RECENZIJE ALBUMA

FC APATRIDE UTD – „Third Worldism“ (2019)

fc-apatride-utd-recenzija-2019
Written by Nenad Pekez

FC APATRIDE UTD
„Third Worldism“
Earth Works Outernational
CD/DL
2019

FC Apatride UTD su glasnije nego ikad poslali poruke podške i snage za sve borbe ovog sveta koje se vode protiv imperijalističkih, kapitalističkih i samim tim fašističkih sistema.

Nadmetanje između vampirskih država u tome ko će ostvariti veću moć i prevlast nad materijalnim resursima postoji oduvek. Jedine žrtve i kolateralna šteta u tom apsolutno bezobzirnom nadmetanju su zemlje i narodi Trećeg sveta. Laka krv. Oni kojima je potrebna “civilizacija” – sud koji su slobodno doneli sami “civilizovani”. Da li smo se pomerili s mesta u prethodnih nekoliko vekova ili su metodi eksploatacije doživeli metamorfozu ostajući podjednako aktuelni kao i uvek, jedno je od glavnih pitanja koje FC APATRIDE UTD direktno postavljaju novim albumom “Third Worldism”.

U fiktivnoj biblioteci muzičkih izdanja, albumi Apatrida bi stajali u delu za stručnu literaturu. Vrlo verovatno biste morali da tražite dozvolu za pristup tom odeljku. Slušajući sve njihove albume, zaista se osećam kao da čitam knjige. Knjige koje imaju jasno smišljene forme i koncepte, sa odeljcima (pesmama) koje zajedno čine celinu i daju uvid u jednu konkretnu temu. Svakim albumom ti koncepti postaju oblikovaniji i jasniji. Fascinatno je retko videti danas da autori pristupaju temama tako studiozno i predstavljaju albume na takav školski način. Baš onako kako je rađeno u nekim starijim vremenima.

“Third Worldism” će nas upoznati sa mnogim realnim borbama i sukobima koje se svakog dana odvijaju širom sveta, a kojih uopšte nismo svesni. Delom zbog medija, jer svakako nećemo na naslovnim, a ni na onim ostalim stranama videti ove teme, ali i zato što smo jednostavno nezainteresovani za sve što se događa iole dalje od našeg praga. Pitanje je koliko nas interesuje i to do praga. Apatridi nas upravo zato odvode direktno u šume Trećeg sveta, rame uz rame sa maoističkim gerilskim trupama Naksalita u Indiji (oni koji pomno prate Asian Dub Foundation možda se sete pesme “Naxalite”) i Nove narodne armije (NPA) na Filipinima. S jedne strane, Naksaliti kao najveća gerilska trupa u Aziji i NPA na Filipinima već godinama unazad vode oružane bitke protiv represija i diktatura svojih vlada iza kojih stoje imperijalističke države. Ovi pokreti se slave kroz pesme “Naxalites” i “Camarine Sur”. Ne izostaje ni pomen sličnog turskog pokreta DHKP-C (“Singa Ye!”). Rasistički sukobi u Fergusonu (SAD) koji su doživeli vrhunac ubistvom vođe Ku Klux Klana su opisani u istoimenoj pesmi (“Ferguson”).

Izdanje je snimljeno u prestižnom rege studiju Earth Works u Amsterdamu i izdato je pod labelom njihove izdavačke kuće. Samo po sebi ovo je veliko priznanje za dosadašnji rad benda, a osim njih jedino je Kojot od domaćih izvođača imao priliku da ozbiljnije snima i radi u tom studiju. Osim što su konceptu albuma prišli školski, snimanje je odrađeno podjednako staromodno, sa analognom opremom, sirovo, bez kozmetike. Zajedno sa instrumentima naštimanim na 432Hz i više nego ugodnom produkcijom, album će svojim mantričnim vibracijama delovati terapijski i namamiti vas na neprestano slušanje. Što se mene tiče, nakon prvih nedelju dana ne bih se pomerio od prve 2 ili 3 pesme, ali sam za potrebe recenzije morao nastaviti dalje.

Jednostavno rečeno, FC Apatride UTD su glasnije nego ikad poslali poruke podške i snage za sve borbe ovog sveta koje se vode protiv imperijalističkih, kapitalističkih i samim tim fašističkih sistema. Za one koji sve stavljaju na crtu svakoga dana. Protiv onih kojima je jedini Bog novac tj. njihovo sopstveno dupe. Neko bi mogao dobaciti opasku da se nas ove teme ne tiču mnogo, ali samo nešto podrobnije opažanje nam može ukazati da su slični metodi eksploatacije prisutni i na našim prostorima. Daleko od toga da se nas ovo ne tiče. Drugačiji uvidi u svet i sadašnjicu su nam potrebni, a “Third Worldism” nam upravo to daje.

Spisak pesama:

01. Ah Come
02. Take Em Out
03. Parasite State
04. Camarine Sur
05. Belly Gun Button
06. Ferguson
07. Black Against Empire
08. Naxalites
09. In My Dying Time
10. Sing Ye!

4.5

FC Apatride UTD su glasnije nego ikad poslali poruke podške i snage za sve borbe ovog sveta koje se vode protiv imperijalističkih, kapitalističkih i samim tim fašističkih sistema.

Dodaj komentar