IZVEŠTAJI SA KONCERATA

FC APATRIDE UTD u Beogradu – Terapija kontraritmovima

Written by Nenad Pekez

U vrtlogu brzog i haotičnog života gladnog neprekidnog “progresa” FC APATRIDE UTD održali su koncertnu promociju albuma snimljenog 2013, završenog 2015, i konačno objavljenog 2017. godine. Ne baš klasičan scenario objavljivanja albuma u ovom savremenom dobu, priznaćete. Na pitanje zašto se sve toliko odužilo, frontmen benda Kheirawi u intervjuu za naš magazin rekao je: “Novac. Ničega drugog – inspiracije, rada i dobre volje – nije manjkalo”. Ali da se oni uopšte nisu brinuli o brzini progresa, pa sigurno da nisu.

FC Apatride UTD @ Atom Akademija, Beograd | foto: Zoran Stanić

Ovog puta bez konkretnog političko-socijalnog povoda kako smo navikli od njih, bend je svirao dve uzastopne večeri u beogradskom klubu Atom Akademija podređujući svirke isključivo promociji albuma “Roots History Book”. Nije bilo velikih zastava, niti posebne kostimografije, već je fokus pre svega bio na izvedbi muzike. S obzirom da se radi o njihovom muzički i produkcijski najkompleksnijem albumu do sada, ali i da imaju dva nova člana benda (bubanj i gitara), takav pristup je i bio očekivan. Imali su izazovan cilj, koji su sami sebi postavili tom kompleksnošću studijske forme albuma – preneti atmosferičnost i energiju kojom album odiše na živu svirku. “Verujem da nikad nismo bolje zvučali”, rekao je Kheirawi nakon instrumentalne izvedbe “Old School Rebel” i duboke, kosmičke “Big Bang”. Potom, usledio je pravi big bang.

Doduše, ovaj big bang bio je drugačiji nego što možete zamisliti. Miran, ali u potpunosti efikasan i pre svega “kontraproduktivan” u odnosu na vrtlog savremenog života koji se odvijao izvan kluba i mnogo dalje. Sa velikih brzina od 300 km/h i više, na kojima su naši “savremeni” umovi navikli da rade, prešaltali su nas na 20 km/h, spore kontraritmove, mantrične, postojane bas linije i atmosferični roots reggae u svojoj esenciji. Nasuprot sveopštoj buci, dobili smo mir i energiju, izvrnuti naglavačke posmatrajući svet iz drugačije perspektive. Bila je to dvodnevna kontra svemu što sistem predstavlja, koja nam je pokazala drugačiju vrstu progresa, onu koja se može osetiti samo u momentu.

FC Apatride UTD @ Atom Akademija, Beograd | foto: Zoran Stanić

Muzika i novi album u prvom planu uticali su na ukupan odziv, te je klub bio ispunjen najvećim fanovima pre svega novog albuma, dok su izostali oni koji su možda bili privučeni uvek aktuelnim političkim povodima njihovih svirki i ljubitelji starih pesama. Mirna i fokusirana atmosfera bila je prekinuta s vremena na vreme samo pojedinim eskalacijama ushićenja, kao tokom druge večeri, nakon dužeg vokalnog prelaza u pesmi “Made of Stone”, ispraćenim još dužom i moćnijom gitarskom solažom, koji su ostavili sve prisutne u potpunom oduševljenju.

Pored pesama sa novog albuma, obe večeri čuli smo i po jednu pesmu sa starijih albuma, “Serbia 99” prve i “Soldiers of Hamas” druge večeri, kojima su zatvarali svirke. Kheirawi se mnogo zahvaljivao publici, dok je publika odgovarala velikim ovacijama na krajevima svirki. Želje publike za još dužim svirkama i nekim drugim starijim pesmama ovog puta ipak nisu bile uslišene. Bar ne do naredne godine, za kada je bend već nagovestio nove nastupe. U svom ritmu, postojanom i upornom…

FC Apatride UTD @ Atom Akademija, Beograd | foto: Zoran Stanić