RECENZIJE ALBUMA

GOD IS AN ASTRONAUT – „Helios | Erebus“ (2015)

Written by Hardwired Crew

GOD IS AN ASTRONAUT
„Helios/Erebus“
Post rock
Revive Records (2015)

„Helios/Erebus“ je svojevrsno apstraktno savršenstvo, album koji čini da poželite da ovaj bend što pre vidite i čujete uživo.

Ko poznaje rad momaka iz benda GOD IS AN ASTRONAUT, neminovno gaji poštovanje prema muzici koju ovi Irci stavaraju. Renome dobrih, kvalitetnih i kreativnih muzičara, Irci su potkrepili novim albumom. „Helios/Erebus“odiše svim karakteristikama koje krase God is an astronaut. Zrelo, moćno, melodično, ovo je bend koji uspeva da čak i bez vokala, ili sa vrlo malo vokalnih deonica i  stihova ispriča priču, probudi emocije i ostavi utisak. Oni to možda rade na još uverljiviji način jer upravo takva muzika dozovljava široku slobodu slušaocu da sam oživi slike i utiske kroz samu muziku. 

Album je svojevrsno apstraktno savršenstvo. Dovoljno je zaklopiti oči, prepustiti se i uživeti u slike uma koje će sigurno biti probuđene. Mistilčna„Agneya“ stidljivo se razvija u eksplozivnu lavinu žestine, ali „Pig Powdervraća u mirnije talase, ne bi li ponovo slušaoca dovela u neočekivane repetativne bujice. Baš kao i u životu, muzika benda God is an astronaut na njihovom osmom studijskom ostvarenju daje kontrastne prelaze između mirnog i nemirnog, blagog i žustrog, setnog i veselog, i sve to u okviru jedne numere. Svaka pesma odražava pulsiranje života, samog za sebe, jednog bitnog segmenta, jednog važnog osećaja koji se prelomio u osobi.

„Helios/Erebus“ je sam pun emocija, pa je nemoguće ne osećati ništa pri slušanju albuma. No, ovo pak nije album koji se može tek tako slušati bez davanja pune pažnje i kompletnog dela bića. Da bi se one prave lepote u tome što su ovi momci proizveli doživele, potrebno je mentalno iduhovno uključivanje i prepuštanje njihovom novom remek-delu.

„Helios/Erebus“ je opojna, magična, pa ne čudi što ceo album nosi upravo njeno ime. To je kompozicija koja sažima svu čarobnu atmosferu koja se proteže kroz svih osam segmenata „Helios/Erebus“„See of Trees“zaokružuje sve ono predstavljeno muzikom kao logični zavšetak. Putovanje kroz nove sfere je došlo do kraja.

God is an astronaut ne prezaju od toga da budu drugačiji, da stvore neočekivano. Pre nego da po svaku cenu budu originalni i u svoje pesme ubace sve što im padne na pamet, reklo bi se da oni jednostavno muzički pišu i izražavaju baš ono što osećaju. Izuzetno strastveni u svom izražaju, nesumnjivo je da će pesme sa ovog ostvarenja jedino zvučati još bolje, glomaznije i uverljivije uživo. „Helios/Erebus“ je album koji čini da poželite da ovaj bend što pre vidite i čujete uživo. 

Piše Milica Marić

Lista pesama:

01. Agneya
02. Pig Powder
03. Vetus Memoria
04. Finem Solis
05. Helios Erebus
06. Obscura Somnia
07. Centralia
08.Sea of Trees 

4

„Helios/Erebus“ je svojevrsno apstraktno savršenstvo, album koji čini da poželite da ovaj bend što pre vidite i čujete uživo.

Dodaj komentar