RECENZIJE ALBUMA

FIVE FINGER DEATH PUNCH – „The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell, volume 2“ (2013)

five-finger-death-punch-the-wrong-side-of-heaven-and-the-righteous-side-of-hell-vol-2
Written by Hardwired Crew

FIVE FINGER DEATH PUNCH
„The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell, volume 2“
Groove Metal /Alternative Metal
(Prospect Park, 2013)

Five Finger Death Punch je jedan od bendova koji ne razočaravaju svoju publiku nužnim eksperimentisanjem i radikalnim menjanjem svog muzičkog iskaza. Ako vam se dopao prvi deo ovog albuma, kao i ako generalno volite ovaj bend, nema razloga da vam se „The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell, volume 2” ne svidi.

Budući da je pisan u isto vreme kada i četvrti, peti studijski album benda FIVE FINGER DEATH PUNCH prožet je identičnom atmosferom i istim zvukom. Bend je na kraju procesa pisanja pesama za novi album hrabro odlučio da, umesto da napavi selekciju i odbaci pojedine pesme, kako bi to većina bendova uradila, objavi sve što su smislili, te u istoj godini, na samo nekoliko meseci razmaka, izda dva albuma. Imajući podršku svoje izdavačke kuće za taj, naizgled herojski poduhvat, može se reći da su svi oko ovog benda svesni koliko su oni od samog nastanka, 2005. godine približili metal takozvanom  „mainstream-u“.

Ponovo opravdavajući mišljenje da svaka od njihovih pesama može postati singl i hit na bilo kom rock radiju, ne čudi što je veliki talas žestoke a ipak slušljive muzike ovog benda krenuo uzvodnim tokom ubrzo nakon što su svoje prve radove obelodanili na internetu.

Oba dela albuma “The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell” su snimani u studiju Hideot u Las Vegasu, a producent je bio Kevin Churko, poznat još po saradnji sa Ozzy Osbourne-om, Shania-om Twain, bendovima In This MomentModern Science, kao i mnogim drugima.

Volume 2 albuma The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell”  glamurozno otvara “Here To Die”. Ljuljanjem od čistih agresivnih deonica koje bi se očekivale u klasičnom metal zvuku do prepoznatljivog FFDP ublažavanja metalske brutalnosti, momci otkrivaju način na koji uspevaju da zaraze široke narodne mase muzikom za koju se pretpostavlja da nije predodređena da bude popularna. Izuzetno catchy vokalne deonice refrena, melodični rifovi i napredno uvrnute gitarske solaže, koje nikada nisu preduge i dosadne,  osnovne su karakteristike metal muzike Five Finger Death Punch-a.

Za razliku od prvog dela, na kojem se pojavilo mnogo poznatih gostiju, drugi deo je skoncentrisan na sam bend. Ipak, B-side nudi numeru „Weight Beneth My Sin“, na kojoj gostuje pevač hrišćanskog metal benda Demon Hunter,  Ryan Clark. Japansko izdanje ima dve bonus pesme. Jedna od njih je „Burn MF“ na kojoj se pojavljuje Rob Zombie, a na drugoj „I.M.Sin“  podršku je dao Kyo iz japanskog metal benda Dir En Gray.

Iako ništa ne iznenađuje na ovom albumu, očekivani standardni nivo kvaliteta pesama i zvuka je postignut. Za razliku od prvog dela, sa kojeg je kao prvi singl bila uzeta „Lift Me Up“, svakako ne samo zbog same pesme, koliko zbog gostovanja Rob Halford-a, težinu predstavljanja celog albuma sa ovog izdanja ponela je lagana i emotivna „Battle Born“. Iako možda ne muzički najsnažnija pesma na albumu, ona je sigurno jedna od najprijemčivijih najvećem broju slušalaca, a sudeći po tome da je u pitanju bend koji u svom opusu ima popriličan broj balada, izbor je razuman.

„The Agony of Regret“, nežna i instrumentalna, kroz ne preterano dugo igranje sa žicama električne i akustične gitare, idealan je uvod za „Cold“,  predivnu power baladu. Moglo bi se reći da su one zaštitni znak ovog benda, a da se su ove dve numere, iako odvojene, zapravo jedna celina. Potresno emotivna, sa dirljivim rečima, ovo je još jedna od pesama koja je svetlucavi treptaj sa ovog albuma.

„A Day in My Life“ će, ubedljivom žestinom i dovoljnom količinom melodije u refrenu, sigurno naterati i one koji nisu zaljubljeni u agresivan zvuk da je poslušaju.

Tradicionalna narodna pesma, koju su snimile na stotine muzičara, „House of the Rising Sun“ dobila je novo izvođenje. Komercijalni uspeh i popularnost doživela je davne 1964. godine, kada je engleski rock bend The Animalsupravo sa njom  dosegao prvo mesto na top listama u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Švedskoj, Finskoj i Kanadi. Skoro pola veka kasnije, pesma teško da će ponovo doživeti sličan uspeh, ali je osvežena i sačuvana od zaborava i njime je fino završen The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell, volume 2” .

Five Finger Death Punch je jedan od bendova koji ne razočaravaju svoju publiku nužnim eksperimentisanjem i radikalnim menjanjem svog muzičkog iskaza. Oni su stabilno postojani u onome što rade i prepoznatljivi „na prvo uvo“. Ako vam se dopao prvi deo ovog albuma, kao i ako generalno volite ovaj bend,  nema razloga da vam se The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell, volume 2” ne svidi.

Piše Milica Marić

Lista pesama:
01. Here To Die
02. Weight Beneath My Sin
03. Wrecking Ball
04. Battle Born
05. Cradle To the Grave
06. Matter Of Time
07. The Agony Of Regret
08. Cold
09. Let This Go
10. My Heart Lied
11. A Day In My Life
12. House Of The Rising Sun

4

Five Finger Death Punch je jedan od bendova koji ne razočaravaju svoju publiku nužnim eksperimentisanjem i radikalnim menjanjem svog muzičkog iskaza. Ako vam se dopao prvi deo ovog albuma, kao i ako generalno volite ovaj bend, nema razloga da vam se „The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell, volume 2” ne svidi.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.