RECENZIJE ALBUMA

GHOST – „Popestar“ (EP, 2016)

Written by Jovan Ristić

GHOST
„Popestar“ (EP)
Occult Rock
Loma Vista Recordings (2016)

Sasvim solidno izdanje koje će fanovima prekratiti vreme do izlaska novog studijskog albuma, a bendu dati povod da se otisne na još jednu uspešnu turneju. Ipak, za razliku od mnogih bendova koji obradama prilaze površno i notu za notu, Ghost se svojski trude da te pesme približe sebi i da im time daju određenu autorsku vrednost.

Ako nešto sa sigurnošću možete tvrditi u vezi sastava GHOST, to je da sigurno bar pet godina unapred planiraju svaki svoj potez. Svako ko prati njihovu karijeru bi došao do istog zaključka, te i njihov najnoviji EP sa obradama nije preveliko iznenađenje. Kao i njegov prethodnik „If You Have Ghosts“ iz 2013. godine, najnoviji EP „Popestar“ prvenstveno izbačen kako bi ova ogromna mašinerija nastavila da se kotrlja do objavljivanja novog albuma. Međutim, za razliku od prethodnika, „Popestar“ donosi i jednu novu autorsku pesmu, „Sqare Hammer“ koju čak i najistrajniji elitisti već pevuše po ulici.

S obzirom na to da je jedina autorska kompozicija, upravo njoj bih posvetio najviše pažnje u ovoj recenziji. Zarazna i pevljiva na neki grešan način, „Sqare Hammer“ je odličan način da svoje goste Ghost zagreju za nesvetu igranku. Sa veoma infektivnim refrenom, nešto manje pamtljivim strofama i melodijom za koju biste mogli da se zakunete da ste već čuli, „Sqare Hammer“ je instant hit. Sa druge strane, ne mogu da se otrgnem utisku da je pesma korak nazad ka stilu koji je krasio drugi album „Infestissumam“, sa mnogo više pop uticaja, klavijatura i ispeglanijom produkcijom nego što je to slučaj sa aktuelnim albumom „Meliora“. Na momente čak možete čuti i uticaje benda Subvision, za koje se šuška da su preteča ovog benda, i čiji je bar jedan član sada član benda Ghost (poslušajte sami i čik pogodite ko).

Sa druge strane, moram i „na papiru“ još jednom izraziti fascinaciju prema tome kako Ghost od tuđih pesama naprave svoje. Da već nisam čuo pesmu „Nocturnal Me“ u izvođenju Echo & The Bunnymen lako biste mogli da me prevarite da se radi o novoj stvari švedske occult rock senzacije. Sa druge strane, to se ne može reći i za obradu „I Believe“ electronic dua Simian Mobile Disco, koja se svodi na klavijature i nazalni vokal Pape Emeritus-a, u stilu veoma atipičnom za ovaj sastav. Poslednje dve pesme na izdanju, „Missionary Man“ koju u originalu izvode Eurythmics i „Bible“ švedskog sastava Imperiet vraćaju ovaj voz u poznate šine. Međutim, obe obrade donose nove elemente njihovom prepoznatljivom aranžmanu, a pre svega mislim na izražene gospel uticaje. Iako je „Missionary Man“ prilično direktna, „Bible“ je grandiozna obrada inače obskurnog benda zbog kojih će Imperiet defitivno ući u najčešće tražene reči u internet pretraživačima.

Sve u svemu, nemam još puno toga dodati na temu ovog EP-a. Sasvim solidno izdanje koje će fanovima prekratiti vreme do izlaska novog studijskog albuma, a bendu dati povod da se otisne na još jednu uspešnu turneju. Ipak, za razliku od mnogih bendova koji obradama prilaze površno i notu za notu, Ghost se svojski trude da te pesme približe sebi i da im time daju određenu autorsku vrednost. Pored toga, EP nudi i jednu novu stvar koja jeste sjajna ali za koju se u isto vreme iskreno nadam da je zaostala sa prethodnih albuma pre nego da predstavlja pravac u kome će se bend dalje kretati.

Piše Jovan Ristić
Ovaj članak prvo je objavljen na Nocturne Magazine sajtu

Lista pesama:
01. Square Hammer 
02. Nocturnal Me (Echo & The Bunnymen cover)
03. I Believe (Simian Mobile Disco cover)
04. Missionary Man (Eurythmics cover)
05. Bible (Imperiet cover)

4

Sasvim solidno izdanje koje će fanovima prekratiti vreme do izlaska novog studijskog albuma, a bendu dati povod da se otisne na još jednu uspešnu turneju. Ipak, za razliku od mnogih bendova koji obradama prilaze površno i notu za notu, Ghost se svojski trude da te pesme približe sebi i da im time daju određenu autorsku vrednost.