RECENZIJE ALBUMA

Ghost – „Meliora“ (2015)

ghost-meliora-2015-recenzija
Written by Jovan Ristić

GHOST
„Meliora“
Occult Rock
Loma Vista Recordings (2018)

Objedinivši sve ono što ih čini jedinstvenim uspeli su da izdaju album koji bi jednom za svagda trebalo da stavi tačku na raspravu da li se radi o prolaznom trendu ili jednom od značajnijih bendova u muzici danas.

Verujem da bendu Ghost nije potreban preterano dug uvod. Ako ste čuli za njih verovatno je da ih ili prezirete, ili da ste sa nestrpljenjem iščekivali njihovo novo studijsko čedo pod imenom Meliora (bolje, lat.). Bend je uz pomoć teatralnih nastupa, retro muzike i činjenice da već pet godina relativno uspešno kriju svoj identitet uspeo da u masi često letargičnih ljubitelja tvrđeg zvuka retko koga ostavi ravnodušnim. Kako su prošlim, nesumnjivo komercijalnim izdanjem pod nazivom „Infestissummam“ razočarali dosta fanova debitantskog izdanja, novi album predstavlja svojevrstan povratak formi uz jasne znake sazrevanja.

Kao što su i obećali, novi album je pretežno gitarski orjentisan kako su rifovi i solaže preuzeli vodeću ulogu spram klavijatura i vokala koji su obeležili prethodni album. „Meliora“ je stoga manje eksperimentalan i mnogo više direktan album od svog prethodnika. U njihovom, sada već definisanom, zvuku ponovo su prisutni uticaji bendova kao što su Black Sabbath, Blue Öyster Cult, Mercyful Fate pa čak i ABBA. Ipak, iako je dosta bliži debitantskom „Opus Eponymous“, rekao bih da ovaj album savršeno objedinjuje najbolje aspekte prethodnih albuma, što je ujedno jedan od njegovih najjačih aduta.

Uzmite za primer pesme „From the Pinnacle to the Pit“ ili „Majesty“, koje zvuče kao čist „Opus Eponymous“ materijal i kao kontrast njima prog-rock biser „Absolution“ (zajedno sa kratkim uvodom „Devil’s Church“) ili očaravajuću baladu „He Is“, sa impresivnim akustičnim gitarama i harmonijskim deonicama. Vredi pomenuti i bisere kao što su „Mummy Dust“, koja je možda i najbliža stvar NWOBHM žanru koju je ovaj bend ikada napisao, ili maestralni singl „Cirice“ koji na najbolji mogući način premošćava jamu između gorepomenutih bendova Black Sabbath i Blue Oyster Cult.

Kao i na prethodnom albumu, bend Ghost ostavlja najbolje za kraj, pa tako i pesma „Deus In Absentia“ ima jedan od najjačih refrena na albumu i zapečaćuje iskustvo zloslutnom horskom deonicom. Tu ujedno dolazimo i do ostalih aduta – dinamike i trajanja. Ukupnog trajanja od tek 41 minut, album balansira na tankoj liniji između kompletnog i nedorečenog, što je u mom slučaju rodilo želju da album okrenem još jednom tek da bih stekao osećaj da ta priča ima neki zaključak. U doba kada CD i vinyl ne ograničavaju trajanje albuma i stoga bendovi trpaju što više B-side materijala na svoje albume, pravo je osveženje čuti album koji nije predug i napet za slušanje.

Naravno, sve ovo bi bilo uzaludno da nema produkcije koja ideje benda Ghost može da iznese na najbolji mogući način. Klas Åhlund, koji potpisuje produkciju, uspeo je da zadrži osećaj sirove produkcije 70-ih i 80-ih, ali i provuče par modernih uticaja što celom albumu daje određenu dozu retro-futurističkog šmeka, koji savršeno paše uz distopijsku tematiku albuma. Iako je album pretežno fokusiran na gitare, ritam sekciji i klavijaturama je posvećeno jednako pažnje što album dodatno približava analognom dobu 70-ih.

Smatram da je već uzaludno apelovati na ljude da ovom bendu pristupe ozbiljnije i ostave po strani njihove teatralnosti kada i sam bend svoj imidž koristi kao keca iz rukava koji bi ih izdvojio iz gomile. Ipak, svako ko se usudi da zagrebe ispod površine može uvideti da je bend Ghost mnogo više od puke vašarske atrakcije, čemu album „Meliora“ najbolje svedoči. Objedinivši sve ono što ih čini jedinstvenim uspeli su da izdaju album koji bi jednom za svagda trebalo da stavi tačku na raspravu da li se radi o prolaznom trendu ili jednom od značajnijih bendova u muzici danas.

Ovaj članak prvo je objavljen na Nocturne Magazine sajtu
Piše Jovan Ristić

Lista pesama:

01. Spirit 
02. From The Pinnacle To The Pit 
03. Cirice 
04. Spöksonat 
05. He Is 
06. Mummy Dust 
07. Majesty 
08. Devil Church 
09. Absolution 
10. Deus In Absentia

4.5

Sažetak

Objedinivši sve ono što ih čini jedinstvenim uspeli su da izdaju album koji bi jednom za svagda trebalo da stavi tačku na raspravu da li se radi o prolaznom trendu.

Dodaj komentar