučao suviše tiho, jedino se Migezabavljao i pržio svoj bas kao da je zvuk doveden do perfekcije. Tehnički problemi učinili su da na trenutke zvuče suviše tiho na trenutke suviše glasno, u pauzama između pesama Ville se obraćao publici, verovatno sa standardnim zahvalnicama i sa omehom ali jedva da je mogla da se razazna koja reč. Dajući instrukcije toncima u pauzama između strofa, Ville se nije predavao. Usledile su „The Kiss Of Dawn“, i jedna od miljenica „Pretending“, koja je horski otpevana sa bendom, iako je Ville zaboravio završne stihove pesme niko mu to nije zamerio, samo ga je masa stidljivo ispravila što je on ispratio osmehom.

Svi vole podsećanje na one pesme zbog kojih smo i zavoleli ovaj bend, ali na red su morale da dođu i novije stvari. Aktuelni album „Tears On Tape“ izašao je 2013. godine i izrodio potencijalne omiljene među fanovima a te pesme su upravo i otpevane, „Into The Night“, „All Lips Go Blue“ i naslovna „Tears On Tape“. Bend se i dalje mučio da pronađe pravu formulu za zvuk i pokaže šta ume, tu i tamo Ville je zazvučao baš onako kako treba, kako smo od njega navikli. Njegov bariton sa vokalnim rasponom i na nekoliko oktava, postao je obeležje ovog benda i prava je šteta što nismo mogli da ga čujemo u svoj njegovoj raskoši. Iako, čini se da fanovima to ni najmanje nije smetalo. 

him-fezen-fest-2015-photo-marko-ristic

HIM uživo na Fezen Festivalu 2015. godine, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA HIM ***

Parada hitova se nastavila. „Killing Loneliness“, „In Joy And Sorrow“, „The Sacriment“, „Wings Of A Butterfly“, „Your Sweet 666“, jedna za drugom ređale su se numere iz „zlatne“ ere benda, pesme koje će se pevati i onda kada se povuku sa scene. Atmosfera je počela da se menja, kako na bini tako i u publici sa pesmom „Gone With The Sin“gde po prvi put tokom koncerta gotovo ništa nije „zaškripalo“. Usledila je čuvena obrada još čuvenijeg hita„Wicked Game“ Chrisa-a Isaak-a, kojoj je bend dao svoj prepoznatljivi pečat, zatim nešto novija energična „Heartkiller“.

him-fezen-fest-2015-photo-marko-ristic

HIM uživo na Fezen Festivalu 2015. godine, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA HIM ***

I onda je usledio potpuni preokret, eksplozija kakva je trebala da se desi nod samog početka igrom slučaja ostavljena je za kraj. Legendarna „Pretending“ zvučala je baš onako kako treba, kao na ploči. Balade „Funeral Of Hearts“ „When Love And Death Embrace“ koje opravdavaju ono „love“ u žanrovskoj podeli, otpevane su horski sa bendom. Svetla su se pogasila i bend je polako, jedan za drugim počeo da napušta binu. Dovici iz publike nisu mogli biti ignorisani i bis je jednostavno morao da se desi. Eksplozivna obrada velikog hita Billy-a Idol-„Rebell Yell“ prihvaćena je sa oduševljenjem i upravo smo ovde čuli i videli bend u svom najboljem sjaju. Kompletan utisak je popravljen, iako na samoj završnici, ali se i dalje računa.

Ovako je trebalo da zvuči od starta. Ovako treba da zvuči onaj bend koji svi toliko volimo. Ovo je onaj Ville Valočiji svaki korak prate verni fanovi širom sveta. Ovo je i dalje veliki HIM, iako ne mogu da se pohvale uspesima i velikim albumima u proteklih nekoliko godina. Ovo je bio razlog zbog kojeg smo prešli kilometre i kilometre da stanemo ispred bine i delimo ljubav i energiju sa bendom uz koji su mnogi od nas odrasli. Bez obzira na sve neuspehe i saplitanja Njegovo Pakleno Visočanstvo uzdiglo se opet i u novoj postavi osveženoj sjajnim Kosmo-om spreman je na novi korak, a spremni su i fanovi.

Piše Jadranka Balaš

him-fezen-fest-2015-photo-marko-ristic

HIM uživo na Fezen Festivalu 2015. godine, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA HIM ***

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.