RECENZIJE ALBUMA

FOO FIGHTERS – „Sonic Highways“ (2014)

foo-fighters-sonic-highways-2014
Written by Hardwired Crew

FOO FIGHTERS
„Sonic Highways“
Alternative rock
(RCA Records, 2014)

Sam album nije jedan od njihovih svetlijih momenata, ali kada sagledamo činjenicu da je on doveo do snimanja serije i stvaranja ovako velikog koncepta prepunog ideja, onda je ovo jedno odlično obeležavanje dvadesetogodišnjice. Biće ovde novih hitova koji će se svakako zaoriti velikim koncertnim arenama, ali je šteta što su tako fantastičnom dokumentarnom serijom nesvesno stavili album u drugi plan i stvorili osećaj da je on samo tu da pojača snagu ovih osam epizoda. 

Muzičar ste, imate bend i kao ideja za novi album vam padne na pamet da napravite nešto potpuno revolucionarno, nešto što niko do sada nije uradio, a pritom imate i sredstva da tu ideju sprovedete u stvarnost. Ovako verovatno razmišlja svaki bend kada ulazi u studio, ali većini to naravno ne uspe jer su istinske genijalnosti zaista retke. Još pet muzičara je to pokušalo ove godine upustivši se u potpuno kreativno ludilo uma iz kojeg je i stvoren bend, pokušavajući da nađe svoje mesto među muzičkim velikanima i tako obeleži dvadesetogodišnjicu postojanja. Dave Grohl je došao na ideju da osmi studijski album FOO FIGHTERS snime u osam gradova koji predstavljaju kolevke američke muzičke istorije, a to su Čikago, Ostin, Nešvil, Los Anđeles, Sijetl, Nju Orleans, Vašington i Njujork, i tako stvori „Sonic Highways“. Tako su on i članovi benda – Taylor HawkinsNate MendelChris Shiflett i Pat Smear – stavljeni u potpuno različite atmosfere iz kojih će se stvoriti nove pesme. Projekat vredan divljenja i koncept kakav još niko u muzičkoj industriji nije ostvario. Pitate se zbog čega je ova ideja toliko velika? Evo zbog čega.

Ceo bend otputovao bi na nedelju dana u svaki od pomenutih gradova gde bi u kultnom lokalnom studiju radili na po jednoj pesmi. Svako veče, posle celodnevnog rada na instrumentalima, Grohl bi sa kamerom u rukama išao po gradu i intervjuisao poznate (ali i one koji su ostali poznati samo lokalno) muzičare koji su uticali na razvoj muzike u tom gradu. Poslednjeg dana u nedelji seo bi i od delova intervjua sklapao tekst za svaku pesmu i usklađivao ga sa instrumentalnim delovima. Tako su reči ljudi koji su obeležili muziku određenog grada utisnute u pesme i zajedno pričaju priču sa „zvučnih autoputeva“. Ovakav poduhvat za snimanje albuma je ogroman i bez dodatnih ideja, ali je Grohl neumorni fanatik koji je svoju ljubav prema kameri želeo da iskaže kroz dokumentarnu seriju nazvanu isto kao i album i koja se već prikazuje na kanalu HBO. U njoj se, kroz osam epizoda prikazuje kako je teklo stvaranje pesama, ali i celokupna muzička istorija gradova u kojima su snimali, kroz pomenute intervjue sa muzičkim legendama. Sve je nastalo iz njegove opsednutosti idejom o tome zašto je na primer Čikago kolevka blues muzike, Nju Orleans jazz zvuka ili Nešvil country izvođača, i kako to neki istorijski i kulturološki događaji utiču na stvaranje i razvoj određenih vrsta muzike.

Najveći problem ovog glomaznog projekta je taj što se sva ta ogromna lavina srušila na album. Dobio je toliko medijske pažnje, toliko najava i iščekivanja da ga je izgleda ozbiljnost svega ovoga (pa i samog dokumentarnog dela) progutala. Ovih osam pesama imaju svojih fantastičnih momenata, kontest koji ih spaja je genijalno osmišljen, ali kao da je istoimena serija za sada bolje prošla kod kritičara i same publike. Ovakvo pisanje tekstova je zanimljivo i inovativno, ali kao da je ostavilo traga na Grohl-ovoj poetskoj strani ličnosti. Naravno, on i sam za sebe kaže da nije pesnik i tekstopisac, nego muzičar, ali je do sada u karijeri imao zaista odličnih tekstova od kojih su neki nosili sjajne hitove kao što su „The Pretender“„Best Of You“„My Hero“„Walk“ ili „Everlong“. Možda sada, uprkos novim idejama i celokupnom konceptu, ipak nije trebalo da piše na ovakav način, u zakazanom roku, nego da sebi da oduška i vidi kuda će ga svi ti silni razgovori o muzičkoj istoriji odvesti. U tom delu prethodno izdanje „Wasting Light“ ipak ima veću težinu, iako je ovde inicijalna idejna ekslpozija veoma snažna, kao nikad do sad.

Muzički, album je fantastičan i to je ono što ga, pored osnovne pokretačke ideje, nosi. Uvodna pesma „Something From Nothing“, koju smo još pre albuma imali prilike da čujemo, je svoje noseće stubove postavila u sitnim detaljima kao što su gitarske varijacije. U prvoj epizodi serije, na primer, saznajete da je i producent Butch Vig morao da uskoči i pomogne da se sve izvede, iako već imaju tri gitare u bendu i gostujućeg gitaristu, Rick-a Nielsen-a iz legendarnog benda Cheap Trick. Muzički najšarenija saradnja desila se u Nju Orlensu na snimanju pesme „In The Clear“, koju su snimili sa jazz bendom Preservation Hall Jazz Band. U pretposlednjoj „Subterranean“, snimljenoj u Sijetlu gde su Foo Fighters održali prvu probu davne 1994. godine, Grohl se priseća grunge perioda i svojih strepnji pri napuštanju ovog žanra. Pesma „Congregation“ je svakako jedna od najboljih na albumu i govori o tome kako je muzika crkva čija smo svi mi zajednica, dok je poslednja „I Am River“ zaista prelepa i nabijena emocijama, te vas lako grabi u svoj njujorški stisak. Iako se primeti uticaj istraživanja svih ovih mesta i njihov zvučni prikaz, onaj njihov istinski muzički prizvuk ipak je odsutan i prepoznatljivi Foo Fighters zvuk je dominantniji. Pa dobro, kada bolje razmislimo, ovo i jeste njihovo izdanje. Najgluplja stvar bi bila ta da su otišli u svaki od ovih gradova i snimili po jednu jazz, jednu country, jednu blues pesmu, i tako dalje, u svom fazonu.

Biće ovde novih hitova koji će se svakako zaoriti velikim koncertnim arenama, ali je šteta što su tako fantastičnom dokumentarnom serijom nesvesno stavili album u drugi plan i stvorili osećaj da je on samo tu da pojača snagu ovih osam epizoda. Sam album nije jedan od njihovih svetlijih momenata, ali kada sagledamo činjenicu da je on doveo do snimanja serije i stvaranja ovako velikog koncepta prepunog ideja, onda je ovo jedno odlično obeležavanje dvadesetogodišnjice. U jednom intervjuu je Grohl nedavno rekao da će ovaj ceo projekat svima delovati kao minijatura kada vide šta se sprema za sledeći album i da već razrađuju ideje za njega. Uživajući u „zvučnim autoputevima“ i njihovom muzičkom i vizuelnom prikazu, strpljivo ćemo čekati tu novu gromadu od albuma. Do tada, srećan dvadeseti rođendan!

Piše Boris Džinić

Lista pesama:
1. Something From Nothing
2. The Feast And The Famine
3. Congregation
4. What Did I Do? / God As My Witness
5. Outside
6. In The Clear
7. Subterranean
8. I Am A River

4

Sam album nije jedan od njihovih svetlijih momenata, ali kada sagledamo činjenicu da je on doveo do snimanja serije i stvaranja ovako velikog koncepta prepunog ideja, onda je ovo jedno odlično obeležavanje dvadesetogodišnjice. Biće ovde novih hitova koji će se svakako zaoriti velikim koncertnim arenama, ali je šteta što su tako fantastičnom dokumentarnom serijom nesvesno stavili album u drugi plan i stvorili osećaj da je on samo tu da pojača snagu ovih osam epizoda. 

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.