RECENZIJE ALBUMA

DUB PISTOLS – „Crazy Diamonds“ (2017)

dub-pistols-crazy-diamonds-2017-featured
Written by Nenad Pekez

DUB PISTOLS
„Crazy Diamonds“

Reggae/Breakbeat/Drum’n’Bass
(Sunday Best Recordings, 2017)

Nekoliko fenomanalnih, ali i dosta prosečnih momenata ne čine ovo izdanje njihovim najboljim delom, ali pokazuju da su Dub Pistolsi i dalje svetla tačka moderne big beat scene.

 

Nekoliko fenomenalnih, ali i dosta prosečnih momenata obeležavaju novopečeni album britanskih big beat majstora. Dub Pistols ipak održavaju svoju reputaciju odličnih zabavljača umešnih u kombinovanju jungle, breakbeat i drum’n’bass stilova sa debelim i masnim reggae bas linijama. Međutim, ništa više od toga i ne treba očekivati od “Crazy Diamonds”.

Kada je reč o onim odličnim momentima, treba obratiti pažnju (ta pesma doduše sama po sebi privlači pažnju) na “Never Never”, koja je u rangu sa “Bad Card”, “Gunshot”, “Mucky Weekend” i drugim drum’n’bass pesmama koje su ih proslavile. Ova najmoćnija stvar na albumu dovoljno govori o potencijalu koji bend ima kada je d’n’b u pitanju, tako da mi nije jasno zašto nije bilo više sličnih momenata na albumu. Reggae potencijal je i više nego potvrđen u fenomenalnoj obradi čuvenog jamajčanskog hita iz 70-ih “Baby I Love You” koja ističe njihovo poštovanje prema staroj reggae školi. A tu se krija i još jedan potencijalni reggae hit – “Kingdom”. Tu su i svetli jungle/breakbeat momenti u pesmama “Boom” i “Mad On The Road”, koje su prosto stvorene za koncertne repertoare. U ostatku albuma ne očekujte puno inovativnosti po pitanju melodija i aranžmana, pa čak nekim pesmama i ne vidim mesto na ovom albumu, pre svega “Rising” i poslednjoj “Party’s On” za koju sam prvo pomislio da je u pitanju šala.

“Crazy Diamonds” nosi dovoljno zadovoljavajućih trenutaka za fanove ovog benda, ali svakako nije u rangu albuma kao što je “Worshiping The Dollar”, koji ih je plasirao na svetsku scenu. Dub Pistols održavaju formu, nisu izgubili osećaj za dobre vibracije i definitivno ostaju svetla tačka moderne big beat scene.

Piše Nenad Pekez

Lista pesama:
01. London Calling
02. Crazy Diamonds
03. Boom
04. LA LA LA
05. Rising
06. Baby I Love You
07. Lively
08. Mad On the Road
09. Never Never
10. Kingdom
11. Party’s On

3

Nekoliko fenomanalnih, ali i dosta prosečnih momenata ne čine ovo izdanje njihovim najboljim delom, ali pokazuju da su Dub Pistolsi i dalje svetla tačka moderne big beat scene.