IZVEŠTAJI SA FESTIVALA

Exit Festival (drugi dan) – Puno srce metala

phil-anselmo-exit-marko
Written by Jadranka Balaš

Nakon rekordne posete prve večeri, nije u pitanju ni marketinški trik niti bilo šta drugo nego činjenica da se kroz tvrđavu a i oko nje jedva moglo kretati, drugo veče smo malo prodisali i vratili se normalnom festivalskom funkcionisanju. Ili su bar disali oni koji ili ne znaju ili ih ne zanima ko dolazi da pokori tvrđavu i našu malu zemlju, i koliko god da je malo ovaj nastup izreklamiran u odnosu na druga, za mene bar, mnogo nebitnija imena muzičke scene, sinoć je gitarski zvuk apsolutno izdominirao i metal se vratio na velika vrata na Exit festival.

Iako sam zov sa glavne bine mogla da osetim tokom celog dana uz ono svima poznato grčenje u stomaku i nenormalnu količinu treme kao kad treba da odete na dejte sa voljenom osobom na tvrđavu mi je nemoguće da se popnem a da prvo ne svratim da obiđem moju Exit kuću i metal porodicu. Explosive Stage na kome su u tom momentu svirali momci iz Vrbasa HASTE odisao je uzbuđenjem među metalcima pred, mogu slobodno da kažem, događaj naših života, dok je ostatak stajao u redovima i redovima čekajući da upozna i pruži ruku legendi lično.

ritam-nereda-exit-2019

Program na glavnoj bini otvorili su domaći heroji RITAM NEREDA. Kod nastupa ovog benda nikad nema greške. Ista energija, večito nasmejani i harizmatični Boban i ekipa zagrejali su brojnu publiku onako kako samo oni umeju i kako rade decenijama unazad. Jedini problem u mom slučaju je što nisam bila svesna ni kad su počeli ni kad su završili, kad se dogodio change over na bini, kada je pao mrak, komarci počeli da iritiraju. Kad su se skupili svi ti „ljuti“ metalci i obojili Main Stage u crno. Sećam se samo da su se pojavile neke prilike na bini i da sam se opet našla u onom mom „čuvenom“ stanju „On je stvaran!“ kada je Philip Anselmo izašao na binu u pratnji svog benda THE ILLEGALS.

phil-anselmo-exit-2019

Phil Anselmo & The Illegals @ Exit Fest 2019 | Foto: Jovan Ristić

Moj dejt sa mojom ljubavi života je počeo uz „Mouth for War“. Mislim da govorim u ime svih kada kažem da ono što se desilo sinoć ostavlja trag na srcu i duši zauvek. Menja sve. PANTERA je bio bend uz koji smo odrasli, koji smo obožavali, čiji gubitak nikad nije prežaljen, čije će se pesme pevati dokle god svet postoji. Euforija je rasla sa svakom sledećom, kez na licu postajao sve širi, srce prepuno do granica pucanja. Kako prelep, nezaboravan prizor hiljade i hiljade stisnutih pesnica u vazduhu dok nas Phil i bend vraćaju u prošlost hitom do hita i diraju tamo gde najviše ali i najlepše boli. Grmele su „Walk“, „Becoming“, „I’m Broken“, najvoljenija „This Love“, „Walk“, „Fucking Hostile“, koju god da su odsvirali energija nije opadala baš naprotiv, pretila je da sruši tvrđavu. I možda su neke pesme falile, možda nije ni jedna, možda je sat vremena bilo premalo a možda taman dovoljno da napunimo baterije, jer da se ne lažemo, i da je set trajao tri dana Pantera-e ćemo zauvek ostati željni.

phil-anselmo-exit-2019

Phil Anselmo & The Illegals @ Exit Fest 2019 | Foto: Jovan Ristić

Hvala predivnim ljudima u publici što su sinoć pevali kao jedno i pokazali da metal i te kako živi u našim srcima, i da se muzika voli kao ništa na svetu. Hvala Phil-u što je još tu, što je izneo sinoćni nastup na spektakularan način dostojan nekoga njegove veličine i benda koji je predstavljao. Hvala mu na sirovoj energiji, stavu, ljubavi koju nam je pružio i kojom nas je podsetio da je metal način života, i to najlepši. Hvala mu što održava plamen živim i ne dozvoljava da se Dimebag i Vinnie Paul nikad zaborave. Mnogi će reći to je samo tribute. Jeste. Ipak je sve što nam je od Pantere ostalo, i jedina prilika da je čujemo uživo u bilo kakvom obliku. I bez preterivanja mogu da kažem , da je ovo bio jedan od najlepših i najemotivnijih metal koncerata na kojem sam bila, i hvala „onom gore“ ako postoji što sam bila te sreće da ovome prisustvujem. Posle ovoga, kako i gde dalje?!

Svet je možda na kratko stao za mene i bilo mi je jako teško da se uključim u njega ali je veče metala nastavljeno. Na Explosive-u grmeli su uveliko WHITECHAPEL na krcatom stejdzu prepunom nasmejanih lica, punih elana i želje da se ovo savršeno veče nikad ne završi. I dali su nam dodatnu dozu koja je bla više nego dovoljna da nastavimo dalje.

whitechappel-exit-2019-jovan

Whitechapel @ Exit Festival 2019 | Foto: Jovan RIstić

Jedan od iščekivanijih momenata ove večeri bili su OCTOBER TIDE, bend koji je počeo kao sporedni projekat članova sastava Katatonia. Nakon decenije pauze vratili su se na scenu kao jedan do najperspektivnijih death-doom sastava današnjice i ne mogu dovoljno da zahvalim najdražoj imenjakinji što nas je mesecima trovala samo njima i zarazila da sam jedva čekala da ih čujem. Fenomenalan nastup kojim su nadam se pridobili još kojeg fana jer su definitivno bend na koji treba obratiti pažnju.

Savršen uvod za zvezde sinoćnjeg programa ARCTURUS koji su uz specijalan nastup Marie Margoth oko jedan sat posle ponoći izdominirali najžešćom binom na Balkanu i postarali se da drugo veče Exit festivala bude jedno od najboljih u poslednjih nekoliko godina. Iako je program nastavljen do ranih jutarnjih časova, umor je ipak pobedio, želja za snom nadvladala. Nekad zaista i treba prekinuti kad je najlepše. Nije moglo lepše nego što je bilo sinoć.

arcturus-еxit-2019

Arcturus @ Exit Festival 2019 | Foto: Jovan Rиstić