INTERVJUI

HELLOWEEN – „Ova turneja je veća nego što smo se usudili da sanjamo“

Written by Jovan Ristić

Od trenutka kada je Michael Kiske predao kormilo broda zvanog HELLOWEEN i preuzeo ga Andi Deris, do tada frontmen sve popularnijeg hair metal sastava Pink Cream 69, fanovi benda su se podelili na one koji su smatrali da je dupli album „Keeper of the Seven Keys“ vrhunac benda i one koji su smatrali da je bend vaskrsao uz Deris-ovu pomoć. Ne zaboravimo ni Kai Hansen-a, osnivača i pokretačku silu benda Helloween tokom svojih zlatnih dana 80-ih godina.

Kao što se često dešava u ovim situacijama, mnogi su nagađali o ponovnom okupljanju sa ova dva legendarna člana dugo vremena. Kada smo pitali basistu benda da li možemo to da očekujemo u intervjuu 2015. godine, Markus Grosskopf nam je misteriozno odgovorio „nikada ne znate šta može čekati iza ugla.“ Taman kada su svi odustali od nadanja, Helloween su objavili turneju pod imenom „Pumpkins United“, dvogodišnju avanturu sa sadašnjim članovima kojima su se pridružili Michael Kiske i Kai Hansen, nakon čega je usledila i nova pesma pod istim imenom.

Prvi deo turneje bio je izuzetno uspešan, a bend rasprodavao arene širom Evrope i Južne Amerike. Frontmen Andi Deris i njegov kolega Michael Kiske govorili su nam o tome kakvo je iskustvo deliti binu, planovima za turneju i novi album, šta ih čeka u 2018. godini, i da li će možda u ovoj postavi ostati duže nego što se nadamo. Pročitajte sve to i više u najnovijem intervjuu sa bendom Helloween.

helloween-reunion-michael-kiske-andi-deris-interview-2018

Helloween live in Sofia, 2017 | Photo: Jovan Ristić

Prvi deo izuzetno uspešne turneje Pumpkins United završio se u decembru. Kakvi su vaši utisci sada kada ste imali malo vremena da vam se utisci slegnu i da se oporavite?
Andi Deris:
 Sama pomisao na to mi izmami osmeh – fantastična turneja!

Tokom ove turneje ste nastupali u masivnim arenama, što je veliki korak napred u odnosu na prostore gde obično nastupate. Zakazali ste četiri nastupa u Tokiju i što je najvažnije pružate milionima fanova koncert života. Kako ovo izuzetno interesovanje utiče na članove benda, stare i „nove“, da li ste iznenađeni?
Andi: Pretpostavljam da je ova turneja postala veća nego što se bilo ko od nas usudio da sanja (smeh). Nema posebnog efekta na nas, osim što nas taj momenat čini srećniijim. Ali naš stav se nije promenio, samo želimo da sviramo, nastupamo i damo sve od sebe.

Koje je za tebe najupečatljivije sećanje sa prvog dela turneje?
Andi:
Najveći poklon i sećanje za mene je rasprodata Porcshe Arena blizu mog rodnog grada u Nemačkoj.

helloween-andi-deris-interview-2018

Andi Deris, Helloween live in Sofia, 2017 | Photo: Jovan Ristić

O ponovnom okupljanju se pričalo i nagađalo godinama, još od objavljivanja albuma „Keeper of the Seven Keys – The Legacy“ koliko se ja sećam. Pretpostavljam da su svi očekivali da će turneja biti slična kao Hellish Rock turneje sa bendom Gamma Ray, gde bi se Michael Kiske i Kai Hansen pridružili bendu na bisu. Da li ste isprva planirali ovako nešto?
Andi: Ne, ali nakon iskustva koje smo stekli na Hellish Rock turnejama shvatili smo da je najbolja stvar za fanove i za bend ovo što sada radimo.

Ovako smo dobili tročasovni nastup tokom koga obojica delite vokalne dužnosti a Kai svira na pesmama u čijem je stvaranju učestvovao i onima koje su nastale nakon što je otišao. Kako ste došli do ovog koncepta?
Andi:
Zapravo, do toga smo došli nakon probi. Probali smo različite stvari, neke su nam se sviđale a neke ne, i dobili smo ovo što imate priliku da čujete (smeh).

Kako vaša karijera broji petnaest studijskih albuma, koliko teško je bilo sastaviti listu za ovu turneju?
Andi: Pogađaj (smeh)! Svakako je trn u oku svesti nastup na tri sata… Da, znam da je tri sata dosta vremena, ali i daje ima dosta pesama koje volimo koje ne možemo da sviramo. Odlučili smo da uzmemo pesme iz svakog perioda i omiljene pesme fanova i tako smo došli do ove liste.

Da li ima nekih pesama koje si želeo da se nađu u listi ali ipak nisu?
Andi:
Da, svi ih imamo. Ali se tešimo idejom sledeće turneje. Tada ćemo svirati ove ili one pesme koje na ovoj turneji nismo.

helloween-reunion-pumpkins-united-promo-2017

Helloween – Pumpkins United Lineup

Bilo bi šteta da nemamo neko sećanje na ovu turneju, te ste stoga snimili koncerte u Sao Paulu i Madridu, koliko sam razumeo. Takođe sam čuo da ste na oba nastupa u Sao Paulu imali tehničkih problema. Da li to utiče na planirani DVD? Da li ćemo ga videti u budućnosti i imate li predstavu kada?
Andi: Ne verujem da će par tehničkih zajeba u Sao Paulu uticati na DVD, ali ne znam kada će biti izdat. Nekada nakon Pumpkins United turneje… možda 2019? Ali opet, još uvek nemam pojma.

Fanovi su oduvek gradili rivalstvo između tebe i Kiske-a kao i albuma kojima ste obojica doprineli. S tim u vezi, vaša hemija na sceni deluje kao da ste dva prijatelja koja se vide posle dugo vremena, a ne kao da ste ikada bili rivali. Šta najviše voliš kod svog kolege sada kada ste se napokon upoznali?
Andi: Pre svega, stvarno volim Michael-a zato što uvek imamo sjajne i interesantne teme za razgovor. Sa njim nikada nije dosadno. To je veoma zabavno tokom duge turneje (smeh). Drugo, zaista sam zahvalan što se vratio da peva svoje pesme, koje su za mene bile jako naporan posao tokom prethodnih 20 godina. Prosto rečeno, niko ne može da peva njegove pesme kao on sam (smeh). Treće, očekujem da će uskoro postati moj komšija na ostrvu Tenerife. Bio mi je u gostima na dve nedelje prošle godine i zaljubio se u ostrvo. Tako da izgleda da već imamo dosta toga zajedničkog i tek ćemo imati u budućnosti. Ako to uključuje i dugu, zajedničku budućnost sa bendom Helloween još bolje (smeh).

helloween-andi-deris-michael-kiske-interview

Helloween live in Sofia, 2017 | Photo: Jovan Ristić | Click to view the gallery

Michael, u starijim intervjuima si izjavljivao kako nisi slušao albume koje su Helloween snimili nakon što si ti otišao. Sada kada si očigledno morao da ih preslušaš (smeh) šta misliš o tim kasnijim albumima? Da li misliš da je bend ostao veran onome što ste stvorili 80-ih?
Michael Kiske: Da, definitivno. Uradili su sjajan posao, inače bend Helloween ne bi bio toliko uspešan nakon svih ovih godina. To je sjajno!

Koja je tvoja omiljena pesma koju je Andi snimio sa bendom Helloween i zašto?
Michael:
Ne mogu imenovati samo jednu, sviđa mi se većina toga što je snimio. Sviđa mi se njegov glas i način na koji oseća pesme i kako se srodio sa njima. Bilo bi teško izabrati samo jednu.

A tebi Andi?
Andi:
Mnogo njih, ali „Forever and One“ mi je posebna zato što je to bio moj prvi hit broj jedan na top listama. Prva ljubav zaborava nema (smeh).

A koja je tvoja omiljena pesma koju je Michael snimio sa bendom i zašto?
Andi:
To je lako – „Pumpkins United“, zato što je to jedina pesma koju sam snimio zajedno sa njim.

Kao neko ko je bend video na svakoj turneji od prve Hellish Rock turneje, moram reći da je tvoj glas zvučao savršeno, precizno i nekako podmlađeno. Da li si imao nekog posebnog vokalnog treninga pred ovu turneju ili je to do činjenice da imaš vremena da odmoriš glas kada je Michael na sceni?
Andi:
Odmaranje tu i tamo dosta pomaže, ali mislim da je glavni razlog to što pevam samo svoje pesme svojom tehnikom, tako da ne moram uvek da skačem sa jedne tehnike na drugu.

helloween-pumpkins-united-2017-band-photo

Očigledno svi već nagađaju da li će bend objaviti novi album sa članovima legendarne postave. Hipotetički, kada bi se to desilo kako misliš da bi to zvučalo? Da li biste delili vokalne dužnosti na svim pesmama, ili bi neke pesme pevao jedan a neke drugi, ili nešto između toga?
Andi: Kao fan benda KISS nadam se da ćemo deliti dužnosti tu i tamo, ali imati i par solo pesmama i pomagati jedan drugom sa pomoćnim vokalima. Ubacili bismo sve što bi pesmu učinilo boljom. Nekada pretpostavljam da bi pesma zvučala bolje samo sa jednim vokalom, a nekada bi pesma dobila mnogo sa dva ili tri pevača, ne zaboravi da je tu i Kai Hansen. Sve u svemu, mislim da će pesme odgovoriti same za sebe (smeh).

Da li je bezbedno nadati se novim pesmama u ovoj postavi, ako ne i celom albumu?
Andi:
Nije bezbedno, ali već pričamo o tome. Bila bi sjajna opcija za budućnost koju ćemo rado prihvatiti ako hemija u bendu ostane sjajna kao što je sada.

Turneja Pumpkins United će se nastaviti u Aziji, Severnoj Americi nakon čega ćete biti zauzeti na festivalima. Šta možemo da očekujemo od festivalskih nastupa, da li će lista biti kraća ili ćete imati više vremena kao zvezde večeri? Da li ste već pričali o tome koje pesme ćete zadržati a koje će morati da otpadnu?
Andi:
Očekujem da će to biti problematično, svi moramo da odlučimo o tome. Ali opet, kada već imamo toliki izbor pesama pred nama, zašto ne bismo menjali listu od festivala do festivala kada već ne možemo da sviramo pun, tročasovni set?

Da li planirate da se vratite u Evropu sa još solo nastupa i posetite zemlje koje niste imali priliku da posetite prvi put, kao što je Srbija?
Andi:
Apsolutno da. Do sada smo svirali samo u najvećim gradovima koji takođe nisu bili preblizu letnjih festivala na kojima ćemo nastupati. Ali nakon SAD i Kanade vraćamo se u Evropu po još (smeh).

Hvala vam što ste izdvojili vremena za ovaj intervju. Imate li neku poruku za naše čitaoce i fanove u Srbiji i na Balkanu?
Andi:
Bilo bi sjajno vratiti se na scenu na Balkanu, prošlo je dosta vremena. Držite palčeve – ja bih to voleo!

Dodaj komentar