IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Fabrizio Bosso & Schime Trio+1 u Beogradu – Dizzy Gillespie prošetao Domom omladine

fabrizio-bosso-schime-trio-dom-omladine-2017-jovan
Written by Hardwired Crew

Džez, auh. Ta muzika za mene predstavlja nešto specijalno. Moram priznati, ne previše dugo, još uvek sam nov u tom svetu, ali sam zadovoljan kako se sve to razvija kod mene. Ako me pitate koji su najveći hitovi Dizzy Gillespie-a, neću umeti da vam kažem nijedan! Nijednu pesmu po imenu. A smatram ga svojim omiljenim džez muzičarem. Meni je džez da pustim ploču, album, miks, šta god i da odlutam mislima.

fabrizio-bosso-schime-trio-dom-omladine-2017-jovan-02

Schime Trio+1 @ Dom omladine | Foto: Jovan Ristić

Sad, iako pišem o džezu, neću se truditi da zvučim sofisticirano, ili nešto slično. Ne, u ovom tekstu dobićete moje skromno viđenje ove večeri. Kao neko ko želi da zna što više o domaćoj muzičkoj sceni, Schime Trio sam samo znao po imenu. Žao mi je što ih ranije nisam preslušao, a to definitivno hoću, ukoliko postoji neka digitalna verzija njihovih albuma. Iako mlad bend, polako gaze sve pred sobom i guraju ka samom vrhu džez scene u regionu, pa i šire. Od drugog albuma, Luki Ignjatoviću na saksofonu, Borisu Šainoviću na kontrabasu i Predragu Milutinoviću za bubnjevima, pridružio se klavirista Sava Miletić i sada su Schime Trio+1. Treba napomenuti da je Peđu na bubnjevima na ovom koncertu menjao Dušan Novakov.

fabrizio-bosso-schime-trio-dom-omladine-2017-jovan-01

Fabrizio Bosso & Schime Trio+1 @ Dom omladine | Foto: Jovan Ristić

U prve dve pesme na koncertu imali smo prilike da se upoznamo sa Schime Triom. Ova četvorka mi je u samo par trenutaka pokazala gde im je mesto i da što pre pronađem neki njihov album, ili odem na neki njihov samostalan koncert. Iskreno, jedva čekam. Nakon toga, na bini im se pridružuje glavna zvezda večeri – Fabrizio Bosso. Jedan od najcenjenijih trubača Italije i Evrope. Kada je izašao na binu, jedina pomisao mi je bila da izgleda kao hipster, koji radi u HR odeljenju neke IT firme. A onda uzme trubu. Sto mu gromova!

fabrizio-bosso-schime-trio-dom-omladine-2017-jovan-04

Fabrizio Bosso @ Dom omladine | Foto: Jovan Ristić

Pošto sam ove godine propustio Beogradski džez festival, ovaj koncert mi je došao kao iskupljenje. Samom sebi, naravno. Bosso je dominirao scenom. Ako vam je poznata britanska serija „Mighty Boosh“, onda znate kako izgleda kada vas obuzme „The Spirit of Jazz“. E tako je on izgledao. Obuzet muzikom, ponet euforijom, predvodio je ovu petočlanu družinu. Svaki od članova je imao svojih pet minuta dokazivanja. Svi su pokazali šta umeju. Kao basista, moram priznati da je kontrabas jedini muzički instrument koji bolje zvuči. Konstantna nabijanja tenzije iz pesme u pesmu, praćene eksplozijom zvuka. Predivno. A Luka na saksofonu i Fabrizio sa trubom su se savršeno dopunjavali. Imao sam priliku da prisustvujem i „jazz-off“ okršaju ove dvojice virtuoza. Svi ostali instrumenti se utišaju, a oni započnu svoje naizmenično prepucavanje. To je, osim što je zvučalo, i izgledalo zaista genijalno i neizmerno mi je drago što sam imao priliku da tome prisustvujem.

fabrizio-bosso-schime-trio-dom-omladine-2017-jovan-06

Fabrizio Bosso & Schime Trio+1 @ Dom omladine | Foto: Jovan Ristić

Velika sala Doma omladine, stolice i džez. Lepše ne može. Ovakvi koncerti su uvek nešto specijalno i ostanu mi duboko, duboko urezani u pamćenje. Iako ih za svoje dvadeset i tri godine nisam odgledao mnogo. Zažmurim i završim u nekom svetu, ko zna kom. Možda baš u istom u kom je bio i Dizzy dok je stvarao te kompozicije.

Piše Uroš Matović

fabrizio-bosso-schime-trio-dom-omladine-2017-jovan-03

Fabrizio Bosso & Schime Trio+1 @ Dom omladine | Foto: Jovan Ristić