RECENZIJE RECENZIJE ALBUMA

GOBLINI – „Roba s greškom“ (2013)

Written by Marko Ristić

GOBLINI
„Roba s greškom“
Punk rock
Long Play (2013)

Ovo je soundtrack realnosti naše zemlje.

Punih 13 godina je bilo potrebno da, sada već kultni šabački sasav GOBLINI snime novo studijsko ostvarenje. Na ovo se dugo čekalo i pred nama je velika ploča. Velika iz više razloga. No, krenimo redom.

Nakon 2010. godine i serije povratničkih koncerta, svima je bilo više nego jasno da se ta priča ne sme zaustaviti tu. Razlozi su brojni. Prvi je publika koja je, gladna njihovih svirki osetila adrenalinski udar nakon ta dva koncerta koja su šabački pankeri održali u Šapcu i Beogradu. Par singlova, dosta koncerata po regionu i svima je bilo jasno da je logičan korak nova ploča. Tri godine kasnije pred nama je 13 numera i 45 minuta novog materijala.

Kada sam prvi put preslušao ovaj album, moram vam priznati, seo sam i počeo da razmišljam. I shvatio sam kakvu su mi šamarčinu realnosti udarili. Da se razumemo, rock muzika sama po sebi nosi određenu dozu bunta. Dosta vode je proteklo Savom dok se kod nas nije pojavio album na kojem je se u toj meri upire prstom gde su problemi. Nemojte me pogrešno razumeti, nije da ih nije bilo, nego je teško setiti se istih. Verovatno smo u godinama letargije uspeli da izgubimo to nešto u nama što nas je teralo da se bunimo i kažemo da nam nije lepo. No, moj kolega Boban Pantoš je to sjajno izneo u poslednjoj epizodi kolumne „Na Nož!“.

Tokom ovih 13 pesama Goblini u više navrata donose veoma jake numere. Jake u svojoj sveukupnoj formi – poruke, muzike i atmosfere. „Jedan na jedan“„Evropo“„Pod ledom“„Deca iz komšiluka“„Pozdrav Suncu“ su pesme koje će jedna za drugom izudarati vaše stanje svesti na krajnje realan način, kako i dolikuje. Muzički, Goblini se trenutno nalaze na zlatnoj sredini sirovog i pankerski nastrojenog „U Magnovenju“ i besnog i oštrog „Re Contra“ i slušaocu pruža sve ono što neko može da voli kod ovog benda. Pesme su takve da će vrlo lako postati novi koncertni favoriti ovog benda i stati rame uz rame sa njihovim najvećim hitovima. Pored jedanaest žešćih rokačina, na albumu se nalaze dve lagane numere kao što su „047“ „Binarni svet“. Svaka priča svoju priču samoće i veoma lagano će vam se podvući pod kožu.

Kroz sve numere bend na neki simboličan način predstavlja borbu pojedinca sa svim onim što ga okružuje. Stiče se utisak da se taj pojedinac nije baš najsrećnije snašao u 21. veku u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu. Da je u svom svetu uspeo da nađe prave vrednosti i da to bezuspešno pokušava da reflektuje na svoje okruženje. No, vi ste taj pojedinac koji može da menja stvari. Poklonite ovu ploču nekome ko će sebe u godinama koje slede formirati kao ličnost. Pustite ovaj album prijateljima ako još uvek slušaju muziku. Ja prosto verujem da moć rock’n’rolla može da dopre i do onih koji se tome najstrašnije odupiru. I koliko god vi mislili da je ovo što ja pišem možda nebitno, ja odgovorno potpisujem svaku reč. Ovo je soundtrack realnosti naše zemlje.

Ono što je sigurno jeste da nam Goblini donose veoma snažnu ploču. Ploču koja će od 12. novembra polako ali sigurno početi da menja stvari. Pravu rock’n’roll ploču sa svim vrlinama ovog muzičkog žanra.

piše Marko Ristić

Spisak pesama:

01. Evropo
02. Kupi me
03. Deca iz komšiluka
04. Splet okolnosti
05. Jedan na jedan
06. 047
07. Pozdrav suncu
08. Maligan
09. Idemo
10. Pod ledom
11. Savršen svet
12. Pečenja i rakije
13. Binarni svet

4

Ovo je soundtrack realnosti naše zemlje.

Dodaj komentar