RECENZIJE ALBUMA

EDITORS – „In Dream“ (2015)

Written by Hardwired Crew

EDITORS
„In Dream“
Indie Rock / Alternative Rock / Post-Punk Revival
(PIAS Recordings, 2015)

Konačno su se upustili u izgubljene dimenzije sanjarenja, u potragu za mračnim delovima svojih i naših ličnosti, te u eksperimentisanje sa zvukom i produkcijom. „In Dream“ je izdanje koje svoju primamljivost iskazuje na tako mračan način, sprogorećim pesmama čija jeza vam ne izbija iz glave.

Prethodni album britanskog benda EDITORS „The Weight Of Your Love“, povodom čije turneje sam i uspeo da ih čujem pre dve godine na Sziget festivalu, kod publike i nije prošao baš onako dobro kako su se oni nadali. Kako su i sami ovog leta rekli najavljujući peti studijski album „In Dream“ – na prethodnom izdanju je publika mogla da čuje kako zvuči kada oni ponovo uče da hodaju, i to na novim nogama. Sada su ovo i te kako nove noge na kojima šetaju kroz duboke nivoe snova, dok nam novim idejama prikazuju potpuno novi, još mračniji i zamišljeniji zvuk svojih misli.

Već na samom početku će vas kroz „No Harm“ tako lako uvesti u priču koja se prožima celim albumom i prikazati vam mračnu atmosferu kojom on odiše u svakoj noti, ritmu i glasu. „Forgiveness“ sa baršunastim, divnim i slojevitim vokalima Tom-a Smith-a nošenim odličnim elektronskim ritmovima deluje kao nešto što bi Bowie stvorio na početku svoje karijere, dok je „Salvation“ ogroman i snažan poziv na bunt koji izazivaju smirenim instrumentalnim delovima i jezivo dubokim vokalima, te njihovim prerastanjem u prave električne oluje. „Life Is A Fear“ osećamo kao udaljen i milostiv prikaz distopijske atmosfere i strepnje koju ona nosi i u koju se tako lako ušuškavamo. Kod retko kojeg benda se može tako dobro čuti prikaz ovakvih ideja kao što to rade Editors. Jedino kod finskog benda Beastmilk, odnosno sada preimenovanom u Grave Pleasures, čija muzika pomalo i podseća na zvuk Editors-a. „Our Love“ donosi nam ritmove benda Bronski Beat, koje sam nedavno već spominjao u recenziji fantastičnog novog albuma Brandon-a Flowers-a The Desired Effect.

Iako je ovo bend kojem je poslednjih godina poprilično porasla popularnost u vidu konstantno rasprodatih koncertnih prostora, visokih pozicija na listama hitova i nominacija za razne nagrade, ipak je delovalo kao da nisu dostigli pravu moć i potpunu kontrolu nad pesmama koje stvaraju. Na ovom albumu su se konačno upustili u izgubljene dimenzije sanjarenja, u potragu za mračnim delovima svojih i naših ličnosti, te u eksperimentisanje sa zvukom i produkcijom. Na ovo je u velikoj meri uticalo i to što su na kratko u pesmama ostavili gitare sa strane i pokušali da prikažu svoje ideje na drugačije zvučne načine, kao na primer u potpuno iznenađujućim numerama „All The Kings“ i „Life Is A Fear“ inspirisanim alt-pop zvukom osamdesetih godina prošlog veka, uz simpatičnu i u okvirima tame veselu baladu „Ocean Of Night“, u kojoj gostuje sjajna Rachel Goswell iz benda Slowdive. Ono što je još jedan „plus“ i novost koju su uradili jeste to da je ovo prvi album koji su oni sami producirali, dakle napravili su ga isključivo njih petorica u potpunoj izolaciji, samo oni i muzički studio.

Odličan album koji će svojom jezivom atmosferom natopljenom elektronskim elementima sasvim sigurno osvojiti srca njihovih fanova. Oni koji očekuju da čuju bend koji se 2002. godine pojavio na britanskoj sceni albumom „The Back Room“ biće razočarani jer je većina starih tragova izbrisana. Ovo su neki novi Editors-i kojima treba da daju priliku i vrlo brzo će ih osvojiti. „In Dream“ je izdanje koje svoju primamljivost iskazuje na tako mračan način, sprogorećim pesmama čija jeza vam ne izbija iz glave.

Piše Boris Džinić

Lista pesama:
01. No Harm 
02. Ocean Of Night 
03. Forgiveness 
04. Salvation 
05. Life Is A Fear 
06. The Law 
07. Our Love 
08. All The Kings 
09. At All Costs 
10. Marching Orders

4

Konačno su se upustili u izgubljene dimenzije sanjarenja, u potragu za mračnim delovima svojih i naših ličnosti, te u eksperimentisanje sa zvukom i produkcijom. „In Dream“ je izdanje koje svoju primamljivost iskazuje na tako mračan način, sprogorećim pesmama čija jeza vam ne izbija iz glave.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.