IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Fates Warning u Beogradu – Dva sata kvalitetnog proga

fates-warning-live-belgrade-2018-featured-raport
Written by Jovan Ristić

Dok sam uživao u koncertu sinoć, nisam mogao a da se ne prisetim prvog koncerta benda Evergrey u Srbiji, sada već davne 2007. godine. Sećam se oduševljenja na licima članova benda pred divljačkom publikom koja kao da u životu nije videla koncert (što je za mnoge verovatno i bilo istina). Čini mi se da je toga sve manje. Nekada smo važili za publiku koja raspamećuje bendove, danas mi se sve više čini da dobar deo publike sedi skrštenih ruku i broji greške. Postali smo pomalo razmaženi.

fates-warning-live-belgrade-2018-photo-dajana-rojek

Fates Warning uživo u Beogradu, photo Dajana Rojek

*** klikom na fotku otvarate galeriju sa nastupa benda Fates Warning ***

Stoga je koncert benda FATES WARNING koji se održao sinoć u klubu Doma omladine bio ogromno oduševljenje za mene. Skoro religijsko iskustvo. Znate one crkve po Americi gde svi pevaju, tapšu i padaju u trans kada ih sveštenik dotakne po čelu. Tako nekako je izgledalo i sinoć. Pevanje u glas svake note, nadglašavanje benda, tapšanje i glasni aplauzi raspametili su bend. Možda je tome doprinela činjenica da su momci iz benda već najavili da svaki koncert na ovoj turneji snimaju za budući koncertni album. Siguran sam da će im snimak naše publike biti i više nego koristan u miksu istog.

fates-warning-live-belgrade-2018-photo-dajana-rojek

Fates Warning uživo u Beogradu, photo Dajana Rojek

Ovo je bendu drugi put u Beogradu, kako su na istom mestu nastupali pre četiri godina. Naravno i lista je shodno tome bila drugačija, čak i dosta opširnija – toliko da se ovaj dvočasovni koncert otegao duboko u noć. Akcenat je bio na novom albumu „Theories of Flight“ koji tokom ove turneje promovišu. Koncert su otvorili upravo uvodnom numerom tog albuma, „From the Rooftops“. Kakav start! Nema boljeg načina da zagreješ publiku od pesme koja se polako gradi da bi na kraju eksplodirala u opšte oduševljenje svih prisutnih. Alder je moćno i sa lakoćom iznosio deonice, a u njegovom glasu nije bilo ni trunke umora do kraja nastupa.

fates-warning-live-belgrade-2018-photo-dajana-rojek

Fates Warning uživo u Beogradu, photo Dajana Rojek

*** klikom na fotku otvarate galeriju sa nastupa benda Fates Warning ***

Bend je uz novi predstavio i dosta starog materijala, te ni old-school fanovi nisu izašli razočarani. Zapravo verujem da niko nije izašao razočaran. Od zamerki bih svakako istakao zvuk koji je bio preglasan u zavisnosti od toga gde stojite, što je problem koji često mori ovaj prostor. No, sa druge strane nisam primetio da je bilo kome to oduzelo od ukupnog utiska. Svakako najupečatljiviji trenutak se desio na samom kraju koncerta kada je pevač Ray Alder skoro zaplakao, ili bar ja mogu da se zakunem da je bio na ivici suza. Virtuozni Jim Matheos proveo je većinu koncerta u mračnom delu bine, ali čak ni on nije bio škrt na emocijama dok se zahvaljivao prisutnima.

methodica-live-belgrade-2018-photo-dajana-rojek

Methodica uživo u Beogradu, photo Dajana Rojek

*** klikom na fotku otvarate galeriju sa nastupa benda Methodica ***

Možda sam se malo zaneo, ali svakako nisam zaboravio na bend koji je otvorio veče, italijanski sastav Methodica. Iako dosta usviran bend, čini mi se da nije uspeo da dopre do većeg dela publike. Razlog tome je su verovatno moderni elementi kao neki elektronski semplovi koji su dočekani vidljivim negodovanjem mnogih u publici. Bend svira neku moderniju verziju progressive metala sa nekim sličnostima sa gorepomenutim Evergrey i virtuoznim klavijaturama kakve samo Italijani mogu da komponuju. Posebno se istakao frontmen Massimo Piubelli koji je u transu izneo ceo nastup. U pauzi između bendova, šetajući kroz salu čuo sam priče o nastupu predgrupe koji je upravo prošao, ali i prepričavanja događaja sa koncerta benda Kreator kada je Mille izneo Rumunsku zastavu. Očigledno je anegdota koja će se još neko vreme prepričavati.

Fates Warning je bend kome očigledno ne treba mnogo da napravi dobru atmosferu. Kako nisam bio na prvom koncertu, prijatno me iznenadilo koliko fanova, i to iskrenih fanova imaju u Srbiji. Koncert je održan u organizaciji večitih boraca za kultne bendove koji nemaju širok komercijalni potencijal, Mjölnir PromotionsZajedno smo napravili neverovatnu atmosferu kakvu nažalost više ne viđamo toliko često. Sreća pa je na kraju ovo veče zauvek zabeleženo zvučnim zapisom. Kakav će to live album biti!

fates-warning-live-belgrade-2018-photo-dajana-rojek-04

Fates Warning uživo u Beogradu, photo Dajana Rojek

*** klikom na fotku otvarate galeriju sa nastupa benda Fates Warning ***

Dodaj komentar