RECENZIJE RECENZIJE ALBUMA

GRETA VAN FLEET- „From the Fires“ (2017)

greta-van-fleet-from-the-fires-2017-featured
Written by Hardwired Crew

GRETA VAN FLEET
From the Fires“ double EP
Blues / Hard Rock
 (Republic Records, 2017)

Greta Van Fleet su dokaz da Robert Plant i Jimmy Page imaju nepriznatu decu u Mičigenu…

Ja bih želeo da pokrenem online peticiju da se skupe finansijska sredstva i da se pod pretnjom sile izvrši analiza DNA kod pevača i gitariste  GRETA VAN FLEET  pa da vidimo da li u sebi imaju Plant/Page krvi. Jednostavno nemoguće je ovoliko dobro zvučati i ovoliko slično kao Led Zeppelin, a pritom još i  biti originalan.
Da krenem od početka. Tri brata i ortak. Zvuči skoro kao Kings Of Leon. Do đavola, koliko još ima bendova sa po tri brata u Americi??? Beach Boys, Isle Brothers, Neville Brothers…jebeni Hanson???  Kod nas vlada bela kuga i parola “da komšiji crkne krava“, sumnjam da bismo mogli imati ijedan bend sa čak tri dalja rođaka sve pod uslovom da se ne posvađaju. Zamisli Jackson 5 kod nas?

Dakle evo ih, još jedan bend sa tri brata. U moru “za ne poverovati“ još jedna stvar o ovom bendu – dvojica od četvorice su tek ove godine u junu završila srednju školu?! Pevač, Josh Kiszka je čak propustio matursko veče kako bi bio s bendom na turneji…a klinac zvuči kao Plant u svojim tridesetim. Sunce ti poljubim šta ova deca jedu danas, mutant pice iz kanalizacije?

Jake Kiszka, gitarista ne zaostaje mnogo zvukom za svojim idolom, pogađate, pričam o virtuozu pod imenom Jimmy Page. Na sve to, produkciju im je radio Al Sutton koji je radio i sa  veličinama poput Kid Rock i Hank Williams JR  (ja baš i nisam neki Kid Rock fan ali ne mogu reći da nema masan zvuk iako ga nešto i ne ljubim previše)

No, dosta suvoparnih činjenica, iako u ovom slučaju stvarno jesu zanimljive poput ovih gore ili priče o tome kako je bend dobio ovo čudno ime, daj da zabodemo viljušku u meso.

Da, bend stvarno zvuči kao ”jebo te ovo je toliko Led Zeppelin da nemam reči” ali budimo iskreni, rokenrol je u svojoj osnovi vrlo jednostavna muzika sa unapred upisanim harmonijama i akordima. Sećam se da je pre nekoliko godina Saša Friš iz Ritam Nereda iskopao neke Nemce koji su svoju pesmu snimili par godina nakon neke pesme Nereda i rif zvuči isto…da bi mu u komentarima ekipa izvadila još brat bratu makar pet pesama koje takođe imaju zastrašujuće isti rif makar u prva tri takta. Bio je tu i Muse a i Queensryche ako se dobro sećam.

Stoga…da, ovi klinci zvuče kao Cepelini, ali to nije nužno loša stvar. Da citiram osobu koju ja baš i ne volim, ali ovoj rečenici što je izjavio, ne možeš pera odbiti: “Bolje da liči na nešto nego ni na šta” (Goran Bregović). Opet postoje izuzeci (čitaj Van Gog i EKV) ali dobro, da ne odmičemo od teme sad…

Stoga, verovatno će vas njihova frapantna sličnost sa Cepelinima privući, ali nećete samo zbog toga zavoleti ovaj bend. Ima tu  još uticaja, mada generalno sve se može svesti pod blues/rock pa sve do takozvanog British Invasion zvuka (Talk on the Street stvar recimo, gde se ta dva uticaja najbolje prepliću).

Ovaj dupli EP od osam pesama koji sadrži reizdanje prošlog EP-a iz aprila ove godine plus 4 nove pesme, počinje sa Safari Song i već u prvih 15 sekundi ste u šoku, slušajući zvuk gitare i krik mladog Josha.  Bubanj upada kao zvuk kante iz crtanog kad Tom juri Džerija kroz one limene kante za đubre,  ali to ne da ne smeta nego još više daje ugođaj nekog starog snimka sa kraja šezedeseretih i početka sedamdesetih. Sve je tu. Zvuk, atmosfera, vocal…jebeno sve. Teleportuj me majko iz ruralne vukojebine Mičigena u Englesku sedamdesetih  i daj mi zvoncare i pola LSD –a da zgutam odmah a pola za posle da ostavim….taj fazon. Edge of Darkness malo usporava  i daje najlepši jednostavni solo u sredini pesme gde bas i gitara voze isto, a Joshov vocal zvuči baš kao naslov pesme- na ivici mraka.

Flower Power usporava još više , otkrivajući melodičniju, da ne kažem baladersku stranu benda…jer ako kažem balada, neki iditi će pomisliti na Nothing Else Matters. Za njom sledi obrada A Change Is Gonna Come od Sam Cookea. Ja sam slab na originalnu verziju ovog soul pionira, koju možete naći ovde, ali ne bih da umanjujem značaj ove izvedbe od Greta Van Fleet. Nije samo presvirana obrada nego je dodat pečat originalnosti. Nakon ovoliko puta ponovljene stvari o Cepelinima, ne mogu da se otmem utisku da bi ova soul stvar zvučala baš ovako da su je Cepelini kojim slučajem snimili. Offtopic, ako želite da čujete “drugu stranu” tj kako neka balada hard rock benda  zvuči u soul verziji, onda prvo poslušajte original od Black Sabbath pa onda fantastičnu obradu koju je napravio Charles Bradley .

Nazad na temu. Highway Topic zvuči baš kako bi Cepelini zvučali da imaju dvadesetak godina u guzici . Masno kao motor stare Fap mašine. Meet On the Ledge je još jedna obrada od benda Fairport Convention, starog britanskog folk rock benda. Da budem iskren, nisam imao pojma ko su FP (još jedna rupa u mojoj moždanoj rokenrol enciklopediji), no uz sav respekt prema dotičnom bendu, nikad nisam bio fan hipiČkastih zvukova. Braćo hipici i sestre hipičke-  fala al’ nos’te svoje tambura što dalje od mene (čast izuzecima) .

Kako god, GVF obrada zvuči mnogo bolje iako mi je ova pesma možda najslabija na ovom duplom EP-ju. Ipak, u njihovoj obradi zvuči više kao Joe Cocker (minus vokal) nego kao original folk rock s kraja šezdesetih. Za Talk on the Street sam već dao svoje mišljenje gore, dok poslednja stvar Black Smoke Rising na momente zamiriše na Rush što je takođe još jedan kompliment. Uzevši u obzir da su momci i bukvalno još uvek  tinejdžeri, slobodno mogu da kažem da se muzički naslanjaju na ono što su, ne njihovi očevi nego bukvalno očevi njihovih očeva slušali.

Da ne palamudim previše (već sam ga preĆero), za sve fanove dobre muzike, od bluza i hard roka pa do onih koji bi se vratili na izvor heavy metal potoka, ovo je obavezan album za preslušavanje i uz Radkey (koji ne vuku na Cepeline nego na Misftis, kao OVDE npr, obavezno preslušaj) sigurno najbolji teenage band koji je Amerika izbacila ove decenije.

Ah I da ne zaboravim…i jebeni Radkey su takođe bend sastavljen od tri brata. Vodafak?????

Piše Teodor Radović

Lista pesama:

01. Safari Song
02. Edge of Darkness
03. Flower Power
04. A Change is Gonna Come
05. Highway Tune
06. Meet On the Ledge
07. Talk On the Street
08. Black Smoke Rising

4

Greta Van Fleet su dokaz da Robert Plant i Jimmy Page imaju nepriznatu decu u Mičigenu…

Dodaj komentar