VESTI ZANIMLJIVOSTI

Gibson se suočava sa bankrotom posle 116 godina

Written by Hardwired Crew

Gitarska kompanija Gibson se suočava sa bankrotom, a u zvaničnom saopštenju potvrđeno je da vlasnik trenutno pokušava da pronađe rešenje za ovaj finansijski problem.

Kompaniju koja stoji iza jedne od najpoznatijih gitara u muzičkoj istoriji – Les Paul – nedavno je napustio šef finansijske službe Bill Lawrence. Njegov odlazak se smatra lošim predznakom za kompaniju, jer će se „375 miliona dolara u hartijama od vrednosti i 145 miliona dolara u bankarskim kreditima pretvoriti u dugove ako se ne refinansiraju do jula“.

Gibson se nedavno iselio iz skladišta u Nešvilu koje je bilo dom kompanije već tri decenije. U ovom trenutku vlasnik kompanije Henry Juskiewicz pokušava da stvari dovede u red na finansijskom polju, „ali vodi bitku sa poveriocima zbog loših poslovnih odluka“.

Ova kompanija je osnovana 1902. godine u Kalamazuu u Mičigenu, a procenjuje se da ima godišnji prihod od milijardu dolara. Model gitare Les Paul, koji je dizajnirao ovaj legendarni gitarista, počeo je da se proizvodi 1952. godine, a od tada su ga koristili veliki muzičari kao što su Jimmy Page, Ace Frehley, Eric Clapton, Joe Perry, Bob Marley, Slash i mnogi drugi. Drugi, takođe poznati modeli Gibson gitara su Firebird i Flying V.