IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Greenleaf u Beogradu – Misija „stonerizacije“

greenleaf-live-belgrade-2015-featured
Written by Hardwired Crew

Uskovitlane emocije povodom obaveštenja da STONED JESUS nisu u mogućnosti da održe koncert u Beogradu, dovele su do blažeg stanja razočaranja po pitanju sinoćne svirke. Sa druge strane, ova činjenica dovela je do većeg stepena fokusiranosti na preostale najavljene bendove. Tako je švedska skupina GREENLEAF, prvobitno u ulozi specijalnog gosta pomenutim Ukrajincima na turneji, dobila ulogu zvezda večeri, koja će se u samom startu njihovog nastupa pokazati kao apsolutno opravdana. A kako bi se ovakav, dominantno stoner ugođaj upotpunio, pobrinuo se sastav iz Vlasotinca FLUID UNDERGROUND, kao i Novosađani NORTHERN REVIVAL. Vibracije u vazduhu i serija nastupa u Centru za kulturu Božidarac je otpočela.

northern-revival-live-belgrade-2015-photo-marko-ristic

Northern Revival u Božidarcu 2015. godine, photo Marko Ristić

Relativno svež bend na sceni, Northern Revival se prikladno uklopio kao neposredna uvertira celovečernje svirke. Iako u nezahvalnoj poziciji otvaranja prethodno “poljuljane“ večeri, novosadska četvorka se, u rasponu svog nastupa, provozala kroz splet čvrstih rifova, u “Down meets Clutch meets-…“ estetici, uz razornu vokalnu interpretaciju. Budući da su nedavno objavili svoj debi EP “Mouth Full Of Dirt“Northern Revival su i predstavili opus sa potonjeg izdanja. Zanimljiva kombinacija stoner/sludge obrazaca, sa primesama southern i doom uticaja naišla je na očigledno odobravanje prisutnih – manje prisutnih u početku, ali strpljivim vođenjem svirke uz prljavu dozu sirovosti, skup prisutnih duša se prilično širio. Za one koji su propustili njihov nastup, imaće mogućnost za popravni, s obzirom da će Northern Revival nastupiti kao predgrupa Grcima Planet Of Zeus 30. oktobra u novosadskom klubu Fabrika. Ko je u mogućnosti, neka izvoli.

fluid-underground-live-belgrade-2015-photo-marko-ristic

Fluid Underground u Božidarcu 2015. godine, photo Marko Ristić

Hard rock/stoner/grunge/heavy/bluesy… Kako god u opisu, energično svakako i Fluid Underground su na sceni. Vlasotinčani su ove godine objavili svoje treće studijsko izdanje “Amanet” koje je donelo novu zvučnu dimenziju u odnosu na njihovo prethodno stvaralaštvo. “Nova zvučna dimenzija“ je možda i najtačniji opis njihovog živog nastupa. Sve ono što je na studijskim snimcima postignuto, u živoj verziji je precizno naglašeno – od zverskog dijaloga na relaciji bubanj-bas, preko gitarskih dalekovoda, sve do vokala koji se vešto vozi kroz planove snažnih rifova. Gotovo bez predaha, i u strogom kapacitetu, deskripcija rock’n’roll-a, dobila je svoj novi epitet u Fluid Underground izvođenju. Vrhunac intenziteta nastupa verovatno je ostavilo izvođnje “Amaneta“ i “Prištine“. Dinamično i direktno. Božidarac na granici pucanja. 

greenleaf-live-belgrade-2015-photo-marko-ristic

Greenleaf u Božidarcu 2015. godine, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA GREENLEAF ***

Najzad, na sceni se pojavljuju i oni, Šveđani sa vanzemaljskim osećajem za ritam – gitarista Tommi Holappakao jedini originalni član postave, pevač Arvid Jonsson koji je debitovao na prošlogodišnjem albumu benda, bubnjar Sebastian Olsson, i novina u ulozi basiste, Hans Fröhlich. Celokupan zvučni doživljaj dominantno je upriličen aktuelnim opusom “Trails & Passes“. Pod gitarskim zapovedništvom Holappa-e, Greenleaf otpočinju set i užarena lava ubrzo kreće da se sliva sa bine. Izvođenje “Goin’ Down“ i publika postaje jedno. Četvorka bez prekida nastavlja sa emitovanjem sumanute frekvencije kroz “Our Mother Ash” i “Alishan Mountain“. Basista u zaletu manijakalno skače prstima po žicama, pa onda polagano i sa senzualnošću, dok bubnjar gotovo ruši činele koje dodiruju pod u naletima udaraca i rotacija. Harizmatični Jonsson iskusno doprinosi dinamici celog nastupa, istovremeno držeći odličnu komunikaciju sa publikom. Bubne opne reaguju na distorzirane nalete dok “Depth Of The Sun” uzima maha.

greenleaf-live-belgrade-2015-photo-marko-ristic

Greenleaf u Božidarcu 2015. godine, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA GREENLEAF ***

Dirigujući atmosferu u rasponu od intenzivnih rifova, distorziranih motiva i snažnih naleta ritam sekcije, Greenleaf su provocirali stanje eksplozije u publici. “Ocean Deep“ je nesumnjivo uvukla ceo Božidarac u svoj vrtlog, ne puštajući ga sve do svojih završnih impulsa. Sve duše koje su se zatekle u datom prostoru, u datom trenutku, podrhtavale su u ritmu pulsiranja distorzije, oblikujući se u stanje transa tokom “With Eyes Wide Open““Trails & Passes“.

Halucinatorni naleti ritma. Sveprisutna žestina i opijum rifova. Greenleaf poglavlje u misiji “stonerizacije“ Beograda uspešno lansirano.

Piše Nevena Balalić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.