RECENZIJE ALBUMA

GROUNDATION – „The Next Generation“ (2018)

Written by Nenad Pekez

GROUNDATION
„The Next Generation“
Reggae/Jazz/Fusion
(Baco Records, 2018)

Daleko od toga da je ovo jak Groundation album i teško da će ostaviti upečatljiviji trag u rege muzici, za razliku od mnogih prethodnih albuma. Jednostavno će biti potrebno vreme da se nova postava u potpunosti uklopi i pronađe svoj zvuk.

GROUNDATION su se vratili. Donekle. Voleo bih da ovaj uvod zvuči pompeznije i da ga prati uzbuđenje koje je pratilo izlazak i svakog prethodnog izdanja ovog benda, ali to jednostavno sada nije tako. Razlog je jednostavan: Groundation se vratio samo jednim delom, u vidu frontmena Harissona Stafforda, dok je ostatak postave u potpunosti promenjen! Bez zalaženja u značaj svakog pojedinačnog člana stare postave, ali pored Stafforda, basista Ryan Newman i klavijaturista Marcus Urani (takođe osnivači benda) činili su jezgro i suštinu  benda. Sada sa samo trećinom tog jezgra, dobili smo i jedan drugačiji Groundation.

O uzrocima ove iznenadne promene se još uvek samo nagađa, jer bend nikada nije otkrio nikakve zvanične informacije, što je naravno naišlo na mnogo spekulacija i negodovanja ljubitelja benda. Spekulacije o razlozima raspada su uključivale od manjka inspiracije i zamora materijala do toga da je Harrison sve preuzeo u svoje ruke i odlučio se da okrene novi list bez puno pitanja ostalih članova (što čisto sumnjam). Bilo kako bilo, nova postava sadrži neke fenomenalne, mlade i talentovane muzičare koji imaju ogroman potencijal da u budućnosti izgrade novi i moćni zvuk. Novi album se u potpunosti fokusira na predstavljanje ove nove postave, pa otud i naziv albuma “The Next Generation” (naredna generacija).

“The Next Generation” je jedan od možda i žanrovski najraznovrsnijih albuma benda. Pored glavnog rege gruva, ima puno džezi, fanki i soul progresija (dominatna u tom stilu je “Lion in Man”), pa i nekih novih momenata kao što je orkestarska postava sa 12 duvača u uvodnoj “Vanity”. Ovaj album je ujedno i pokušaj da se po svaku cenu ubaci krosover i fuzija žanrova i opravda ono po čemu se Groundation inače izdvaja od ostalih rege sastava. Međutim, taj pokušaj je nekako očigledan, pomalo isforsiran i nezgrapan, sa dosta generičkih momenata. Čak ni prvi albuma benda nisu sadržali mnogo krosovera, već je to nešto do čega su stigli nakon nekoliko godina zajedničkog rada. Isti put svakako čeka i novu postavu.

Daleko od toga da je ovo jak Groundation album i teško da će ostaviti upečatljiviji trag u rege muzici, za razliku od mnogih prethodnih albuma. Jednostavno će biti potrebno vreme da se nova postava u potpunosti uklopi i pronađe svoj zvuk. Da ogroman potencijal postoji, to je fakat. Ako je cilj ovog albuma bio da se nagovesti taj potencijal, cilj je ostvaren. Takođe, daleko od toga da ovo nije rege album u kojem se može uživati, posebno ako uzmemo u obzir veoma lepu produkciju i tople analogne snimke.

Piše Nenad Pekez

Lista pesama:
01. Vanity
02. One But Ten
03. New Life
04. Warrior Blues
05. Lion In Men
06. Prophets & Profit
07. Hero
08. Fossil Fuels
09. My Shield
10. Try Me
11. Father & Child

3

Daleko od toga da je ovo jak Groundation album i teško da će ostaviti upečatljiviji trag u rege muzici, za razliku od mnogih prethodnih albuma. Jednostavno će biti potrebno vreme da se nova postava u potpunosti uklopi i pronađe svoj zvuk.