IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Gus G u Beogradu – Dvočas gitare u klubu Fest

gus-g-fest-2016-photo-jovan-ristic
Written by Jovan Ristić

Beograd je imao izuzetnu čast da ugosti jednog od najpriznatijih mladih gitarista današnjice, čoveka koji je izuzetno predanim radom sa mnogim bendovima, počevši od svog čeda FIREWIND preko Arch Enemy do Old Man’s Child i intenzivnim turnejama dospeo na mesto gitariste u bendu koji predvodi Ozzy Osbourne, a koje su pre njega imale čast da zauzmu veličine kao što su Zakk WyldeJake E. Lee i možda najlegendarniji od svih Randy Rhoads. No uprkos svojim neosporivim veštinama i brojnim priznanjima, Gus G ne odaje utisak nedodirljive legende. Reč je o izuzetno opuštenom, skromnom čoveku koji pomalo podseća na kakvog omiljenog profesora, u šta su posetioci, odnosno njegovi đaci u klubu Fest imali prilike da se uvere.

gus-g-fest-2016-photo-jovan-ristic

Gus G na Masterclassu u klubu Fest, photo Jovan Ristić

Moram priznati da mi je izuzetno drago što domaća publika nije odlučila da pobegne sa ovog časa, te je odziv u zemunskom klubu bio na veoma zavidnom nivou. Tokom intervjua za naš portal Gus je izjavio da mu je naša publika pred kojom je već dva puta nastupao veoma draga, te se nadamo da će ovaj čas uvećati šanse da vidimo bend Firewind na predstojećoj turneji. Na Gus-ovo pitanje „koliko gitarista je večeras među vama“ broj podignutih ruku je takođe bio pozamašan, te većina onih koji su prisustvovali nije bilo ovde samo da bi videli najpoznatijeg grčkog gitaristu, već i ponešto naučili. Srećom po njih, Gus nije bio škrt na savetima. Publiku su najviše zanimala pitanja poput onog kako je dospeo tu gde jeste. Kako sam tvrdi: „Vežbajte osam ili deset sati dnevno. Ako imate samo jedan sat ili 20 minuta dnevno opet ćete znati više nego što ste znali juče ako ih iskoristite za vežbanje. Ne radi se o nikakvom takmičenju, muzika bi pre svega trebalo da bude zabavna. Raspodelite vreme i odvojite makar jedan sat dnevno ako imate drugih obaveza, posao ili da odvedete decu u školu. Probajte da radite na raznim veštinama u toku nedelje. Na primer, danas vežbajte akorde, sutra vežbajte skale. Zadajte sebi zadatke i probajte da ih ostvarite. To je dobar način da vežbanje učinite interesantnijim.“

gus-g-fest-2016-photo-jovan-ristic

Gus G na Masterclassu u klubu Fest, photo Jovan Ristić

Kada je komponovanje u pitanju, gitarista je ohrabrio radoznale članove publike, priznajući da su inspiracija i predan rad glavni činioci. „Napisaćete sto užasnih pesama pre nego što dođete do one prave. Radite na svim idejama koje imate, zabeležite ih na kompjuteru. Sačuvajte ih čak iako mislite da su glupe. Možda vam se ne svide sada, ali za šest meseci shvatite da su zapravo dobre. Opet, samo radite na tome što je više moguće.“ Publika nije krila oduševljenje njegovom izuzetno prijatnom pojavom, koja je vidno opustila i one koji bi u drugom slučaju verovatno bili previše sramežljivi da se jave sa pitanjem. Jednako strahopoštovanje moglo se videti u očima onih koji su bili u prvim redovima i na delu posmatrali sa kojom veštinom gitarista vlada svojim instrumentom. Gus je ohrabrio mnoge pričom o tome kako je u mladosti ukrao Seymour Duncan magnete za gitaru iz lokalne radnje sa instrumentima, kako njegova porodica nije imala para za skupu opremu. Iako je više puta naglasio da ne ohrabrava nikoga da učini isto, ovom pričom je vidljivo dirnuo one koji su u sve težoj finansijskoj situaciji kod nas primorani ne samo da se odriču nove opreme, već i da prodaju staru.

Gus je ovom prilikom pored korisnih saveta promovisao i novu opremu koja je upotpunila njegov borbeni arsenal, Blackstar pojačala i gitare marke Jackson, sa kojima je gitarista nedavno potpisao ekskluzivan ugovor. Gus nije krio oduševljenje činjenicom da je za izradu gitare koja nosi njegov potpis bio zadužen Mike Shannon, koji je dizajnirao i prvu Jackson gitaru koju je koristio Randy Rhoads, te je sa zadovoljstvom podelio sve tehničke specifikacije kako gitare tako i pojačala. Uz podršku kompanije Mitros Music koja je jedan od organizatora ovog događaja, bina je bila „ukrašena“ gitarama marke Jackson i pomenutim pojačalima marke Blackstar. Kladim se da strastveni zaljubljenici u gitare ovako zamišljaju podnožje Božićne jelke.

gus-g-fest-2016-photo-jovan-ristic

Gus G na Masterclassu u klubu Fest, photo Jovan Ristić

Srećom ni publika nije bila sramežljiva niti škrta na pitanjima, te je u klubu Fest zavladala izuzetno prijatna i intimna atmosfera. Pitanja su varirala od onih vezanih za komponovanje, preko onih vezanih za to kakav je osećaj naslediti gorepomenute legende i anegdoti kako je Gus postao gitarista ikone heavy metal zvuka, pa i onih vezanih za to kako dobiti ugovor sa izdavačkom kućom, na koje je gitarista dao odgovor koji je razbio dosta mitova vezanih za ovu temu: „Danas u 2016. godini je sve drugačije. Nisam počeo 80-ih, ali kada sam potpisao svoj prvi ugovor i dalje je na snazi bio stari princip. Ali danas to nije toliko važno. Pre svega, da li i dalje ima toliko izdavača? Ne, a samo njih par i dalje ima sredstava da podrže izvođače. Izdavačke kuće više ne rade na plasiranju mladih bendova. U većini slučajeva vam ponude ugovor samo ako prodajete hiljade albuma ili karata, zato što tada imaju dobit. Ako ste nepoznat, ali talentovan i sjajan bend ipak će tražiti da to dokažete. Dobra stvar je što vam oni nisu potrebni pored interneta i društvenih mreža. Ovo su sjajni alati da pokažete svetu šta imate da ponudite. Čuo sam da neki bendovi plaćaju izdavačima da dobiju ugovor, a taj novac su mogli da iskoriste na reklamiranje i finansiranje turneje.“

gus-g-fest-2016-photo-jovan-ristic

Gus G na Masterclassu u klubu Fest, photo Jovan Ristić

I nakon skoro dva sata demonstriranja veštine kroz par pesama među kojima su bile „The Quest“ sa njegovog aktulenog solo albuma ili „The Fire and the Fury“ iz opusa benda FirewindGus je bio i više nego raspoložen za slikanje sa fanovima, davanje autograma i razmenjivanje još koje reči sa onima koji su ipak bili sramežljivi da javno puste glas. Čas je prošao u najboljoj mogućoj atmosferi potkovanoj sjajnom organizacijom i obogaćenoj fantastičnim odzivom publike. Pored toga klub Fest se pokazao kao pravi izbor za ovaj događaj, kako je sam ambijent bio sjajan a zvuk na fantastičnom nivou. Verujem da oni koji su posetili čas nisu otišli kući a da nisu naučili bar nešto novo, stoga je i ovo predavanje dobio na značaju i pokazalo da je Gus ne samo vrstan gitarista, već i fantastičan učitelj.

Piše Jovan Ristić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.