RECENZIJE ALBUMA

EDGUY – “Monuments” (2017)

Edguy-Monuments-2017-new-album-art
Written by Jovan Ristić

EDGUY
“Monuments” (2017)
Heavy/Power Metal
Nuclear Blast Records

Vesela nemačka power metal petorka slavi 25 godina postojanja uz opširnu kompilaciju pod imenom „Monuments“.

Da je Edguy zapravo tip, sada bi očajnički pokušavao da pronađe posao i da nađe svoje zvanje, mučio bi se sa svakojakim egzistencijalnim krizama i pokušavao da nađe odgovore na sva ta pitanja na dnu boce. Srećom, pošto je Edguy zapravo bend 25 godina znači da se već pola veka bore sa promenljivom muzičkom industrijom i to dosta uspešno. Nemačka power metal petorka je odlučila da ovo proslavi gomilom novih pesama, starih pesama i koncertnim albumom upakovanim u set pod imenom „Monuments“.

Album koji je objavljen 14. jula za dugogodišnjeg partnera i izdavača Nuclear Blast sadrži pet novih pesama koje potpisuju skoro svi članovi benda, što je jako neobično kako je frontmen i pevač Tobias Sammet obično jedini zadužen za komponovanje uz povremeni kreativni upliv gitariste Jens-a Ludwig-a.

Album takođe sadrži skoro dva CD-a najpoznatijih hitova, najpoznatijih B-strana i najpoznatijih ne-tako-poznatih pesama. Za šlag na već bogatoj torti, bend je iz naftalina izvukao stari koncertni snimak načinjen 2004. godine u Sao Paulu tokom turneje Worldwide Hellfire Tour, koji nas vraća u vreme kada je Sammet bez mnogo truda mogao da uradi špagu u vazduhu kao slavni David Lee Roth.

Verujem da bi bilo prikladno pre svega reći koju reč o novim pesmama. Kao što sam već pomenuo, pesme su komponovali skoro svi članovi benda: gitaristi Jens Ludwig i Dirk Sauer, kao i basista Tobias Exxel. Rezultat toga su pesme koje definitvno zvuče sveže i čak nas vraćaju u power metal dane ovog sastava, posebno kroz pesme „Landmarks“ I „The Mountaineer“.

Sa druge strane su pesme koje je napisao Sammet, „Ravenblack“ I „Open Sesame“, koje nastavljaju tamo gde je album „Space Police: Defenders of the Crown“ iz 2014. godine stao. Pesme poseduju određeni kvalitet B-strana, što svako ko je imalo upoznat sa radom benda Edguy može shvatiti isključivo kao kompliment. Samo se setite pesama poput „Holy Water“, „Spooks in the Attic“ ili „Judas at the Opera“ (koje su se našle i na ovom albumu) i biće vam jasno o čemu pričam.

Kada smo kod komplimenata, onu ne tako smešnu opasku sa početka koja se odnosi na „najpoznatije ne-tako-poznate“ pesme takođe treba shvatiti tako. Umesto da na album uvrste samo najbolje od najboljih, bend je odlučio da uključi i par pesama koje možda nisu bile hitovi poput „King of Fools“ ili „Superheroes“ poput „9-2-9“ ili „Rock of Cashel“, ali koje su i dalje izuzetne kompozicije koje pokazuju mnoge strane Sammet-ove kreativnosti.

Na kraju, poslednji disk u vidu DVD izdanja sadrži ceo koncert i kompletnu videografiju benda. Već smo imali prilike da vidimo par pesama sa istog nastupa na EP izdanju „Superheroes“ iz 2005. godine. Ovog puta bend je odlučio da objavi ceo koncert na radost mnogih koji su ostali željni nakon što su videli kako je bend zvučao u vreme kada su konačno stekli poštovanje mnogih i probili se na mainsteram scenu.

„Monuments“ možda nije dugoočekivani celi 11. album vickastih Nemaca, ali je sjajan način da proslave ovakvu priliku. Album ima sve što bi bilo koji iskreni fan mogao da vidi i čuje, kao i sjajno fizičko izdanje puno slika iz ogromne foto arhive benda. Ako to nije sjajan rođendanski poklon za fanove, ne znam šta jeste!

Piše Jovan Ristić

Lista pesama:

CD1

01. Ravenblack
02. Wrestle The Devil
03. Open Sesame
04. Landmarks
05. The Mountaineer
06. 9-2-9
07. Defenders Of The Crown 
08. Save Me
09. The Piper Never Dies
10. Lavatory Love Machine 
11. King Of Fools 
12. Superheroes 
13. Love Tyger 
14. Ministry Of Saints 
15. Tears Of A Mandrake

CD2

01. Mysteria 
02. Vain Glory Opera
03. Rock Of Cashel
04. Judas At The Opera 
05. Holy Water 
06. Spooks In The Attic
07. Babylon 
08. The Eternal Wayfarer 
09. Out Of Control 
10. Land Of The Miracle 
11. Key To My Fate 
12. Space Police
13. Reborn in The Waste

4

Vesela nemačka power metal petorka slavi 25 godina postojanja uz opširnu kompilaciju pod imenom „Monuments“.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.