VESTI

Ginger Baker, legendarni bubnjar benda CREAM, preminuo u 80. godini

Written by Hardwired Crew

Jedan od najinovativnijih i najbrilijantnijih bubnjara u istoriji britanske muzike, Ginger Baker, preminuo je u 80. godini.

Njegova porodica je pre manje od nedelju dana obavestila javnost da je Baker u kritičnom stanju i da su ga smestili u bolnicu. Na njegovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici je danas (6. oktobra) objavljeno da je legendarni bubnjar mirno preminuo nekoliko sati ranije.

Ginger Baker je rođen 1939. godine u Lewishamu, na jugu Londonu, a bubnjeve je počeo da svira kao tinejdžer. Nikada nisam seo za set bubnjeva ranije, ali čim sam po prvi put seo – umeo sam da sviram! Jedan od muzičara se okrenuo i rekao oduševljeno: ‘Prokletstvo, imamo bubnjara!’, a ja sam pomislio: ‘Čoveče, ja sam bubnjar!’. – prisećao se Baker 2009. godine.

Proslavio se kao bubnjar kultnog sastava CREAM koji su 1966. godine osnovali Eric Clapton, Jack Bruce i on. Prodali su više od 15 miliona ploča širom sveta i stvorili univerzalne hitove kao što su „Sunshine of Your Love“, „Strange Brew“ i „White Room“. Učestvovali su u definisanju psiholedičnog rok zvuka tog vremena, dok je Baker uneo kako džez senzibilitet –  odsvirao je neke od prvih drum soloa u rok muzici – tako i žestok stil, sa 2 bas bubnja, što je uticalo na hevi metal.